Nieuwsbrief VVR najaar 2023

Rembrandtpark 50 jaar

Op 9 september vierde het Rembrandtpark zijn 50-jarig jubileum. We combineerden dit heugelijke feit met het jaarlijkse Rembrandtparkfestival, en het was een groot succes. Er waren informatiestandjes, kraampjes met particuliere verkoop, er waren allerlei activiteiten voor kinderen, lekker eten, en er was een podium met live-optredens.

Dit jaar was er niet gekozen voor het grote evenemententerrein, maar voor de schaduwrijkere locatie tegenover de lange banken. Dit was gezien de hitte een uitstekende plek, maar ook was het een hele gezellige plek. We wilden het festival nadrukkelijk een andere sfeer geven dan de gebruikelijke festivals die plaatsvinden in het park, en dat is wat ons betreft gelukt!

Het koppel dat het festival voorheen altijd organiseerde Alain Klein en Dick Glastra van Loon, is ermee gestopt, maar dankzij de inzet van Bedel Bayrak en Suze de Lang van Stichting Samenwonen Samenleven heeft het feest toch doorgang kunnen vinden.

Stormschade

Bij de hevige storm Poly in juli, zijn de grote oude wilgen tegenover het voormalige Ringparkgebouw zwaar beschadigd. Een stuk of zes bomen zijn daar verwijderd omdat ze ingescheurd waren en niet meer te redden.

Ook op een aantal andere plekken zijn bomen omgewaaid of beschadigd. Bij het afzagen heeft een groenwerker één stam bewerkt door er een vogelhuisje van te maken; als het goed is, mag dit beeldhouwwerkje blijven.

Rembo

Het beeld Rembo (‘de groene man’) is helaas nog altijd niet gerepareerd, maar er wordt wel aan gewerkt.

Kinderboerderij en schooltuinen

In het kader van de renovatie van het Rembrandtpark is er door de gemeente een voorlopig ontwerp gemaakt voor de gebouwen en inrichting van de nieuwe kinderboerderij en schooltuinen. Tijdens het Rembrandtparkfestival was dit ontwerp te zien bij de stand van de gemeente.

Referendum Hoofdgroenstructuur

Enige tijd geleden is er commotie ontstaan m.b.t. de nieuwe Hoofdgroenstructuur (HGS), het document (beleidskader) waarin de gemeente beschrijft welke hoeveelheid groen en natuur er in en rond de stad geborgd wordt voor een gezond leefklimaat. Op 10 januari werd er door zo’n beetje alle groene organisaties van Amsterdam en omgeving ingesproken bij de raadsvergadering ruimtelijke ordening, omdat er in de tekst een wijziging was aangebracht die het mogelijk maakt dat er in de toekomst tóch groen opgeofferd wordt voor b.v. woningbouw. Ook de VVR maakt zich hier zorgen over en éen van onze bestuursleden woonde de inspraakavond bij.

Een aantal betrokken burgers heeft daarna de koppen bij elkaar gestoken en is begonnen een referendum mogelijk te maken, zodat groen in de toekomst beter beschermd wordt. De eerste horde is genomen; er zijn meer dan de nodige 10.000 handtekeningen opgehaald voor een echt referendum. De datum van het referendum is vastgesteld op 6 juni 2024. Lees hier het artikel in het Parool van 23-3-23: https://rhgs.nl/a/Natuur-delft-altijd-het-onderspit

Gerard Molewijk overleden

Droevig nieuws is dat ons medebestuurslid Gerard Molewijk op 3 september geheel onverwachts is overleden. Er is een gat geslagen in ons bestuur, en we missen hem enorm.

Nadat hij jaren actief  betrokken was in de Belangengroep Rembrandtpark, werd hij stadsdeelraadslid voor de lokale partij Slotervaart Leefbare Tuinstad (SLT). Toen de drie westelijke stadsdelen werden samengevoegd tot Nieuw-West, ging de SLT op in Burgers Nieuw-West ’81. Gerard steunde met zijn politieke partij jarenlang de VVR in haar strijd tegen de aanleg van een weg door het park. Nadat de stadsdeelraden waren omgezet in stadsdeelcommissies verliet Gerard de politieke arena. Hij trad toe tot het VVR-bestuur en zette zich met nog meer scherpte en kennis dan voorheen in voor het behoud van ons mooie park; hij wist immers hoe de hazen lopen op bestuurlijk niveau. Hij heeft veel betekend voor ons; was vriendelijk, betrokken en actief. We wensen zijn vrienden en familieleden het allerbeste bij het verwerken van dit verlies.

Vacature bestuurslid

Door het wegvallen van Gerard is er nu een vacature ontstaan. Voelt u zich ook betrokken bij het park en wilt u eens kijken of bestuurslid zijn van de VVR iets voor u is, meld u dan bij ons: info@rembrandtpark.nl. Bellen kan ook: 020-6141492 (Teun van Dijk). Dat kan ook als u er iets voor voelt maar er nog vragen over heeft.

Officieel kan een nieuw bestuurslid pas door de leden benoemd worden op de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering, in juni 2024. Maar tot die tijd zou u alvast kunnen meedraaien met de bestuursvergaderingen, om een beeld te krijgen van het bestuurswerk.

Tuesday, October 31st, 2023 Algemeen, Nieuwsbrief

No comments yet.

Leave a comment

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archief