Persbericht: Rembrandtpark vogelvrij

Rembrandtpark vogelvrij

Raad van State stelt nalatigheid stadsdeel Slotervaart aan de kaak
Het Rembrandtpark is vogelvrij: tegen de aanleg van verkeerswegen is geen inspraak
mogelijk. Door nalatigheid van stadsdeel Slotervaart is het park – dat planologisch beschermd
leek te zijn – op geen enkele wijze beschermd tegen inbreuken. Dat blijkt uit het vonnis van de
Raad van State in de zaak tegen een tijdelijke bouwweg in het park, aangespannen door de
Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark (VVR) en Milieucentrum Amsterdam (MCA). Zij wonnen vorige week het hogerberoep.

Lees hier verder: Persbericht

Reactie van Rene V. Op zijn verzoek plaatsen wij zijn naam en e-mailadres niet bij dit bericht. U kunt deze gegevens wel bij ons opvragen.

Geachte Vrienden van het Rembrandtpark,
Het Milieucentrum Amsterdam heeft samen met de Vrienden van het Rembrandtpark een persbericht naar buiten gebracht met de titel "Rembrandtpark vogelvrij". Dit persbericht is een onderdeel in een lange strijd van de VVR met het stadsdeel Slotervaart. Graag wil ik reageren op uw deelname in deze strijd en de consequenties die deze strijd heeft voor het milieu.

Eerst zal ik proberen te beschrijven wat ik denk dat de reden is dat de Vrienden van het Rembrandtpark actie voert rondom het Rembrandtpark. Daarna zal ik aangeven wat mijn achtergrond is. Als derde zal ik proberen te beschrijven wat de consequentie is voor het milieu van de juridische strijd die nu een hele tijd speelt.

Redenering Vrienden van het Rembrandtpark
De VVR wil de weg door het Rembrandtpark tegen houden. De weg heeft tot gevolg dat een groep van 240 bomen uit het park zijn verdwenen. Volgens de VVR heeft het weghalen van de bomen en het plaatsen van een gebouw langs het park tot gevolg dat er meer uitlaatgassen het Rembrandtpark kunnen inwaaien. Het Milieucentrum Amsterdam wil dat Amsterdam zijn bewoners behoedt voor NOx-en en andere schadelijke componenten van uitlaatgassen. Het liefst wil Milieucentrum Amsterdam dat de uitstoot van NOx-en vermindert door het tegengaan van het autoverkeer. Amsterdam doet aan het terugdringen van het autoverkeer te weinig volgens Milieucentrum Amsterdam. VVR probeert Amsterdam zover te krijgen dat ze de geplande weg door het park niet door laten gaan door indirect via de juridische weg de luchtkwaliteitstoets aan te vechten. Dat dit een gevolg heeft voor de bouw van het Andreas Ensemble wordt op de koop toe genomen.

Eigen achtergrond
Ik ben een bewoner van Amsterdam. Op dit moment woon ik met mijn gezin van vier in Amsterdam in een 43m2 grote driekamerwoning. Ik en mijn vrouw zijn actief bezig om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dit doen we onder andere door bewust geen auto te nemen, maar een bakfiets. Wij leven energiezuinig (dwz spaarlampen/geen afwasmachine/thermostaat een graadje lager/etc.) en de energie die we verbruiken is of te wel groene stroom of groen gas (=gas met CO2-compensatie door het planten van bomen). Onze boodschappen doen we bij de natuurwinkel, we eten vegetarisch en bij voorkeur seizoensgroenten. Ons spaargeld staat op een ASN-rekening of is geïnvesteerd in een Triodosbelegging. Met andere woorden wij zijn bewust en pro-actief bezig met ons milieu.

Omdat wij graag iets groter wilden gaan wonen, hebben wij een woning gekocht in het Andreas Ensemble. De reden dat wij kozen voor deze nieuwbouw is de volgende. In het Andreas Ensemble worden energiezuinige woningen gebouwd die zijn voorzien van stadsverwarming uit afvalwarmte. Vanuit het Andreas Ensemble is het voor ons mogelijk om met de fiets naar ons werk te fietsen. We hoeven niet met de auto of het openbaar vervoer te reizen. Ook kunnen onze kinderen op het Andreas Ensemble-terrein vrij spelen zonder dat er auto’s rondrijden over het terrein. Het Andreas Ensemble maakt het ons mogelijk om in Amsterdam onze kinderen op te laten groeien in plaats van uit te wijken naar een Vinexlocatie.

Als we zouden uitwijken naar een Vinexlocatie dan wordt je opeens forens met auto of trein (eigenlijk 2 x forens, mijn vrouw namelijk ook). Je hebt geen stadsverwarming meer uit afvalwarmte. Eensgezinswoningen zijn minder compact gebouwd als appartementen in de stad dus zijn ze bijna per definitie minder energiezuinig. Met andere woorden, mijn ecologische voetafdruk is in de stad aanzienlijk kleiner dan buiten de stad.

Consequenties
Op dit moment is er een juridisch gevecht rondom een luchtkwaliteitsrapportage van het stadsdeel Slotervaart. Deze luchtkwaliteitsrapportage is een milieu-effectrapportage dat wettelijk verlangt wordt als je iets wil bouwen. Echter als je wil dat iets niet gebouwd wordt (="nul-optie") dan hoef je geen milieu-effectrapportage te maken. Stel nu dat deze "nul-optie" milieu-effectrapportage wel zou worden opgezet. Wat zou daar dan in kunnen staan?

"De consequenties van het niet bouwen van het Andreas Ensemble zijn de volgende:

  • Er worden geen 240 bomen gekapt voor een weg door het Rembrandtpark.
  • Er komen geen woningen voor 500 extra bewoners in Amsterdam. Dit betekent dat 500 mensen buiten Amsterdam gehuisvest moeten worden.
  • Aannames: Gemiddeld zullen ze op 20km van Amsterdam een nieuwe woonlocatie vinden. Ongeveer de helft van deze groep zal naar Amsterdam gaan forensen met auto of trein (50%/50%). Als deze groep in Amsterdam was gaan wonen was een kwart van deze groep gaan reizen met auto of trein over een afstand van gemiddeld 5km. Het andere kwart had de fiets gepakt. Een forens werkt gemiddeld 200 dagen per jaar.
  • De milieuconsequenties van het forensen van buiten Amsterdam kunnen worden geschat op het volgende manier: 200dagen*(20km+20km)*500mensen*50%*50%=1.000.000km met de trein en 1.000.000km met de auto. Dit geeft een CO2-uitstoot van de auto’s van 190 ton (bron: co2.nl). Voor de trein is de uitstoot 23 ton CO2. Om deze jaarlijkse CO2 uitstoot te compenseren moeten (9500+1150=) 10650 bomen per jaar groeien.
  • De milieuconsequenties van het forensen van binnen Amsterdam kunnen worden geschat op het volgende manier: 200dagen*(5km+5km)*500mensen*50%*25%=126.000km met de trein en 126.000km met de auto. Dit geeft een CO2-uitstoot van de auto’s van 24 ton (bron: klimaatcalculator van Trees for Travel). Voor de trein is de uitstoot 3 ton CO2. Om deze jaarlijkse CO2 uitstoot te compenseren moeten (1200+150=) 1350 bomen per jaar groeien.
  • De milieuconsequentie van het wonen in een standaardwoning buiten Amsterdam kan worden geschat op de volgende manier: 500mensen/2.4*1736m3=2.080.000m3 aardgas ( 2.4 mens per huishouden, 1736m3 aardgas per huishouden). De CO2 uitstoot is 3680 ton per jaar. Om deze CO2 uitstoot te compenseren moeten per jaar 185.000 bomen groeien.
  • De milieuconsequentie van het wonen in een woningen met stadsverwarming op afvalwarmte in Amsterdam kan worden geschat op de volgende manier: 500mensen/2.4*0m3=0m3 aardgas. De CO2 uitstoot is 0 ton per jaar. Om deze CO2 uitstoot te compenseren moeten per jaar 0 bomen groeien.

Het netto-effect van de "nul-optie" is de volgende:

  • Er worden geen 240 bomen gekapt voor een weg door het Rembrandtpark.
  • Er is een uitstoot van 3850 ton CO2 per jaar meer dan bij wel bouwen in Amsterdam
  • Om deze CO2 uitstoot te compenseren moeten per jaar 194.000 bomen groeien."
Als ik kijk naar de uitkomst van deze "nul-optie" milieu-effectrapportage dan zou ik verwachten dat de Vrienden van het Rembrandtpark en het Milieucentrum Amsterdam juist zouden samenwerken met stadsdeel Slotervaart om deze milieuwinst binnen te halen. Echter ik zie het tegenovergestelde met partijen die elkaar ontmoeten in de rechtzaal. Ik vind het jammer dat de VVR en het stadsdeel het niet lukt om dit samen aan tafel op te lossen. Zoals beide partijen dit nu aanpakken heeft het milieu in alle gevallen verloren.
Met vriendelijke groet,
René V.
(Dit is een persoonlijke reactie. Ik ben niet verbonden aan een van de hierboven genoemde partijen).
Saturday, May 5th, 2007 Uncategorized

No comments yet.

Leave a comment

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

January 2025
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archief