Ledenbericht: uitstel van de weg!

Beste Rembrandtpark-liefhebbers

Onze strijd voor het park, waarbij jullie ons nu een jaar lang hebben gesteund, lijkt eindelijk vruchten af te gaan werpen. Woensdag 8 juni besloot de deelraad Slotervaart dat de afslag voorlopig niet doorgaat. De duur is nog onduidelijk, maar vermoedelijk wordt het een kwestie van jaren. De raad stemde na een bewogen discussie – voor het oog van weer een volle tribune! – met een grote meerderheid van 16-5 vóór het op de lange baan schuiven van de beslissing. Alleen de VVD was tegen. Stadsdeelvoorzitter Henk Goettsch gaat de komende maand onderhandelen met projectontwikkelaar Proper Stok. Daarna zal de deelraad op 13 juli beslissen hoe lang het uitstel wordt.

Wij zijn blij met dit resultaat maar ook nog heel voorzichtig. Pas op 13 juli weten we meer over wat de toekomst zal brengen. Maar feit is dat de meerderheid van SLT, CDA, Groen-Links en D66 onze zaak steunt en blijft steunen. Al wordt er nu een tussenstap ingebouwd, onze bondgenoten hebben stand gehouden. Deze keer koos bovendien de PvdA eieren voor haar geld: ze wisten dat de weg anders door ‘onze’ partijen meteen van de kaart zou zijn geveegd.

Nu wél inspraak!

Dat aanleg van deze afslag onzin zou zijn, bleek maandag al opnieuw in de commissievergadering – waar ruim zeventig Vrienden op de tribune hun mening ook niet onder stoelen of banken staken. Directeur Erwin Knijnenburg van het Milieucentrum Amsterdam maakte nog eens goed duidelijk waarom zo’n verkeersweg niet in de Hoofdgroenstructuur thuishoort. Bovendien is hij voor de verkeersafwikkeling totaal niet nodig, zoals het recente verkeersonderzoek aantoonde: hij zal zelfs extra opstopping op de Lelylaan kunnen veroorzaken. Ook de Amsterdamse Raad voor de Stadsontwikkeling ontraadt in een pas uitgekomen advies de aanleg van de weg.

Woensdag werd dit standpunt ook vastgelegd in een principe-motie van Groen-Links, D66 en het onafhankelijk raadslid Frits Hermans. Echter op voorstel van het CDA wordt gewacht met de aanleg om meer overzicht over de gevolgen te krijgen. Pas als de toekomstige Andreaswoningen grotendeels bewoond zijn kan volgens het CDA op een verantwoorde manier worden beslist over de weg. En deze keer zal dat mét inspraak van alle omwonenden moeten gebeuren!

De behoedzame politieke aanpak is niet zonder reden. Henk Goettsch had de raadsleden allerlei drama-scenario’s ingepeperd: duizelingwekkende schadeclaims van de projectontwikkelaar wegens ‘contract-breuk’, vertraging voor de woningbouw op het Andreasterrein, stijging van de woningprijzen enzovoort. Verandering van de plannen is ook nog illegaal, volgens hem: ‘U vraagt mij de wet te overtreden. Dat kan ik niet doen.’ Echter hoe het nu in de praktijk precies zal uitpakken kan ook hij niet overzien, gaf Goettsch toe. Hij heeft aangegeven zijn best te zullen doen om het uitstel met Proper Stok te bespreken.

Bouwweg: ook onnodig

Wat tot ons verdriet wel door lijkt te gaan is de bouwweg in het park, op de plek waar nu langs de Lelylaan gekapt is. Onze bondgenoten hebben hier vergeefs tegen geprotesteerd. Ook voor de bouwweg is nooit één goede reden gegeven, maar Henk Goettsch redeneert omgekeerd: ‘Er is geen reden om die daar niet aan te leggen.’ Wat ons betreft is het stinkende en dreunende bouwverkeer langs de opengekapte Ruigtewei natuurlijk onacceptabel, en wij zullen dan ook blijven proberen deze tegen te houden.

Aan alle Parkvrienden:

Jullie allemaal willen we opnieuw bedanken. Voor jullie steun, jullie donaties, jullie aanmoedigingsmailtjes en foto’s, jullie praktische hulp en voor jullie telkens weer trouwe grote opkomst op de tribune. Als die weg niet doorgaat zullen ze ons daar nog gaan missen!

Zonder jullie zou dit niet bereikt zijn. We zijn natuurlijk niet klaar. Maar we zijn wel ver. Verder dan iemand gedacht had toen we in mei 2004 op het laatste juridische nippertje het jarenoude plan voor de weg ontdekten.

We gaan het redden. Met zoveel inzet en zoveel liefde voor het park van zoveel mensen, kan dat gewoon niet missen.

De Vrienden van het Rembrandtpark,

10 juni 2005

Saturday, June 11th, 2005 Verkeersweg

No comments yet.

Leave a comment

ERROR: si-captcha.php plugin says GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why GD image support is not enabled for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin says imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why imagepng function is not enabled for PHP.

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Archief