Archive for October, 2023

Nieuwsbrief VVR najaar 2023

Rembrandtpark 50 jaar

Op 9 september vierde het Rembrandtpark zijn 50-jarig jubileum. We combineerden dit heugelijke feit met het jaarlijkse Rembrandtparkfestival, en het was een groot succes. Er waren informatiestandjes, kraampjes met particuliere verkoop, er waren allerlei activiteiten voor kinderen, lekker eten, en er was een podium met live-optredens.

Dit jaar was er niet gekozen voor het grote evenemententerrein, maar voor de schaduwrijkere locatie tegenover de lange banken. Dit was gezien de hitte een uitstekende plek, maar ook was het een hele gezellige plek. We wilden het festival nadrukkelijk een andere sfeer geven dan de gebruikelijke festivals die plaatsvinden in het park, en dat is wat ons betreft gelukt!

Het koppel dat het festival voorheen altijd organiseerde Alain Klein en Dick Glastra van Loon, is ermee gestopt, maar dankzij de inzet van Bedel Bayrak en Suze de Lang van Stichting Samenwonen Samenleven heeft het feest toch doorgang kunnen vinden.

Stormschade

Bij de hevige storm Poly in juli, zijn de grote oude wilgen tegenover het voormalige Ringparkgebouw zwaar beschadigd. Een stuk of zes bomen zijn daar verwijderd omdat ze ingescheurd waren en niet meer te redden.

Ook op een aantal andere plekken zijn bomen omgewaaid of beschadigd. Bij het afzagen heeft een groenwerker één stam bewerkt door er een vogelhuisje van te maken; als het goed is, mag dit beeldhouwwerkje blijven.

Rembo

Het beeld Rembo (‘de groene man’) is helaas nog altijd niet gerepareerd, maar er wordt wel aan gewerkt.

Kinderboerderij en schooltuinen

In het kader van de renovatie van het Rembrandtpark is er door de gemeente een voorlopig ontwerp gemaakt voor de gebouwen en inrichting van de nieuwe kinderboerderij en schooltuinen. Tijdens het Rembrandtparkfestival was dit ontwerp te zien bij de stand van de gemeente.

Referendum Hoofdgroenstructuur

Enige tijd geleden is er commotie ontstaan m.b.t. de nieuwe Hoofdgroenstructuur (HGS), het document (beleidskader) waarin de gemeente beschrijft welke hoeveelheid groen en natuur er in en rond de stad geborgd wordt voor een gezond leefklimaat. Op 10 januari werd er door zo’n beetje alle groene organisaties van Amsterdam en omgeving ingesproken bij de raadsvergadering ruimtelijke ordening, omdat er in de tekst een wijziging was aangebracht die het mogelijk maakt dat er in de toekomst tóch groen opgeofferd wordt voor b.v. woningbouw. Ook de VVR maakt zich hier zorgen over en éen van onze bestuursleden woonde de inspraakavond bij.

Een aantal betrokken burgers heeft daarna de koppen bij elkaar gestoken en is begonnen een referendum mogelijk te maken, zodat groen in de toekomst beter beschermd wordt. De eerste horde is genomen; er zijn meer dan de nodige 10.000 handtekeningen opgehaald voor een echt referendum. De datum van het referendum is vastgesteld op 6 juni 2024. Lees hier het artikel in het Parool van 23-3-23: https://rhgs.nl/a/Natuur-delft-altijd-het-onderspit

Gerard Molewijk overleden

Droevig nieuws is dat ons medebestuurslid Gerard Molewijk op 3 september geheel onverwachts is overleden. Er is een gat geslagen in ons bestuur, en we missen hem enorm.

Nadat hij jaren actief  betrokken was in de Belangengroep Rembrandtpark, werd hij stadsdeelraadslid voor de lokale partij Slotervaart Leefbare Tuinstad (SLT). Toen de drie westelijke stadsdelen werden samengevoegd tot Nieuw-West, ging de SLT op in Burgers Nieuw-West ’81. Gerard steunde met zijn politieke partij jarenlang de VVR in haar strijd tegen de aanleg van een weg door het park. Nadat de stadsdeelraden waren omgezet in stadsdeelcommissies verliet Gerard de politieke arena. Hij trad toe tot het VVR-bestuur en zette zich met nog meer scherpte en kennis dan voorheen in voor het behoud van ons mooie park; hij wist immers hoe de hazen lopen op bestuurlijk niveau. Hij heeft veel betekend voor ons; was vriendelijk, betrokken en actief. We wensen zijn vrienden en familieleden het allerbeste bij het verwerken van dit verlies.

Vacature bestuurslid

Door het wegvallen van Gerard is er nu een vacature ontstaan. Voelt u zich ook betrokken bij het park en wilt u eens kijken of bestuurslid zijn van de VVR iets voor u is, meld u dan bij ons: info@rembrandtpark.nl. Bellen kan ook: 020-6141492 (Teun van Dijk). Dat kan ook als u er iets voor voelt maar er nog vragen over heeft.

Officieel kan een nieuw bestuurslid pas door de leden benoemd worden op de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering, in juni 2024. Maar tot die tijd zou u alvast kunnen meedraaien met de bestuursvergaderingen, om een beeld te krijgen van het bestuurswerk.

Tuesday, October 31st, 2023 Algemeen, Nieuwsbrief No Comments

Netwerkgroep Rembrandtpark verwelkomt graag nieuwe deelnemers!

Het park zit momenteel in een renovatietraject, dat over meerdere jaren is uitgesmeerd. Men heeft er voor gekozen om in kleine stappen het gehele park te renoveren, maar de gebruikers van het park daarmee zo weinig mogelijk ongemakken te bezorgen.

Een aantal zaken is inmiddels al zichtbaar ter hand genomen: een inhaalslag met dunning van het boombestand / nieuwe aanplant, en zoveel mogelijk materiaal in het park behouden. Zo zijn takkenrillen opgezet, die kleine zoogdieren en zangvogels meer mogelijkheden in het park bieden. Gekapte boomstammen zijn op de parkbodem achtergelaten om schimmels en kleinere dieren kansen te bieden het natuurlijke afbraakproces in het park zichtbaar te maken en daarmee de biodiversiteit te versterken, zodat meer soorten in het park een plek kunnen krijgen.

Alle bruggen met glaspanelen zijn volledig gerenoveerd. De bebouwing op het Landje is gerenoveerd / vernieuwd. De entree vanaf de Jan Evertsenstraat is geheel vernieuwd. Het water rond de schooltuin en het Landje is onlangs gebaggerd.

Er staat echter nog veel meer te gebeuren, misschien heeft u er op de kraam van de gemeente bij de viering van het 50 jarig bestaan van het park op 9 sept. j.l. ook al iets van bekeken. Er is een groep van betrokken bewoners bij het park, die regelmatig met de betrokkenen vanuit de gemeente bij elkaar komt, doorgaans op ’t Landje. Hier worden de laatste werkzaamheden en onder handen komende werkzaamheden besproken, waarbij de inbreng van de bewoners van grote waarde blijkt. Door allerlei omstandigheden zijn er wat deelnemers aan dit overleg uit beeld verdwenen (o.a. verhuizing, werktijden), waardoor we best weer wat versterking kunnen gebruiken.

U wordt niet overlopen met vergaderingen, doorgaans 3 overleggen in een jaar, dus het kost niet heel veel van uw vrije tijd.

U steekt er zelf ook heel veel van op, en weet uit de eerste hand wat er op korte termijn in en met het park gaat gebeuren. Als u nu denkt, nou dat lijkt me leuk, interessant en uitdagend om er mee aan de slag te gaan, geef dat dan via een e-mailtje met uw contactgegevens te kennen aan de voorzitter van de Vrienden van het Rembrandtpark, Teun van Dijk via tr.vandijk@planet.nl  of een telefoontje via 020-6 14 14 92.

Hopelijk kunnen we u verwelkomen op het eerstvolgende overleg, waarvan u dan tijdig in kennis wordt gesteld.                                                                                                                      

Teun van Dijk

Sunday, October 15th, 2023 Algemeen No Comments

Vogel van de maand: de bosuil

bosuil

Net als de ransuil is de bosuil een onregelmatige broedvogel in het Rembrandtpark. Ook deze uil heeft een prachtige schutkleur, zodat hij als hij stilzit helemaal wegvalt in zijn omgeving. Het verenkleed is een mengeling van bruin en crème, met diverse lengtestreepjes. Ook deze uil heeft beide ogen naar voren gericht, zodat hij in het schaarse nachtlicht zich goed op zijn prooi kan richten. Die prooi speurt hij grotendeels op het gehoor op.

Terwijl de ransuil een kop met zg. ‘oor’pluimen heeft, toont deze uil een bolronde kop, met boven de snavel een donkere baan, die helemaal naar achteren loopt.

Door de speciale verenstructuur met veel donzige randen kan ook deze uil vrijwel geluidloos vliegen en zo zijn prooi verrassen.

De bosuil is een standvogel, dus hij blijft het hele jaar in ons land. Al in januari begint het mannetje met de baltsroep. Het is een duidelijk geluid in de stille avond- en nachturen. Hij wordt vaak gebruikt in detective-series, bij griezelige momenten in de nacht. In de vrije natuur roept deze uil alleen in de broedperiode.

Zoals zijn naam al aangeeft, is deze uilensoort echt gebonden aan bomen. Net als de ransuil broedt hij graag in oude ekster- en kraaiennesten, maar ze accepteren ook speciale uilennestkasten.

De uil gaat al broeden voordat het legsel voltallig is, dat betekent dat de jongen niet op dezelfde dag uit het ei kruipen. Als er te weinig voedsel is worden de jongste vogels vaak opgegeten door hun oudere broer of zus. Zo regelt de natuur dat niet alle jongen zullen verhongeren als de ouders niet voldoende voedsel kunnen aanbrengen.

Met de bosuil gaat het in ons land beter dan met de ransuil. Wel toont de populatie schommelingen van jaar tot jaar. Dat heeft meestal een relatie met de hoeveelheid beschikbare muizen, en dat hangt vaak weer samen met de weersomstandigheden, en daardoor het voedsel voor die muizen. Uit ringonderzoek is gebleken dat een bosuil ca. 22 jaar oud kan worden.

Het voedsel van deze uil bestaat uit kleine zoogdieren, kikkers en padden, grote dauwpieren, grote kevers en vogels tot het formaat van een duif. Wat een uil precies op zijn menu heeft staan, kunnen we herleiden uit de uitgespuugde braakballen.

Teun van Dijk

Sunday, October 1st, 2023 Natuur in het park No Comments

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

October 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Archief