Hallo Rembrandtpark-helpers

Na alle ontwikkelingen van de afgelopen tijd even een bericht van het Vrienden-front, met de belangrijkste punten op een rijtje.

Met als laatste nieuws: op 22 september worden onze bezwaren tegen het plan voor de afslag van de Lelylaan in het Rembrandtpark, behandeld door de betreffende commissie van Stadsdeel Slotervaart. Plus het staat geagendeerd voor de eerste fractievergadering van Slotervaart Leefbare Tuinstad van na de zomer.
Dat wil zeggen: er gaat over gepraat worden. Ons verzoek om het punt opnieuw op de agenda te zetten heeft bij het stadsdeel gehoor gevonden.

Ook omdat jullie en zoveel andere mensen hebben laten zien dat ze het niet eens eens zijn met het plan! De handtekeningenactie tegen de bomenkap in het Rembrandtpark en op het Andreasterrein is dankzij de inzet van heel veel mensen een groot succes geworden. We hebben er nu bijna 2500, en er blijven volle lijsten in inze brievenbussen vallen.

Wijzelf, de VVR, zijn allemaal goed moe, maar wel blij met wat we tot nu toe voor elkaar hebben gekregen.

Het was de eerste stap in het behoud van vele bomen. Er moet nog steeds veel gebeuren maar we hebben daar ook wat meer tijd voor.

Waarschijnlijk weet iedereen inmiddels dat de bomenkap door het dagelijks bestuur is uitgesteld tot jan. 2005. Dit i.v.m. de ‘zware’ art. 19 procedure die moet worden gevolgd voor vrijstelling van het bestemmingsplan, vanwege geluidsbelasting van de nieuwbouwwoningen en vanwege de ontgrondingsplannen.

Tegen de bestemmingsplanwijziging gaan wij natuurlijk ook bezwaar maken.

Verder zal begin augustus een contra-expertiseonderzoek plaatsvinden naar het sparen van zoveel mogelijk bomen tijdens de bouwactiviteiten op het Andreasterrein. Wij gaan ervan uit dat elke geredde boom er een is.

De resultaten van het onderzoek zullen wij bijvoegen bij het bezwaarschrift, en inbrengen in de commissie op 22 september.

Er is momenteel contact met AT-5, die waarschijnlijk een item over ons gaan doen, en met RTV-NH. Ook het Stadsblad zal komende week over ons berichten.

Onze eerdere nieuwsfeiten op een rij:

  1. Op 6 juli heeft Ben Berg het bezwaarschrift plus de toen binnengekomen 2300 handtekeningen overhandigd aan wethouder Goettsch van Slotervaart.
    De handtekeningenactie is vooral zo’n succes geworden doordat mensen uit alle stadsdelen spontaan zijn gaan meehelpen met inzamelen. We hebben ook een aantal adhesiebetuigingen ontvangen en bijgevoegd. Mensen blijken massaal geschokt over het plan om zoveel bomen te kappen en een extra afslag van de Lelylaan aan te leggen in het Rembrandtpark. Ook in de media, o.a. het Amsterdams Stadsblad en Parool, is er aandacht aan de actie besteed.
    Goettsch noemde de dikke stapel handtekeningen ‘een signaal’.
  2. Op de valreep, op 5 juli, is de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark een feit geworden. Ben Berg is voorzitter. De VVR heeft als doel ‘de zorg voor het instandhouden van de oorspronkelijke omvang, sfeer en karakter van het Rembrandtpark, en het groen in de omliggende parken, groen- en natuur-gebieden’. (Dit laatste met het oog op het Andreasterrein, dat officieel nog steeds een park is.)
    We hebben nog geen tijd gehad om leden te registreren maar hebben veel enthousiaste aanmeldingen en mensen die willen helpen.
    Lidmaatschap kost 5 euro per jaar. Binnenkort hebben we een girorekening. Je kunt je wel vast aanmelden.
  3. Op 5 juli ‘s avonds is er een geanimeerde en drukbezochte oprichtingsvergadering geweest op Eigenwijks. Veel mensen (ouderen en jongeren) hebben hulp toegezegd.
  4. De dag van indiening hebben we ook de raadsleden gemaild, en het bezwaarschrift als ‘raadsadres’ afgegeven, met het verzoek om het plan voor de weg in het park – dat drie jaar oud is en zelf de inspraak al heeft doorlopen – opnieuw op de agenda te zetten. Volgens ons kan verwachte extra verkeersdruk nooit een argument zijn om gemotoriseerd verkeer door de Hoofdgroenstructuur te gaan leiden. Bovendien zijn de verwachtingen over die verkeersdruk volgens ons aan herziening toe. De malaise op de kantorenmarkt zorgt ervoor dat veel van de geplande kantorenbouw niet doorgaat of op losse schroeven is komen te staan. Ook het plan voor een P&R garage onder het Andreasterrein is inmiddels vervallen. Al met al kun je je afvragen of er uberhaupt wel een extra afslag van de Lelylaan nodig is in dit gebied. In ieder geval mag daar niet het mooiste deel van het Rembrandtpark aan opgeofferd worden. Ook de geplande afsluiting van de toegang aan de Theophile de Bockstraat voor auto’s, mag niet afgewenteld worden op het Rembrandtpark. Het park is van ongelooflijk groot belang voor bewoners uit de omliggende stadsdelen en uit de hele stad, zoals wel blijkt uit de respons op onze handtekeningenactie. In deze tijd, waarin groengebieden overal onder druk staan van de oprukkende verstedelijking en ook de Westelijke Tuinsteden een grote verdichting tegemoetgaan, mag dit gewoon niet gebeuren.
  5. Op 7 juli heeft Ben Berg de VVR en onze zaak kort gepresenteerd aan de Stadsdeelraad.
  6. Ondertussen wordt er binnen de VVR ook hard gewerkt aan onderzoek naar de ontheffing van de flora- en faunawet, die als voorwaarde is opgenomen in de kapvergunning voor de 900 bomen. Er komen steeds meer redenen aan het licht om de ontheffing aan te vechten.
  7. Het Stadsdeel Slotervaart zal na 15 juli het voorbereidingsbesluit publiceren voor de art.-19 procedure. Wij gaan de grenzen van het nieuwe bestemmingsplan, die tot diep in het park liggen, aanvechten omdat het Rembrandtpark onderdeel van de Hoofdgroenstructuur is.

Wat U kunt doen
Iedereen kan natuurlijk een bezwaarschrift indienen tegen de bestemmingsplanvrijstelling. Goed de publicaties daarover in de Westerpost in de gaten houden.

Over de bomenkap kun je altijd gewoon een brief schrijven aan het dagelijks bestuur van Stadsdeel Slotervaart, met wat je van de kapplannen vindt.

Het adres is: Postbus 2010, 1000 CA Amsterdam.
Voor vragen of advies kun je met ons contact opnemen.

De VVR gaat verder in de zaak duiken. De hoorzitting is pas in oktober. Vanaf nu kunnen wij het dossier inzien, en we zullen nog nadere stukken en argumenten aandragen.

Ook willen we deze zomer acties houden.

Maar de VVR wil niet alleen proteseteren. We willen ook leuke evenementen gaan organiseren, zoals bv. een rondleidingen door bomen- en plantendeskundigen in het park, met een grote buurtpicnic.

De website www.rembrandtpark.org ontwikkelt zich steeds verder en wordt steeds mooier…

Als jullie nog iets weten te melden dat voor ons van belang kan zijn, dan graag. Mail ons op: info@rembrandtpark.org
Of schrijf of bel naar het adres linksboven op de site.

Heel erg bedankt allemaal voor jullie inzet en steun!
We houden jullie op de hoogte.

Maar we gaan nu eerst even met vakantie…

Hartelijke groeten van de Vrienden van het Rembrandtpark!

Tuesday, July 13th, 2004 Bomenkap

No comments yet.

Leave a comment

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archief