Wat er nu in het park gebeurt

Wat er nu in het park gebeurt

Zoals jullie waarschijnlijk hebben gezien zijn sinds twee dagen in de Ruigtewei bij de Lelylaan graafwerkzaamheden gestart. Er wordt een gat gegraven om een duiker onder de Lelylaan te leggen. Hierna zal de waterloop vanaf het Andreasterrein door de Ruigtewei worden doorgetrokken naar de schildpaddenvijver. Sinds vanochtend wordt het afgegraven zand gestort bij de Lelylaan, op de plek waar vele bomen zijn gekapt omdat het stadsdeel hier een weg wil aanleggen.

Geen paniek! De zandstort is niet voor de aanleg van de weg. Die komt er hopelijk helemaal niet, en de zandopslag op deze plek is tijdelijk. Dat heeft stadsdeelvoorzitter Henk Goettsch ons persoonlijk verzekerd.
Over de weg wordt in de commissievergadering van 25 mei uitgebreid gesproken naar aanleiding van de verkeersrapportage, en de deelraad beslist erover op 8 juni. Tot die tijd wordt er niets aangelegd.

De ‘kale’ plek waar de weg zou moeten komen, is feitelijk heel geschikt voor de opslag van het nu afgegraven zand, omdat hier veel minder gevaar is voor de bomen .
Gisteren werd het zand nog middenin de Ruigtewei en dichtbij een aantal bomen gestort. Dat mag absoluut niet want als er zandhopen boven de wortels liggen klinkt de grond in, en verandert de waterhuishouding. De wortels sterven dan uiteindelijk af door verstikking, verzuiping of verdroging en over drie tot vijf jaar is de boom dood.

Dit proces wordt niet alleen veroorzaakt door zandstort maar voltrekt zich ook als zware machines te dicht langs de stam rijden, of als zware materialen bij de stam worden opgeslagen.
Al deze activiteiten mogen niet binnen de kroonomvang van een boom plaatsvinden. Er moeten dan ook beschermende maatregelen worden genomen die dit voorkomen, zoals het plaatsen van hekken.

De VVR heeft bij het stadsdeel gevraagd om op korte termijn een groenexpert in te schakelen om alle zo dringend nodige boombeschermingsmaatregelen te treffen.

Als jullie zien dat er intussen iets misgaat: mail ons op info@Rembrandtpark.org of bel naar 06-12649604.

Overigens is intussen gebleken dat nog niet alle bomen die in de kapvergunning waren opgenomen, ook feitelijk gekapt zijn. Het stadsdeel heeft bomen waarvan nog niet helemaal zeker was of ze niet gespaard konden worden, in eerste instantie niet gekapt.
Gedurende het werk zal misschien blijken dat er nog een aantal bomen ten slachtoffer vallen. Dat is bij drie bomen al gebeurd.
Hoe triest dit ook is, wij vinden het een betere werkwijze dan op voorhand al kappen. Als tenminste de grootst mogelijke behoedzaamheid in acht wordt genomen, zodat geen boom onnodig omgaat!

Als nu nog bomen gekapt worden, zal wel heel goed moeten worden gecontroleerd of in deze boom of die in de directe omgeving geen nesten zitten. Het is broedseizoen, en als er een nest zit mag er NOOIT worden gekapt.

Heb je nog vragen, bel of mail gerust!

Het zal een flinke inspanning vergen van ons en iedereen, om de schade aan ons prachtige park de komende tijd zo klein mogelijk te houden. We doen alles wat we kunnen.

Hartelijke groet,

de Vrienden van het Rembrandtpark.

Thursday, May 12th, 2005 Verkeersweg

No comments yet.

Leave a comment

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archief