Fel debat in gemeenteraad over weg door park

Motie verworpen, maar Rembrandtpark leeft!

Woensdag 2 februari is in de gemeenteraad uitvoerig gedebatteerd over uitstel van de weg door het Rembrandtpark. De motie daarover haalde het uiteindelijk niet, maar leverde wel een fikse discussie en een lichtpuntje op.

De motie, ingediend door SP, Groen-Links en Amsterdam Anders/De Groenen, werd gesteund door D66 en alle andere oppositiepartijen. Ook wethouder Hester Maij sprak zich uit voor bescherming van het park. Haar partij, het CDA, was aanvankelijk ook voor het voorstel om aanleg van de weg uit te stellen tot na 2010, wanneer hij op zijn vroegst nodig is. Maar na een toezegging van wethouder Stadig dat hij zal onderzoeken of het alleen een eenbaans-afrit kan worden, ging het CDA om en stemde tegen.

Weggemoffeld in de plannen

In het debat zat flink wat vuur. Dat er procedurefouten zijn gemaakt, werd door iedereen behalve de PvdA wel erkend. Het Rembrandtpark is beschermd omdat het sinds 1996 deel is van de Hoofdgroenstructuur van Amsterdam. Daarom had de gemeenteraad in 2002, toen ze instemde met Vernieuwingsplan Lelylaan, expliciet moeten beslissen of de verkeersweg door de Hoofgroenstructuur wel te rechtvaardigen was. De raad had echter destijds geen idee dat ze met deze weg instemde, omdat hij in de plannen niet duidelijk naar voren kwam. Raadslid Ivar Manuel van D66 had het zelf nog eens nagetrokken: ‘Hoe je die stukken ook leest, je kunt nergens lezen dat die afslag er komt. Hij is op de een of andere manier weggemoffeld.’

Ook de VVD constateerde bij monde van Robert Flos onomwonden dat ‘de regels niet zijn nageleefd’. Hans Bakker van de SP noemde de gang van zaken ‘op zijn minst niet fatsoenlijk.’

De fout had nu hersteld kunnen worden door alsnog te zoeken naar mogelijke alternatieven. Milieucentrum Amsterdam heeft samen met de VVR en de Verkeersgroep Westelijke Tuinsteden een alternatief verkeersmodel ontwikkeld waarin het Rembrandtpark gespaard wordt. Ook het bouwverkeer voor het Andreasterrein hoeft echt niet door het park: er is een veel meer voor de hand liggende route waarbij niemand – ook niet de Montessorischool aan de Nachtwachtlaan! – er last van heeft.

Deze opties zijn echter niet serieus onderzocht of beoordeeld. Voor het bouwverkeer is zelfs een totaal onjuiste en onmogelijke route ‘onderzocht’. Met als conclusie dat de verkeersweg door het park er dus wel moet komen, ‘want de bouwweg moet daar tóch doorheen’!

Een op zijn zachtst gezegd merkwaardige redenering

De Milieuweg van Stadig

In de gemeenteraad leek woensdag bij de collegepartijen de ongefundeerde angst voor vertraging van de Andreas-bouw de bepalende factor. Er staat veel op het spel: de stedelijke vernieuwing mag niet stagneren, de te grote woningbouwquota zijn vorig jaar al niet gehaald. ‘Wij willen tempo!’, aldus de PvdA. Hans Bakkers rake repliek: ‘Juist tempo maken vereist zorgvuldige planvorming. Maak zorgvuldige plannen en ga zorgvuldig met burgers om.’

Wethouder Stadig had echter nog wel een ijzer in het vuur. Volgens hem is deze verkeersweg door het park nodig voor het milieu: ‘want anders moeten al die auto’s omrijden en dat is heel slecht voor het milieu.’ (Een gedachte die moet leiden tot de conclusie dat alle parken slecht voor het milieu zijn, aangezien je er omheen moet rijden.)

Stadig bleef koppig spreken over een weg ‘langs het park’ – dezelfde misleidende term die de raad in 2002 op het verkeerde been zette. Groen-Linkser Maarten van de Meer reageerde gevat: ‘Als ik lángs u loop, loop ik niet dóór u!’

Het afstemmen van de motie was natuurlijk een teleurstelling voor alle Rembrandtpark-vrienden op de tribune, en ook voor alle politieke partijen die ons zo hebben gesteund. ‘Jullie hebben in ieder geval wel iets losgemaakt’, stelde PvdA-er Bouwe Olij na de zitting, terwijl de pers zich op de aanwezige Rembrandtparkers stortte. ‘Iedereen is er mee bezig geweest, allerlei mensen zijn zelf in het park gaan kijken. Het leeft nu wel!’ Andere raadsleden bedankten ons: ‘Zonder mensen als jullie zou Amsterdam allang geasfalteerd zijn.’

Steeds meer vertrouwen

Zelf zijn we verre van pessimistisch. Het geeft ons juist steeds meer vertrouwen om te merken hoe enorm belangrijk het voor heel mensen (en politici) is dat het Rembrandtpark ongeschonden blijft. Bovendien blijkt steeds duidelijker dat deze weg in ieder geval de komende jaren eigenlijk niet nodig is – dit stond vorige week zelfs expliciet in het het stuk van wethouder Stadig aan de gemeenteraad!

Als het overleg met Stadig inderdaad leidt tot een eenbaansweg, zou dat de schade aan het park en de bomen tenminste aanzienlijk beperken. Maar wij willen die weg natuurlijk helemaal niet.

Bovendien: er zijn nog méér procedurefouten gemaakt. Ook met de wettelijke inspraak zit het niet goed. Na langdurig en grondig onderzoek kunnen wij nu bewijzen dat er over de weg nooit echt inspraak is geweest. Dat vrijwel niemand van dit plan heeft afgeweten, komt simpelweg doordat het in de wettelijke inspraakfase nooit bekend is gemaakt.

Deze tweede ernstige procedurefout zullen wij zo snel mogelijk bij de rechter aanbrengen.

Die weg door het park kan niet, en op deze manier helemaal niet!!!

En nu…

Komende week komt er een belangrijke beslissing aan. De rechter zal, na de rechtbankzitting van 1 februari, bepalen of de bomen in het park blijven staan tot wij de kans hebben gekregen om onze bezwaren in te brengen in de komende procedure. Het gaat om een aantal maanden uitstel.

De uitslag hiervan wordt eind volgende week verwacht. We hopen het natuurlijk enorm!

Verder zit er er een leuke en ludieke actie in het vat, en nog wel meer… We houden jullie op de hoogte!

Vrienden van het Rembrandtpark, 4 februari 2005

Sunday, February 6th, 2005 Verkeersweg

No comments yet.

Leave a comment

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archief