Archive for February, 2005
VVR gaat bij de Raad van State in beroep tegen de bomenkap
Circa 300 bomen in en om het Rembrandtpark zouden binnenkort gekapt moeten worden voor de aanleg van onder andere een nieuwe afslag van de Lelylaan door de zuidzoom van het park.
Er is een een parksparend verkeersmodel ontwikkeld door Milieucentrum Amsterdam, maar dit is nooit goed onderzocht. Wij willen dat dit alsnog gebeurt.
Vandaag werd bekend, dat de provincie geen bezwaar heeft tegen het bouwrijp maken van het Andreas-Ensemble (ten zuiden van de Lelylaan). We zien nu geen mogelijkheden meer om de bomenkap op het Andreas-terrein tegen te houden. Het indertijd door ons gepresenteerde alternatief is niet overgenomen.
Onze strijd voor de bomen in het Rembrandtpark gaat natuurlijk onverminderd verder.
Vanochtend hebben we daarover dan ook een gesprek gehad met de stadsdeelvoorzitter en portefeuillehouder verkeer van stadsdeel Slotervaart. Er was wederzijds respect voor elkaars positie. Maar dit heeft niet geleid tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing.
Het plan voor de verkeersweg is pas vorig jaar bekend geworden in de om het park liggende stadsdelen Slotervaart, De Baarsjes en Oud-Zuid. Toen was het al (jaren) te laat om bezwaar te maken tegen het plan zelf. De inspraak is dus niet goed verlopen.
Onze bezwaren hierover hebben we tot nu toe nergens kunnen inbrengen, ook niet bij de rechter. Want dat kan formeel pas in een latere fase. Dan hebben we een grote kans gelijk te krijgen, maar als wij nu niets doen liggen de bomen in het Rembrandtpark binnenkort al om. Dat is in feite een gat in de rechtspraak.
Daarom gaan we de Raad van State nu vragen zich in deze bomenkap-procedure toch ook al uit te spreken over de inspraak. De kaalkap in Amsterdam gaat nog door. Maar wij zullen ons blijven verzetten.
We houden jullie op de hoogte.
Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark, 23 februari 2005.
Vrienden Rembrandtpark tekenen hoger beroep aan tegen bomenkap
Aan alle Rembrandtparkvrienden,
Afgelopen dagen viel het overal in de media te zien en te horen: stadsdeel Slotervaart mag van de rechter gaan kappen in het Rembrandtpark en op het Andreasterrein. De rechter heeft onze eis om de bomen te laten staan totdat we onze bezwaren over de weg door het park hebben kunnen uitvechten, afgewezen.
Toch ziet de toekomst er lang niet zo somber uit als het uit in de media lijkt.
Om te beginnen, de motie in de gemeenteraad op 1 februari blijkt een positiever resultaat te hebben opgeleverd dan in eerste instantie leek. Omdat de voltallige oppositie de motie en ook het CDA en wethouder Maij tegen de weg in het park waren, heeft Duco Stadig een serieuze concessie gedaan: vanuit de Centrale Stad is een officieel onderzoek gestart naar de noodzaak van de verkeersweg, en naar mogelijkheden om de schade voor het park in te perken.
Al is de uitkomst nog onzeker, wij zijn hier natuurlijk heel blij mee.
Verder kan er voorlopig zeker niet zomaar gekapt gaan worden. Dankzij de tientallen bezwaarschriften die in oktober al werden behandeld, moet het stadsdeel eerst wachten op toestemming van de provincie. Die beslissing laat waarschijnlijk nog een aantal weken op zich wachten.
Hoewel de provincie meestal het advies van B&W volgt, is ook hier nog niet zeker wat er gaat gebeuren. Dit als gevolg van alle commotie in en rond de gemeenteraad. Bijna alle partijen hebben erkend dat het plan voor de weg in 2002 niet duidelijk aan de raad is voorgelegd. Er was zelfs sprake van misleidende termen als ‘langs het park’.
Dit is een ernstige procedurefout, temeer omdat het hier gaat om een inbreuk op de Hoofdgroenstructuur. D66, SP, Groen-Links, en diverse andere partijen zijn hier erg boos over.
De vraag is of de provincie de gang van zaken zonder meer accepteert.
Tenslotte, wat betreft de rechtszaak:
Vandaag, zondag 13 februari, heeft de Vereniging Vrienden Rembrandtpark besloten tegen het vonnis van de rechter in hoger beroep te gaan.
Wij zullen bij de Raad van State met al onze kracht naar voren brengen dat er in het park geen boom om mag totdat wij onze bezwaren tegen de afslag hebben kunnen inbrengen. Die kans hebben we immers nooit gehad. Doordat het plan voor de verkeersweg in de inspraakfase in 2001 niet bekend is gemaakt onder de bevolking, wist niemand er iets van. Dat wij nu ‘te laat’ zijn, is dus een schijnargument!
Deze gang van zaken kan en mag niet.
We zullen alles doen wat we kunnen om het park en de bomen te beschermen!
Aan onze leden vragen wij financiële steun voor de kosten het hoger beroep. Onze kas is daarvoor te krap. Als u wilt bijdragen, kunt u dat doen via de acceptgiro die u binnenkort ontvangt voor ledencontributie.
U kunt natuurlijk ook nu direct storten op: rekening 4842992 van Vrienden van het Rembrandtpark Amsterdam. Elke donatie is welkom!
En mocht u nog praktische steun willen leveren: ook altijd welkom!
Wij willen jullie allemaal ook danken voor jullie betrokken reacties, steun en aanmoediging.
Die geven ons op moeilijke momenten de kracht om door te gaan.
En het vertrouwen wint het.
13 februari 2005, Vrienden van het Rembrandtpark.
Fel debat in gemeenteraad over weg door park
Motie verworpen, maar Rembrandtpark leeft!
Woensdag 2 februari is in de gemeenteraad uitvoerig gedebatteerd over uitstel van de weg door het Rembrandtpark. De motie daarover haalde het uiteindelijk niet, maar leverde wel een fikse discussie en een lichtpuntje op.
De motie, ingediend door SP, Groen-Links en Amsterdam Anders/De Groenen, werd gesteund door D66 en alle andere oppositiepartijen. Ook wethouder Hester Maij sprak zich uit voor bescherming van het park. Haar partij, het CDA, was aanvankelijk ook voor het voorstel om aanleg van de weg uit te stellen tot na 2010, wanneer hij op zijn vroegst nodig is. Maar na een toezegging van wethouder Stadig dat hij zal onderzoeken of het alleen een eenbaans-afrit kan worden, ging het CDA om en stemde tegen.
Weggemoffeld in de plannen
In het debat zat flink wat vuur. Dat er procedurefouten zijn gemaakt, werd door iedereen behalve de PvdA wel erkend. Het Rembrandtpark is beschermd omdat het sinds 1996 deel is van de Hoofdgroenstructuur van Amsterdam. Daarom had de gemeenteraad in 2002, toen ze instemde met Vernieuwingsplan Lelylaan, expliciet moeten beslissen of de verkeersweg door de Hoofgroenstructuur wel te rechtvaardigen was. De raad had echter destijds geen idee dat ze met deze weg instemde, omdat hij in de plannen niet duidelijk naar voren kwam. Raadslid Ivar Manuel van D66 had het zelf nog eens nagetrokken: ‘Hoe je die stukken ook leest, je kunt nergens lezen dat die afslag er komt. Hij is op de een of andere manier weggemoffeld.’
Ook de VVD constateerde bij monde van Robert Flos onomwonden dat ‘de regels niet zijn nageleefd’. Hans Bakker van de SP noemde de gang van zaken ‘op zijn minst niet fatsoenlijk.’
De fout had nu hersteld kunnen worden door alsnog te zoeken naar mogelijke alternatieven. Milieucentrum Amsterdam heeft samen met de VVR en de Verkeersgroep Westelijke Tuinsteden een alternatief verkeersmodel ontwikkeld waarin het Rembrandtpark gespaard wordt. Ook het bouwverkeer voor het Andreasterrein hoeft echt niet door het park: er is een veel meer voor de hand liggende route waarbij niemand – ook niet de Montessorischool aan de Nachtwachtlaan! – er last van heeft.
Deze opties zijn echter niet serieus onderzocht of beoordeeld. Voor het bouwverkeer is zelfs een totaal onjuiste en onmogelijke route ‘onderzocht’. Met als conclusie dat de verkeersweg door het park er dus wel moet komen, ‘want de bouwweg moet daar tóch doorheen’!
Een op zijn zachtst gezegd merkwaardige redenering
De Milieuweg van Stadig
In de gemeenteraad leek woensdag bij de collegepartijen de ongefundeerde angst voor vertraging van de Andreas-bouw de bepalende factor. Er staat veel op het spel: de stedelijke vernieuwing mag niet stagneren, de te grote woningbouwquota zijn vorig jaar al niet gehaald. ‘Wij willen tempo!’, aldus de PvdA. Hans Bakkers rake repliek: ‘Juist tempo maken vereist zorgvuldige planvorming. Maak zorgvuldige plannen en ga zorgvuldig met burgers om.’
Wethouder Stadig had echter nog wel een ijzer in het vuur. Volgens hem is deze verkeersweg door het park nodig voor het milieu: ‘want anders moeten al die auto’s omrijden en dat is heel slecht voor het milieu.’ (Een gedachte die moet leiden tot de conclusie dat alle parken slecht voor het milieu zijn, aangezien je er omheen moet rijden.)
Stadig bleef koppig spreken over een weg ‘langs het park’ – dezelfde misleidende term die de raad in 2002 op het verkeerde been zette. Groen-Linkser Maarten van de Meer reageerde gevat: ‘Als ik lángs u loop, loop ik niet dóór u!’
Het afstemmen van de motie was natuurlijk een teleurstelling voor alle Rembrandtpark-vrienden op de tribune, en ook voor alle politieke partijen die ons zo hebben gesteund. ‘Jullie hebben in ieder geval wel iets losgemaakt’, stelde PvdA-er Bouwe Olij na de zitting, terwijl de pers zich op de aanwezige Rembrandtparkers stortte. ‘Iedereen is er mee bezig geweest, allerlei mensen zijn zelf in het park gaan kijken. Het leeft nu wel!’ Andere raadsleden bedankten ons: ‘Zonder mensen als jullie zou Amsterdam allang geasfalteerd zijn.’
Steeds meer vertrouwen
Zelf zijn we verre van pessimistisch. Het geeft ons juist steeds meer vertrouwen om te merken hoe enorm belangrijk het voor heel mensen (en politici) is dat het Rembrandtpark ongeschonden blijft. Bovendien blijkt steeds duidelijker dat deze weg in ieder geval de komende jaren eigenlijk niet nodig is – dit stond vorige week zelfs expliciet in het het stuk van wethouder Stadig aan de gemeenteraad!
Als het overleg met Stadig inderdaad leidt tot een eenbaansweg, zou dat de schade aan het park en de bomen tenminste aanzienlijk beperken. Maar wij willen die weg natuurlijk helemaal niet.
Bovendien: er zijn nog méér procedurefouten gemaakt. Ook met de wettelijke inspraak zit het niet goed. Na langdurig en grondig onderzoek kunnen wij nu bewijzen dat er over de weg nooit echt inspraak is geweest. Dat vrijwel niemand van dit plan heeft afgeweten, komt simpelweg doordat het in de wettelijke inspraakfase nooit bekend is gemaakt.
Deze tweede ernstige procedurefout zullen wij zo snel mogelijk bij de rechter aanbrengen.
Die weg door het park kan niet, en op deze manier helemaal niet!!!
En nu…
Komende week komt er een belangrijke beslissing aan. De rechter zal, na de rechtbankzitting van 1 februari, bepalen of de bomen in het park blijven staan tot wij de kans hebben gekregen om onze bezwaren in te brengen in de komende procedure. Het gaat om een aantal maanden uitstel.
De uitslag hiervan wordt eind volgende week verwacht. We hopen het natuurlijk enorm!
Verder zit er er een leuke en ludieke actie in het vat, en nog wel meer… We houden jullie op de hoogte!
Vrienden van het Rembrandtpark, 4 februari 2005
Weg door Rembrandtpark komt er
Van: www.parool.nl
door: MARCEL WIEGMAN
AMSTERDAM – Er komt een weg door het Rembrandtpark. Dat heeft de gemeenteraad gisteren besloten. De weg is nodig voor ontsluiting van het terrein van het vroegere Andreasziekenhuis, waar vijfhonderd woningen komen.
De aanleg van de nieuwe aan- en afvoerroute voor het gebied, een afslag van de Lelylaan, gaat ten koste van minstens driehonderd bomen in het zuidelijk deel van het park.
Woningen gaan in dit geval boven groen, vindt PvdA-wethouder Duco Stadig van Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting. Hij heeft bovendien haast met de aanleg, omdat het bouwverkeer voor de nieuwe wijk dat van de A10 komt, er gebruik van moet maken.
In de gemeenteraad werd gisteren door vrijwel de voltallige oppositie bezwaar gemaakt tegen de nieuwe weg. Volgens SP en GroenLinks zijn er goede alternatieve routes, zeker voor het bouwverkeer. Dat zou vanaf de A10 via de Delflandlaan en de Nachtwachtlaan kunnen rijden. Het zeer hoge en zware verkeer kan rijden over de Theophile de Bockstraat. Tegen de tijd dat de woningen klaar zijn, zou dan alsnog gekeken kunnen worden of een extra weg nodig is. Volgens Stadig geeft zo’n route een onacceptabele druk op de bestaande wegen en de woonbuurten.
Een motie van de oppositie om de afslag Lelylaan door het park tegen te houden, werd aanvankelijk gesteund door coalitiepartij CDA. Dat trok echter zijn steun in na de toezegging van Stadig met stadsdeel Slotervaart te overleggen over de aanleg van een weg die een minder groot deel van het Rembrandtpark zal aantasten.
De Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark haalde in november vorig jaar nog drieduizend handtekeningen op tegen het plan voor de weg.
© Het Parool, 03-02-2005
Ontransparante besluitvorming rond afslag Rembrandtpark
Van: www.d66amsterdam.nl
In de raadsvergadering is vandaag naar voren gekomen dat de besluitvorming rondom de aanleg van een afslag door het Rembrandtpark bepaald niet transparant is geweest. De Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark en het Milieu Centrum Amsterdam maakten de Raad erop attent dat de genomen beslissing over de afslag niet expliciet is gemaakt. D66, de SP, Amsterdam Anders /de Groenen en Groenlinks voelden daarop Stadig vandaag aan de tand.
In deze kwestie is de procedure rond de besluitvorming niet goed verlopen. De Raad is niet voldoende geïnformeerd over de aanleg van een afslag door het park en de daarmee gepaard gaande aantasting van de HoofdGroenStructuur (HGS). De HoofdGroenStructuur is door deze Raad min of meer heilig verklaard. Er moeten zwaarwegende redenen en argumenten zijn om hier een stuk vanaf te halen. Besluiten die de HoofdGroenStructuur direct raken dienen dan ook expliciet door de Raad te worden genomen. Dit is in het geval van de afslag door het Rembrandtpark niet gebeurd.
De vorige gemeenteraad heeft 27 februari 2002 ingestemd met de ontwikkeling van het Andreasterrein en de herinrichting van de Lelylaan. Helaas stond bij het besluit hierover nergens expliciet vermeld dat er sprake is van de aanleg van een afslag door het Rembrandtpark heen. In eerdere stukken werd er nog een afslag langs het park vermeld, in het stuk waarover besloten werd op 27 februari 2002 stond helemaal geen afslag vermeld en nog later was er in drie regels sprake van een afslag dóór het park. Een significant verschil en het besluit was al genomen. Kortom de informatievoorziening aan de Raad is niet toereikend geweest.
Ivar Manuel: “Met de HoofdGroenStructuur moet zorgvuldig worden omgegaan. Er steeds stukjes vanaf halen met als argument ‘het is toch een groot gebied’ is voor D66 niet acceptabel. Elke verandering moet in de gemeenteraad expliciet besproken worden. Wij betreuren dus deze gang van zaken.”
Reageren: D66@raad.amsterdam.nl
Datum: 2-2-2005
Abonneer U!
Search
Categorieën
- Algemeen (208)
- Bomenkap (32)
- Herinrichting (15)
- Natuur in het park (71)
- Nieuwsbrief (9)
- Verkeersweg (31)