Archive for May, 2007
Zondag 3 juni 2007: rouwtocht voor Oud Osdorp
Ledenbericht 12 mei 2007 – Alarm
Ledenbericht />
Aan alle parkvriend(innen),
Er zijn de laatste tijd een paar onstuimige ontwikkelingen geweest. In vogelvlucht:
* Het Rembrandtpark blijkt vogelvrij te zijn. Ondanks de beschermde status als onderdeel van de Hoofdgroenstructuur, kunnen in het park bouwwegen en verkeerswegen worden aangelegd zonder enige rechtsbescherming of inspraak. Dat is het gevolg van nalatigheid van stadsdeel Slotervaart bij het actualiseren van het 35 jaar oude bestemmingsplan.
Dit schokkende feit is op 25 april aan het licht gekomen door een uitspraak van de Raad van State, waar VVR en Milieucentrum een bodemprocedure hadden aangespannen tegen aanleg van de tijdelijke bouwweg in het park. We wonnen de zaak, na een zitting waarop de rechter het stadsdeel de oren waste wegens onder meer gesjoemel met de vrachtwagenaantallen om de luchtkwaliteitstoets te omzeilen. Echter door de gaten in het verouderde bestemmingsplan mag de bouwweg nu toch blijven liggen. (Voor het persbericht zie www.rembrandtpark.org en op www.milieucentrumamsterdam.nl, Actueel, Nieuws)
Maar wat het belangrijkst is: ook de nieuwe permanente verkeersweg, die nog een stuk dieper het park ingaat dan de tijdelijke bouwweg, blijkt zonder enige procedure of inspraak te kunnen worden aangelegd. Uit de uitspraak van de Raad van State blijkt dat een rechtsgang niet mogelijk is.
* Stadsdeel Slotervaart heeft meteen gebruik gemaakt van deze ernstige situatie, die is veroorzaakt door haar eigen nalatigheid. Op 4 mei stelde zij de VVR per brief een ultimatum: als de VVR niet binnen een week haar bezwaren tegen de bouw van het aangrenzende Andreas Ensemble zou intrekken, zal Slotervaart beginnen met de aanleg van de verkeersweg in het park. Deze was in 2008 gepland maar kan dus nu per direct worden aangelegd zonder dat iemand er iets tegen kan doen.
* De bouw van het Andreas Ensemble, waarvoor de verkeersweg als privé-ontsluitingsweg moet gaan dienen, ligt sinds half januari stil doordat de VVR in drie achtereenvolgende luchtkwaliteitsrapporten ernstige mankementen heeft aangetoond. Inmiddels is een vierde rapport vervaardigd, dat door het stadsdeel nog steeds niet is vrijgegeven. Maar geen enkel rapport kan het feit wegnemen dat de luchtkwaliteit in het gebied rond het Andreas Ensemble, dat grenst aan het Rembrandtpark, erg slecht is. Bovendien zal juist aan de parkzijde, ter hoogte van de nieuwe weg, de lucht nog verder verslechteren als gevolg van de toekomstige hoogbouwwand langs de Lelylaan.
* Projectontwikkelaar Proper Stok heeft in april de VVR benaderd met het doel een rechtszaak af te wenden. Hij bood onder meer aan de verkeersweg krapper aan te leggen dan gepland, d.w.z. niet dieper dan de huidige bouwweg. Later werd dit aanbod weer ingetrokken en de besprekingen liepen op niets uit. Direct daarop volgde de brief met het ultimatum. (Zie ook het Persbericht ‘Slotervaart zet Vrienden Rembrandtpark mes op keel’, op www. rembrandtpark.org)
* Na veel publiciteit (o.a. in Parool, Stadsblad, Metro en op diverse radiozenders) heeft het stadsdeelbestuur van Slotervaart uiteindelijk aangegeven bereid te zijn tot een gesprek met de VVR. Dat heeft zij tot nog toe altijd geweigerd. Het gesprek zal aanstaande maandag plaatsvinden. De VVR zal onder meer naar voren brengen dat het verouderde bestemmingsplan-Rembrandtpark uit 1973 moet worden herzien, en dat de beschermende regels van de Hoofdgroenstructuur hier juridisch in moeten worden verankerd. Als het stadsdeel en de VVR het eens worden, zal het betreffende voorstel worden voorgelegd aan een Algemene Ledenvergadering van de VVR, die hiervoor speciaal zal worden uitgeroepen. In dat geval ontvangt u bericht.
* Ondertussen staat op woensdag 16 mei een inspraakavond over het nieuwe landschappelijke ontwerp van het zuidelijk deel van het Rembrandtpark op stapel. De VVR heeft aan het ontwerp meegewerkt, onder voorbehoud dat zij tegen de weg is, die ook in dit plan is opgenomen. Er zijn nog belangrijke beslissingen te nemen, o.a. in verband met extra bomenkap. Dus het is belangrijk om te komen. Zie de afzonderlijk gemailde uitnodiging.
* Het tweede Rembrandtparkfestival vindt uiteindelijk doorgang op zondag 17 juni. Het wordt een mooi en uitgebreid programma. Meer nieuws volgt binnenkort.
Hopelijk zien we u aanstaande woensdagavond op de inspraakavond over het parkontwerp. Adres: stadsdeelkantoor Slotervaart, Pieter Calandlaan 1, 19.30 uur.
Vriendelijke groet,
Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark
Jan Tooropstraat 6, 1062 BM Amsterdam; email info@rembrandtpark.org; website www.rembrandtpark.org
Uitnodiging inspraakavond 16 mei, 19.30 – 21.30 uur
Uitnodiging inspraakavond ontwerp Rembrandtpark-Zuid, woensdag 16 mei, stadsdeelkantoor Slotervaart, Pieter Calandlaan 1, 19.30-21.30 uur.
Als parkvriend bent u zeer uitgenodigd op de inspraakavond die komende woensdagavond wordt gehouden over het nieuwe landschapsontwerp van het zuidelijk deel van het Rembrandtpark, op stadsdeelkantoor Slotervaart. Het nieuwe ontwerp beslaat het hele zuidelijk parkdeel tot en met de de Schildpaddenvijver. Aanleiding zijn de ingrepen in het park als gevolg van de bouw van het Andreas Ensemble, onder meer de omstreden verkeersweg – die echter zelf nog lang niet zeker is.
Op de inspraakavond zal, na een toelichting op het ontwerp, een film worden getoond over hoe de nieuwe natuur in het zuidelijk parkdeel zich na de herinrichting het komende decennium zal ontwikkelen. Voor het ontwerp zijn een landsarchitect en een bomenspecialist ingeschakeld. De VVR heeft deelgenomen aan de participatiegroep die meewerkte aan de meeste onderdelen van het ontwerp, onder uitdrukkelijk voorbehoud dat wij tegen de beoogde verkeersweg zijn.
In het nieuwe landschapsontwerp wordt het park visueel grotendeels afgeschermd van de Lelylaan. Dit uitgangspunt is een direct resultaat van onze strijd tegen de verkeersweg (motie Molewijk-Rademaker, juli 2005 ter compensatie aangenomen door de zwichtende stadsdeelraad). Naast de ‘groene’ inpassing van de verkeersweg (die er mogelijk niet komt!) en een nieuwe vormgeving van de doorgetrokken waterloop – waarvoor helaas nog 36 bomen moeten worden gekapt – bevat het ontwerp ook twee nieuwe entrees, bij de Lelylaan en de Nachtwachtlaan. Verder komen er o.a. twee nieuwe bruggen.
Ondanks dat de VVR volop blijft doorvechten tegen ‘de weg’ hebben wij wel waardering voor de toewijding en inzet waarmee aan het nieuwe parkontwerp is gewerkt. Echter belangrijke vragen blijven nog open: bv. hoe het nieuwe ‘balkon’ aan de Lelylaan eruit zal zien. Ook moet een nog onbekend aantal bomen worden gekapt voor een nieuw voetpad. Hierover moet nog beslist worden.
Wij hopen dat u uw mening wilt geven. Het ontwerp is nog een concept. De inspraakperiode loopt tot en met 13 juni. Tot die datum kunt u het ontwerp inzien op het stadsdeelkantoor, in de bibliotheek en in Eigenwijks, Jan Tooropstraat 6. U kunt schriftelijk uw reactie geven, maar aanstaande woensdag op de inspraakavond kunt u ook persoonlijk reageren.
Hopelijk tot woensdag!
vriendelijke groet,
de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark
Jan Tooropstraat 6, 1062 BM Amsterdam,info@rembrandtpark.org; www.rembrandtpark.org
Westerpost woensdag 9 mei 2007
Persbericht
Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark
Slotervaart zet Vrienden Rembrandtpark mes op de keel
‘Bezwaar luchtkwaliteitsonderzoek Andreas Ensemble intrekken, anders meteen verkeersweg in park’
Stadsdeel Slotervaart heeft de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark (VVR) het mes op de keel gezet. Als de VVR niet voor 11 mei haar bezwaren tegen het luchtkwaliteitsonderzoek voor het nieuwbouwcomplex Andreas Ensemble intrekt, dreigt Slotervaart de omstreden verkeersweg in het park zonder vergunning te gaan aanleggen.
Vrijdag 4 mei stuurde het stadsdeel de Vereniging een brandbrief. ‘Hier gaan we niet voor zwichten’, aldus de VRR. ‘Dit is simpelweg chantage.’
De VVR heeft ernstige mankementen aan het licht gebracht in drie achtereenvolgende luchtkwaliteitsrapporten over het toekomstige Andreas Ensemble, waar het Rembrandtpark direct aan grenst. De luchtkwaliteit in dit gebied, in de oksel van de zwaar vervuilende A10-West/Lelylaan, blijkt zeer slecht te zijn. Bovendien zal de hoogbouw aan de parkzijde de lucht daar nog verder verslechteren. De Europese luchtkwaliteitsnormen worden dan ook bij lange na niet gehaald.
Als gevolg hiervan is de bouw van het Andreas Ensemble, waarvoor half januari de eerste paal de grond in zou gaan, nog steeds niet gestart. Het stadsdeel heeft inmiddels een vierde luchtkwaliteitsrapport vervaardigd. Zij wil dit kennelijk niet vrijgeven voordat de VVR haar bezwaar – dat overigens ook gericht is tegen andere schadelijke gevolgen van de Andreasbouw voor het park – op voorhand heeft ingetrokken.
Inmiddels hebben besprekingen plaatsgevonden tussen de VVR en projectontwikkelaar Proper Stok, die het Andreas Ensemble wil gaan bouwen. Deze benaderde de parkvrienden eind april in een poging om een rechtszaak af te wenden. Proper Stok kwam onder meer met het aanbod om de omstreden verkeersweg krapper aan te leggen dan gepland. De VVR heeft op zichzelf ernstig bezwaar tegen deze weg, waarvoor al 240 bomen zijn gekapt. Uit onderzoek is gebleken dat de nieuwe verkeersweg – die nog een stuk dieper het park in zou komen dan de inmiddels aangelegde bouwweg – verkeerskundig overbodig is. Hij dient voornamelijk een financieel belang voor de projectontwikkelaar.
De besprekingen liepen op niets uit. ‘We voelden ons te zwaar onder druk gezet’, aldus de VVR. ‘Uiteindelijk kregen we een soort schijnaanbod, men probeert ons knollen voor citroenen te verkopen.’ Feitelijk had niet Proper Stok maar stadsdeel Slotervaart de besprekingen moeten voeren, vinden de parkvrienden. ‘Proper Stok verzekerde ons steeds dat het stadsdeel alles doet wat Proper Stok wil, maar een projectontwikkelaar gaat natuurlijk niet over aanlegbesluiten.’ Het stadsdeelbestuur heeft een gesprek met de Vereniging altijd geweigerd. ‘De zaak zit nu finaal vast’, constateert de VVR. ‘Door de weigering om met ons te praten, en ook nog die dreigbrief, dupeert het stadsdeel niet alleen de parkliefhebbers, maar ook alle 500 mensen die op het Andreasterrein willen wonen. Veel kopers hebben nu al grote financiële schade geleden.’
Het dreigement van Slotervaart om de verkeersweg zonder vergunning te gaan aanleggen, betekent overigens dat het stadsdeel misbruik maakt van haar eigen nalatigheid. Het 35 jaar oude bestemmingsplan-Rembrandtpark is ten onrechte nooit geactualiseerd – wat elke tien jaar hoort te gebeuren – en bevat als gevolg daarvan nog steeds ernstige lacunes. Hierdoor kan het stadsdeel naar eigen believen verkeerswegen in het park aanleggen, zonder enige vergunningsprocedure of inspraak van burgers. En dat terwijl het Rembrandtpark al sinds 1996 beschermde status heeft als onderdeel van de Hoofdgroenstructuur. Dit schokkende feit kwam kortgeleden tot ieders verrassing aan het licht via een uitspraak van de Raad van State. ‘Slotervaart zet die aan haarzelf te wijten lacunes in het bestemmingsplan nu zonder scrupules tegen ons in’, constateert de VVR. ‘Dit is inhoudsloze machtspolitiek. Het gaat totaal voorbij aan waar een stadsdeelbestuur eigenlijk voor zou moeten staan: verantwoord beleid.’
Wat de hele zaak nog wranger maakt, is dat de genoemde opzienbarende uitspraak van de Raad van State, die werd gedaan op 25 april, de Vrienden van het Rembrandtpark en Milieucentrum Amsterdam in het gelijk stelde. Zij wonnen de door hen aangespannen bodemprocedure tegen de bouwweg in het Rembrandtpark. Op de zitting waste de rechter het stadsdeel flink de oren, onder meer vanwege het duidelijke gesjoemel met vrachtwagenaantallen om de luchtkwaliteitstoets te omzeilen. Helaas ontdekte hij ook de gaten in het bestemmingsplan, waardoor de bouwweg nu mag blijven liggen en het Rembrandtpark vogelvrij is.
Persbericht VVR van 5 mei 2007
Persbericht
5 mei 2007
Slotervaart zet Vrienden Rembrandtpark mes op de keel
‘Bezwaar luchtkwaliteitsonderzoek Andreas Ensemble intrekken, anders meteen verkeersweg in park’
Stadsdeel Slotervaart heeft de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark (VVR) het mes op de keel gezet. Als de VVR niet binnen een week haar bezwaren tegen het luchtkwaliteitsonderzoek voor het nieuwbouwcomplex Andreas Ensemble intrekt, dreigt Slotervaart de omstreden verkeersweg in het Rembrandtpark zonder vergunning te gaan aanleggen.
Gisteren, vrijdag 4 mei, stuurde het stadsdeel de Vereniging een brandbrief. ‘Hier gaan we niet voor zwichten’, aldus de VRR. ‘Dit is pure chantage.’
De VVR heefternstige mankementen aan het licht gebracht in drie achtereenvolgende luchtkwaliteitsrapporten over het gebied rond het toekomstige Andreas Ensemble. De luchtkwaliteit op het terrein, dat ligt in de oksel van de zwaar vervuilende A10-West/Lelylaan en dat direct grenst aan het Rembrandtpark, blijkt zeer slecht te zijn, en voldoet bij lange na niet aan de Europese normen. Hierdoor is de bouw van het het Andreas Ensemble, waarvoor half januari de eerste paal de grond in zou gaan, nog steeds niet gestart. Het stadsdeel heeft inmiddels een vierde luchtkwaliteitsrapport vervaardigd, maar wil dit niet vrijgeven voordat de VVR haar bezwaren heeft ingetrokken.
Projectontwikkelaar Proper Stok benaderde in april de VVR in een poging om een rechtszaak af te wenden. Proper Stok kwam met het aanbod om de beoogde verkeersweg in het Rembrandtpark, die als ontsluiting voor het Andreas Ensemble moet gaan dienen, krapper aan te leggen dan gepland, d.w.z.niet dieper het park in dan de inmiddels aangelegde bouwweg. De VVR heeft echter ernstig bezwaar tegen de verkeersweg, waarvoor al 240 bomen zijn gekapt. De weg blijkt verkeerskundig onnodig en dient voornamelijk een financieel belang voor de projectontwikkelaar. De besprekingen liepen op niets uit.
‘Niet Proper Stok had met ons moeten praten, maar stadsdeel Slotervaart’, aldus de VVR. ‘Proper Stok verzekerde ons dat het stadsdeel alles doet wat zij zeggen, maar een projectontwikkelaar gaat natuurlijk niet over aanlegbesluiten.’ Het stadsdeelbestuur heeft een gesprek met de VVR altijd geweigerd. ‘De zaak zit nu finaal vast’, constateert de VVR. ‘Door deze manier van doen dupeert het stadsdeel niet alleen de parkliefhebbers, maar ook alle 500 mensen die op het Andreasterrein willen wonen. Veel kopers hebben nu al grote financiële schade geleden.’
Het dreigement van Slotervaart om de verkeersweg zonder vergunning te gaan aanleggen, betekent overigens dat het stadsdeel misbruik maakt van haar eigen nalatigheid. Het 35 jaar oude bestemmingsplan-Rembrandtpark is ten onrechte nooit geactualiseerd – wat elke 10 jaar moet gebeuren – en bevat nog steeds ernstige lacunes. Daardoor kunnen in het park, dat sinds 1996 beschermde status heeft als onderdeel van de Hoofdgroenstructuur, verkeerswegen worden aangelegd zonder enige procedure of inspraak van burgers. Dit laatste bleek vorige week uit een uitspraak van de Raad van State, waar VVR en Milieucentrum een hogerberoepszaak tegen een tijdelijke bouwweg in het park wonnen.
De VVR noemt de wijze waarop Slotervaart deze lacunes nu tegen haar inzet ‘machtspolitiek, te grof voor woorden’.
Persbericht: Rembrandtpark vogelvrij
Rembrandtpark vogelvrij
Raad van State stelt nalatigheid stadsdeel Slotervaart aan de kaak
Het Rembrandtpark is vogelvrij: tegen de aanleg van verkeerswegen is geen inspraak
mogelijk. Door nalatigheid van stadsdeel Slotervaart is het park – dat planologisch beschermd
leek te zijn – op geen enkele wijze beschermd tegen inbreuken. Dat blijkt uit het vonnis van de
Raad van State in de zaak tegen een tijdelijke bouwweg in het park, aangespannen door de
Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark (VVR) en Milieucentrum Amsterdam (MCA). Zij wonnen vorige week het hogerberoep.
Lees hier verder: Persbericht
Reactie van Rene V. Op zijn verzoek plaatsen wij zijn naam en e-mailadres niet bij dit bericht. U kunt deze gegevens wel bij ons opvragen.
Eerst zal ik proberen te beschrijven wat ik denk dat de reden is dat de Vrienden van het Rembrandtpark actie voert rondom het Rembrandtpark. Daarna zal ik aangeven wat mijn achtergrond is. Als derde zal ik proberen te beschrijven wat de consequentie is voor het milieu van de juridische strijd die nu een hele tijd speelt.
Redenering Vrienden van het Rembrandtpark
De VVR wil de weg door het Rembrandtpark tegen houden. De weg heeft tot gevolg dat een groep van 240 bomen uit het park zijn verdwenen. Volgens de VVR heeft het weghalen van de bomen en het plaatsen van een gebouw langs het park tot gevolg dat er meer uitlaatgassen het Rembrandtpark kunnen inwaaien. Het Milieucentrum Amsterdam wil dat Amsterdam zijn bewoners behoedt voor NOx-en en andere schadelijke componenten van uitlaatgassen. Het liefst wil Milieucentrum Amsterdam dat de uitstoot van NOx-en vermindert door het tegengaan van het autoverkeer. Amsterdam doet aan het terugdringen van het autoverkeer te weinig volgens Milieucentrum Amsterdam. VVR probeert Amsterdam zover te krijgen dat ze de geplande weg door het park niet door laten gaan door indirect via de juridische weg de luchtkwaliteitstoets aan te vechten. Dat dit een gevolg heeft voor de bouw van het Andreas Ensemble wordt op de koop toe genomen.
Eigen achtergrond
Ik ben een bewoner van Amsterdam. Op dit moment woon ik met mijn gezin van vier in Amsterdam in een 43m2 grote driekamerwoning. Ik en mijn vrouw zijn actief bezig om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dit doen we onder andere door bewust geen auto te nemen, maar een bakfiets. Wij leven energiezuinig (dwz spaarlampen/geen afwasmachine/thermostaat een graadje lager/etc.) en de energie die we verbruiken is of te wel groene stroom of groen gas (=gas met CO2-compensatie door het planten van bomen). Onze boodschappen doen we bij de natuurwinkel, we eten vegetarisch en bij voorkeur seizoensgroenten. Ons spaargeld staat op een ASN-rekening of is geïnvesteerd in een Triodosbelegging. Met andere woorden wij zijn bewust en pro-actief bezig met ons milieu.
Omdat wij graag iets groter wilden gaan wonen, hebben wij een woning gekocht in het Andreas Ensemble. De reden dat wij kozen voor deze nieuwbouw is de volgende. In het Andreas Ensemble worden energiezuinige woningen gebouwd die zijn voorzien van stadsverwarming uit afvalwarmte. Vanuit het Andreas Ensemble is het voor ons mogelijk om met de fiets naar ons werk te fietsen. We hoeven niet met de auto of het openbaar vervoer te reizen. Ook kunnen onze kinderen op het Andreas Ensemble-terrein vrij spelen zonder dat er auto’s rondrijden over het terrein. Het Andreas Ensemble maakt het ons mogelijk om in Amsterdam onze kinderen op te laten groeien in plaats van uit te wijken naar een Vinexlocatie.
Als we zouden uitwijken naar een Vinexlocatie dan wordt je opeens forens met auto of trein (eigenlijk 2 x forens, mijn vrouw namelijk ook). Je hebt geen stadsverwarming meer uit afvalwarmte. Eensgezinswoningen zijn minder compact gebouwd als appartementen in de stad dus zijn ze bijna per definitie minder energiezuinig. Met andere woorden, mijn ecologische voetafdruk is in de stad aanzienlijk kleiner dan buiten de stad.
Consequenties
Op dit moment is er een juridisch gevecht rondom een luchtkwaliteitsrapportage van het stadsdeel Slotervaart. Deze luchtkwaliteitsrapportage is een milieu-effectrapportage dat wettelijk verlangt wordt als je iets wil bouwen. Echter als je wil dat iets niet gebouwd wordt (="nul-optie") dan hoef je geen milieu-effectrapportage te maken. Stel nu dat deze "nul-optie" milieu-effectrapportage wel zou worden opgezet. Wat zou daar dan in kunnen staan?
"De consequenties van het niet bouwen van het Andreas Ensemble zijn de volgende:
- Er worden geen 240 bomen gekapt voor een weg door het Rembrandtpark.
- Er komen geen woningen voor 500 extra bewoners in Amsterdam. Dit betekent dat 500 mensen buiten Amsterdam gehuisvest moeten worden.
- Aannames: Gemiddeld zullen ze op 20km van Amsterdam een nieuwe woonlocatie vinden. Ongeveer de helft van deze groep zal naar Amsterdam gaan forensen met auto of trein (50%/50%). Als deze groep in Amsterdam was gaan wonen was een kwart van deze groep gaan reizen met auto of trein over een afstand van gemiddeld 5km. Het andere kwart had de fiets gepakt. Een forens werkt gemiddeld 200 dagen per jaar.
- De milieuconsequenties van het forensen van buiten Amsterdam kunnen worden geschat op het volgende manier: 200dagen*(20km+20km)*500mensen*50%*50%=1.000.000km met de trein en 1.000.000km met de auto. Dit geeft een CO2-uitstoot van de auto’s van 190 ton (bron: co2.nl). Voor de trein is de uitstoot 23 ton CO2. Om deze jaarlijkse CO2 uitstoot te compenseren moeten (9500+1150=) 10650 bomen per jaar groeien.
- De milieuconsequenties van het forensen van binnen Amsterdam kunnen worden geschat op het volgende manier: 200dagen*(5km+5km)*500mensen*50%*25%=126.000km met de trein en 126.000km met de auto. Dit geeft een CO2-uitstoot van de auto’s van 24 ton (bron: klimaatcalculator van Trees for Travel). Voor de trein is de uitstoot 3 ton CO2. Om deze jaarlijkse CO2 uitstoot te compenseren moeten (1200+150=) 1350 bomen per jaar groeien.
- De milieuconsequentie van het wonen in een standaardwoning buiten Amsterdam kan worden geschat op de volgende manier: 500mensen/2.4*1736m3=2.080.000m3 aardgas ( 2.4 mens per huishouden, 1736m3 aardgas per huishouden). De CO2 uitstoot is 3680 ton per jaar. Om deze CO2 uitstoot te compenseren moeten per jaar 185.000 bomen groeien.
- De milieuconsequentie van het wonen in een woningen met stadsverwarming op afvalwarmte in Amsterdam kan worden geschat op de volgende manier: 500mensen/2.4*0m3=0m3 aardgas. De CO2 uitstoot is 0 ton per jaar. Om deze CO2 uitstoot te compenseren moeten per jaar 0 bomen groeien.
Het netto-effect van de "nul-optie" is de volgende:
- Er worden geen 240 bomen gekapt voor een weg door het Rembrandtpark.
- Er is een uitstoot van 3850 ton CO2 per jaar meer dan bij wel bouwen in Amsterdam
- Om deze CO2 uitstoot te compenseren moeten per jaar 194.000 bomen groeien."
Met vriendelijke groet,
René V.
Abonneer U!
Search
Categorieën
- Algemeen (208)
- Bomenkap (32)
- Herinrichting (15)
- Natuur in het park (71)
- Nieuwsbrief (9)
- Verkeersweg (31)