Weg in Rembrandtpark toch doorgedrukt

De weg in het Rembrandtpark kan toch snel worden aangelegd. De deelraad in Slotervaart, die in meerderheid fel gekant is tegen aanleg van de weg, is bezweken voor de grote druk van het stadsdeelbestuur plus druk vanuit de Centrale stad. Het stadsdeelbestuur dreigde woensdag 13 juni voltallig af te treden als de deelraad bij haar standpunt zou blijven, dat de beslissing tot aanleg van de weg op de lange baan moet worden geschoven. Ook wethouder Stadig dreigde met ingrijpen. Een motie van wantrouwen tegen het stadsdeelbestuur haalde het woensdag niet. Stadsdeelvoorzitter Henk Goettsch had al op 8 juni aangekondigd dat hij weigerde de door de raad aangenomen uitstel-motie van het CDA uit te voeren. Volgens hem betekende de motie een wetsovertreding en contractbreuk jegens projectontwikkelaar Proper Stok. Na kritische raadsvragen van Hans van der Straeten van D66 bleek dat hier geen sprake van is.

Uit verkeersonderzoek is bovendien kortgeleden gebleken dat de weg, die een inbreuk betekent op de Hoofdgroenstructuur, feitelijk overbodig is. De Amsterdamse Raad voor de Stadsontwikkeling ontraadt de aanleg en ook Milieucentrum is fel gekant tegen deze inbreuk op de Hoofdgroenstructuur.

Stadsdeelvoorzitter Goettsch kreeg woensdag, ten overstaan van een zaal vol verbolgen parkliefhebbers, zijn zin niet gratis. Argumenten over mogelijk uitstel van de bouwplannen op het aangrenzende Andreasterrein en over financiƫle claims door Proper Stok, stuitten bij raadsleden op veel kritiek door hun vage karakter. Ronduit lachwekkend vond men het argument dat zonder de afslag van de Lelylaan in het park, een viersterrenhotel op het Andreasterrein hooguit twee sterren zou worden omdat de gasten niet de weg zouden kunnen vinden. Ook het argument dat de weg de huizenprijs omhoog drijft, omdat Proper Stok deze zou kunnen verkopen voor de veel hogere Oud-Zuidgrondprijzen, werd weggehoond. "Volksverlakkerij, waaraan het stadsdeel niet mag meewerken", aldus CDA-fractievoorzitter Ronald Rademaker. Fractievoorzitter Gerard Molewijk van Slotervaart Leefbare Tuinstad (SLT) wees ook op de bedenkelijke gang van zaken rond het recente verkeersonderzoek, waarin de conclusies lijken te zijn gemanipuleerd.

Echter de dreiging van een bestuurscrisis en een coalitiebreuk, voor een beslissing "die door Duco Stadig toch zou worden teruggedraaid", deed de coalitiepartners CDA en SLT het hoofd buigen. Dit ondanks krachtig verzet van Groen-Links, D66, en de fractie-Hermans. Ook het SLT-lid Frans Beks stemde principieel tegen de weg. SLT-voorzitter Gerard Molewijk wist met een spoedmotie nog wel een plan voor extra bomenkap in het Rembrandtpark terug te draaien.

De Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark (VVR) noemt de ontwikkeling "een klap voor de geloofwaardigheid van de stadspolitiek. De weg in het park is langzamerhand een symbool van ambtelijke desinformatie geworden. In de volksmond zal hij bekend blijven als de Weg van de Leugens en Misleiding".

De VVR zal de zaak mogelijk bij de rechter brengen.

Friday, July 15th, 2005 Verkeersweg

No comments yet.

Leave a comment

ERROR: si-captcha.php plugin says GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why GD image support is not enabled for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin says imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why imagepng function is not enabled for PHP.

Abonneer U!

Search

 

Categorieƫn

Kalender

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Archief