Vrienden Rembrandtpark tekenen hoger beroep aan tegen bomenkap

Aan alle Rembrandtparkvrienden,

Afgelopen dagen viel het overal in de media te zien en te horen: stadsdeel Slotervaart mag van de rechter gaan kappen in het Rembrandtpark en op het Andreasterrein. De rechter heeft onze eis om de bomen te laten staan totdat we onze bezwaren over de weg door het park hebben kunnen uitvechten, afgewezen.

Toch ziet de toekomst er lang niet zo somber uit als het uit in de media lijkt.

Om te beginnen, de motie in de gemeenteraad op 1 februari blijkt een positiever resultaat te hebben opgeleverd dan in eerste instantie leek. Omdat de voltallige oppositie de motie en ook het CDA en wethouder Maij tegen de weg in het park waren, heeft Duco Stadig een serieuze concessie gedaan: vanuit de Centrale Stad is een officieel onderzoek gestart naar de noodzaak van de verkeersweg, en naar mogelijkheden om de schade voor het park in te perken.

Al is de uitkomst nog onzeker, wij zijn hier natuurlijk heel blij mee.

Verder kan er voorlopig zeker niet zomaar gekapt gaan worden. Dankzij de tientallen bezwaarschriften die in oktober al werden behandeld, moet het stadsdeel eerst wachten op toestemming van de provincie. Die beslissing laat waarschijnlijk nog een aantal weken op zich wachten.

Hoewel de provincie meestal het advies van B&W volgt, is ook hier nog niet zeker wat er gaat gebeuren. Dit als gevolg van alle commotie in en rond de gemeenteraad. Bijna alle partijen hebben erkend dat het plan voor de weg in 2002 niet duidelijk aan de raad is voorgelegd. Er was zelfs sprake van misleidende termen als ‘langs het park’.

Dit is een ernstige procedurefout, temeer omdat het hier gaat om een inbreuk op de Hoofdgroenstructuur. D66, SP, Groen-Links, en diverse andere partijen zijn hier erg boos over.

De vraag is of de provincie de gang van zaken zonder meer accepteert.

Tenslotte, wat betreft de rechtszaak:

Vandaag, zondag 13 februari, heeft de Vereniging Vrienden Rembrandtpark besloten tegen het vonnis van de rechter in hoger beroep te gaan.

Wij zullen bij de Raad van State met al onze kracht naar voren brengen dat er in het park geen boom om mag totdat wij onze bezwaren tegen de afslag hebben kunnen inbrengen. Die kans hebben we immers nooit gehad. Doordat het plan voor de verkeersweg in de inspraakfase in 2001 niet bekend is gemaakt onder de bevolking, wist niemand er iets van. Dat wij nu ‘te laat’ zijn, is dus een schijnargument!

Deze gang van zaken kan en mag niet.

We zullen alles doen wat we kunnen om het park en de bomen te beschermen!

Aan onze leden vragen wij financiële steun voor de kosten het hoger beroep. Onze kas is daarvoor te krap. Als u wilt bijdragen, kunt u dat doen via de acceptgiro die u binnenkort ontvangt voor ledencontributie.

U kunt natuurlijk ook nu direct storten op: rekening 4842992 van Vrienden van het Rembrandtpark Amsterdam. Elke donatie is welkom!

En mocht u nog praktische steun willen leveren: ook altijd welkom!

Wij willen jullie allemaal ook danken voor jullie betrokken reacties, steun en aanmoediging.

Die geven ons op moeilijke momenten de kracht om door te gaan.

En het vertrouwen wint het.

13 februari 2005, Vrienden van het Rembrandtpark.

Sunday, February 13th, 2005 Bomenkap

No comments yet.

Leave a comment

*

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

October 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Archief