Archive for March, 2022

Paddenpoelen

Het voorjaar is aangebroken. Zodra de temperatuur voldoende is opgelopen, ontwaken de amfibieën uit hun winterslaap. Ze trekken dan naar visloze ondiepe watertjes, waar ze hun eieren kunnen afzetten.

Daartoe zijn in het Rembrandtpark op verzoek van de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark indertijd een paar paddenpoelen aangelegd; bij de Postjeskade en nabij de Montessorischool. Die paddenpoelen bieden niet alleen plek aan amfibieën, maar ook aan bijzondere (water)planten.

De paddenpoelen verdragen geen honden, want die vertroebelen het water en daarmee stopt de ontwikkeling van waterplanten, zoals algen en micro-organismen zoals watervlooien. Die zijn beide noodzakelijk om de amfibielarven te doen uitgroeien tot kikker, pad of salamander. Help a.u.b. mee aan meer kansen voor amfibieën in het park, en laat honden elders van het water genieten. Of attendeer bij het zien van een hond in de paddenpoel zijn baasje op het doel van die paddenpoel, en de schade die een hond dan veroorzaakt. Alvast bedankt!

Wednesday, March 30th, 2022 Algemeen No Comments

Vogel van de maand: de nijlgans

De nijlgans is geen echte gans, maar behoort tot een familie die tussen de ganzen en de eenden in zit. De naam van de vogel geeft precies aan waar die vogel vandaan komt, nl. uit het Nijldal. De vogels die we nu in ons land zien, zijn afstammelingen van ontsnapte vogels uit een watervogelcollectie in Den Haag aan het eind van de zestiger jaren.

Het mannetje en vrouwtje hebben nagenoeg dezelfde tekening. Het eerste dat aan de vogel opvalt is het donkerbruine oogmasker, en als hij vliegt de witte velden op beide vleugels. De buik en borst zijn lichtbruin gekleurd, net als de onderkant van de hals. De bovenkant van de hals en kop zijn donkerder van kleur met een donkerbruine kraag op de kleurovergang. De lichte borst heeft een donkerbruine vlek. De rug en vleugels zijn kastanjebruin, de staart is zwart en de poten zijn donkerroze.

De oude Grieken en Romeinen hielden deze vogels al.  Je ziet ze het hele jaar door, altijd in paren rondstappen en vliegen. Als deze vogels in de ruiperiode vrijwel gelijktijdig al hun slagpennen verliezen, kunnen ze daardoor bijna zes weken niet vliegen. Een aantal Nijlganzen zoekt dan een veilige plaats om die periode door te kunnen komen. Dan zie je soms een groep Nijlganzen van tientallen vogels, zoals in de Osdorper Binnenpolder, waar veel ganzen de rui doormaken.

In tegenstelling tot echte ganzen broeden Nijlganzen graag hoog, b.v. bovenin een knotwilg of in een nest dat bedoeld is voor ooievaars, zoals op de schooltuin. Ook nestelen ze in grote ekster- en kraaiennesten hoog in bomen. De jongen moeten dan een grote luchtsprong maken om de wereld te gaan verkennen. Een avontuurlijk levensbegin dus, maar dankzij hun lage gewicht en de zachte ondergrond loopt de landing doorgaans goed af. De ouders verdedigen hun jongen heel fel en zijn vaak ook heel agressief tegen andere vogels. Als de jongen eenmaal 10 weken oud geworden zijn, verdrijven de ouders ze uit hun territorium.

In het park zie je vaak Nijlganzen met grote gekleurde ringen rondlopen. Daarop staan afleesbare letters en cijfers. In het hele land worden Nijlganzen met die kleurringen sinds 2010  gevolgd op hun omzwervingen, om daar een goed beeld van te krijgen. Ook zonder verrekijker zijn die ringen doorgaans af te lezen.

U kunt de levensgeschiedenis van een nijlgans ontvangen wanneer u via de website www.geese.org of www.frank-majoor.nl daarvan de volgende gegevens doorgeeft: 1) de kleur van de ring, 2) de letter of het cijfer daarop, 3) of de ring om de linker of de rechterpoot zit.

Teun van Dijk

Wednesday, March 2nd, 2022 Natuur in het park No Comments

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

March 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Archief