Rembrandtpark in zeer kort bestek
De fusie van de stadsdelen Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer is binnenkort een feit: op 3 mei 2010 worden de raadsleden en naar verwachting ook het bestuur van het nieuwe stadsdeel Nieuw-West geïnstalleerd. Het Rembrandtpark maakt dan, naast veel andere groengebieden, bestuurlijk deel uit van dit grote stadsdeel.
Onderstaand vindt u de korte beschrijving van het park met een kleine greep uit aandachtspunten en een schets van de flora en fauna in het park, die de VVR voor de aantredende politici heeft geschreven. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@rembrandtpark.org, of bellen met een van de vrienden van het Rembrandtpark op telefoonnummer 06 – 24 68 08 50.
Ontwerp en inrichting
Het Rembrandtpark, een prachtige groene stadsoase op menselijke maat, is in 1972 aangelegd in de neo Engelse Landschapsstijl. Kenmerkend zijn de glooiende gazons en natuurlijk vormgegeven waterpartijen, afgewisseld met (bos)plantsoenen en solitaire boomgroepen. De dichte randbebossing geeft de bezoeker het gevoel om dicht bij huis, te midden van de drukke stad, in de natuur te zijn. Heel belangrijk voor de (buurt)bewoner. Hier kun je ontspannen, in de zon liggen, wandelen, spelen, joggen, elkaar ontmoeten, picknicken en nog veel meer. Een bezoek aan dit unieke park is goed voor de gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk.
In het oorspronkelijke parkontwerp is meteen rekening gehouden met de dichtbevolkte omgeving van het park, en de daarmee samenhangende noodzakelijke grote gebruikswaarde. Het accent op georganiseerde activiteiten, in een natuurlijke groene setting, is gelegd bij het parkdeel ten noorden van de Postjesweg. Daar vormen bouwspeelplaats ’t Landje, kinderboerderij De Uijlenburg, schoolwerktuincomplex Blijdestijn, een grasveld met voetbaldoeltjes en een speeltuintje het succesvolle resultaat van. Het park ten zuiden van de Postjesweg is van meet af aan bestemd voor individuele recreatie en activiteiten, met een nog sterker accent op een natuurlijk en ‘ruig’ karakter. In de bijlage wordt overigens de flora en fauna van het Rembrandtpark toegelicht.
Enkele punten van aandacht
De bovengenoemde faciliteiten in het noordelijk parkdeel functioneren goed, maar zijn deels aan een fysieke opknapbeurt toe. Verdere functionele versterking ervan, en daarmee een nog groter aantal bezoekers, is goed denkbaar door meer verband aan te brengen tussen de verschillende faciliteiten. De planontwikkeling Community Playground / Ons Rembrandtpark is wat dit betreft in volle gang. Tot ditzelfde traject behoort ook de ideeënvorming rond de herontwikkeling van het ‘Getronics’gebouw, ook in relatie tot het park, de eventuele herinrichting van de Jan Evertsenstraat en de bouw van ‘Masterdam West’ aldaar.
Betrokken partijen bij deze planontwikkeling tot nu toe zijn o.a. de stadsdelen Slotervaart en De Baarsjes, de centrale stad, de Projectgroep, de Netwerkgroep van belanghebbenden en participerende omwonenden. Los van dit hele project bestaat bouwplan Augustinuspoort vanuit stadsdeel De Baarsjes, met ook eventuele forse consequenties voor het park.
De Ontwerp Structuurvisie vanuit de centrale stad die nu ter inzage ligt
Wat het Rembrandtpark betreft bevat de Ontwerp Structuurvisie zeer grootse (té groots volgens de VVR) plannen om ‘het parkgebruik te intensiveren’. Daar wil men tien miljoen euro voor uittrekken (begroot is dit bedrag nog niet). Men heeft daarbij het beeld van het Westerpark voor ogen. Met als doelgroep niet de buurtbewoner die het groen dicht bij huis nodig heeft. Wel de ‘nieuwe stedeling,’ stadsbewoner in hart en nieren, die natuurbeleving buiten de stad wil ervaren, maar niet in parken in de stad. Daar zou deze nieuwe mens slechts heel veel activiteiten willen. Pech dus voor de groenliefhebber die niet zijn rust in bijvoorbeeld de duinen kan zoeken, pech voor de luchtzuivering door bomen in de stad.
Recent is voor het eerst een Beheerplan voor het Rembrandtpark vastgesteld, een positieve ontwikkeling! Doel van het Beheerplan is de identiteit van het Rembrandtpark vast te leggen en het beheer hierop nader af te stemmen. Met veel aandacht voor het groen natuurlijk, ook bewoners hechten overigens grote waarde aan goed beheer en onderhoud. Daarnaast is de intentie vastgelegd om de moeilijk te bestrijden wateroverlast, waardoor veel bomen verdrinken, aan te pakken. Ook het hardnekkige probleem van zwerfvuil komt aan de orde. Frequenter legen van de afvalbakken, zeker op vrijdag voor een zonnig weekend, zou een belangrijke stap in de goede richting zijn. Veel meer onderwerpen komen aan bod in het Beheerplan, een lezenswaardig stuk.
Verder is een nieuw bestemmingsplan Rembrandtpark in de maak, ter vervanging van het nooit aangepaste bestemmingsplan uit 1973.
Verheugend is het nieuwe, fraaie ontwerp voor Rembrandtpark Zuid, dat op den duur dit meest natuurlijke stuk park in oude luister herstelt. Het ontwerp voorziet onder andere in de aanplant van veel bomen, ook langs de Lelylaan, nu ‘de weg’ sinds vorig jaar van de baan is. De aanplant kan mogelijk nog in de komende herfst plaats vinden, als de nieuwe stadsdeelraad het ontwerp dan heeft vastgesteld.
Tot slot
De Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark (VVR) heeft sinds haar oprichting in 2004 als doel:
de zorg voor het instandhouden van de oorspronkelijke omvang, sfeer en karakter van het Rembrandtpark, en het groen in de omliggende parken, groen- en natuurgebieden.
In het participatierapport Ons Rembrandtpark (Stadsdeel Slotervaart, november 2009) staat als kernwens van de bewoners: het park moet het park blijven: groen, rustig, kleinschalig, voor de buurt.
Deze citaten vormen voor de VVR de uitgangspunten voor ontwikkelingen in het park.
De VVR geeft in dit schrijven kortheidshalve een zeer beperkt beeld van het park en van wat er speelt. Graag vertellen wij u in een gesprek veel meer, zo mogelijk in het park zelf. Het unieke karakter ervan is alleen te ervaren als je er bent. En juist dit unieke karakter is zo belangrijk. Amsterdam heeft diversiteit aan parken nodig. Het is uitstekend dat het Westerpark en het Vondelpark bestaan. Juist omdat ze al bestaan, is het onjuist het Rembrandtpark om te vormen tot een kopie hiervan. Het park heeft door haar eigen sfeer en karakter haar eigen bestaansrecht.
Wij nodigen u, en alle groenliefhebbers, van harte uit in het Rembrandtpark!
de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark
p/a Jan Tooropstraat 6, 1062 BM Amsterdam
telefoon: 020 – 3460670, mobiel: 06 – 24680850
e-mail: info@rembrandtpark.org
website: www.rembrandtpark.org
De flora en fauna van het Rembrandtpark
In het noordelijk stadsparkgedeelte is de inrichting vooral gericht op activiteiten. Het zuidelijk gedeelte is vooral een wandel- en verblijfsgebied. Het park kent veel waterpartijen, deze worden deels begeleidt door een natuurlijke vegetatie die sporadisch gemaaid wordt, waardoor watervogels broedgelegenheid krijgen. Hierdoor heeft ook de kleine karekiet een kans op succesvol broeden in het park. Er is in 2006 zelfs een rietzanger enige tijd zingend waargenomen in het park, maar kennelijk kreeg hij geen partner en vertrok na enige weken. In het park broedt jaarlijks een paartje tafeleenden. Er verblijven in het park ook kuifeenden en krakeenden. Het is te verwachten dat deze soorten binnen enkele jaren ook tot de broedvogels kunnen worden gerekend. Voorts broeden er 5 tot 10 paren futen in het park. Ook de dodaars is in het park vastgesteld, maar nog niet als broedvogel.
In 2008 is een ooievaarspaal in het noordelijk parkdeel geplaatst. Doordat een liefhebber van op afstand bestuurde modelvliegtuigjes het naastgelegen gazon gebruikt voor zijn hobby, worden de ooievaars die zowel in 2009 als in 2010 het park bezochten verstoord nog voor de eileg plaatsvindt. Het zou daarom raadzaam zijn de ooievaarspaal te verplaatsen naar de oostkant van het schooltuincomplex waar verstoringsrisico’s minder aanwezig zijn.
Het park kent ongeveer 30 soorten broedvogels met in totaal jaarlijks tussen de vier- en vijfhonderd broedparen. Opmerkelijk is dat er in de herfst- en winterperiode jaarlijks twee buizerden in het park verblijven. Als broedvogel kent het park een paartje sperwers. Grote bonte spechten broeden met 5 tot 7 paar in het park. De boomklever is al verscheidene keren in het park vastgesteld, maar nog niet als broedvogel. Naast houtduiven kent het park ook een langzaam groeiend bestand aan holenduiven. Opmerkelijk is het broeden van een paartje scholeksters in het park, deze vogels nestelen bovenop één van de woontorens in het park. In de winterperiode kunnen kramsvogels en koperwieken in het park waargenomen worden.
Voor amfibieën was het park jarenlang ongeschikt, het visbestand in de aanwezige waterpartijen vrat alle larven onmiddellijk op. Doordat in 2006 enkele paddenpoelen in het park zijn aangelegd, krijgen waterkevers en libelles tezamen met salamanders, padden en kikkers een betere kans in het park. De poel bij de kinderboerderij is geen succes, deze zal binnenkort weer dichtgegooid worden. Voor de andere paddenpoelen vormen honden een groot probleem. Regelmatig laten bazen hun viervoeter van de paddenpoelen gebruikmaken, waardoor het water ernstig vertroebeld wordt. Door het plaatsen van informatiepanelen met uitleg over doel en functie van deze poelen kan wellicht bewerkstelligd worden dat hondenbezitters hun dieren niet meer in deze poelen laten rondzwemmen.
In het park komen diverse kleine zoogdieren voor, muisachtigen, egels, mollen, en er foerageren dwergvleermuizen boven het park. Door het opzetten van takkenrillen krijgen naast zangvogels ook kleine zoogdieren betere kansen in het park.
Een bijzondere attractie vormen de roodwangschildpadden in het zuidelijk gedeelte rond het schildpaddeneiland. Voor deze reptielen zijn speciale solaria, deels m.b.v. drijvende boomstammen, deels d.m.v. vlotjes aangelegd, waarop ze zich kunnen opwarmen.
De flora is het interessantst in het zuidelijk deel, met name in en rond de Ruigtewei. Door een extensief maaibeleid krijgen diverse kruiden hier de kans zich volledig te ontwikkelen. In vochtige delen komen orchideeën voor en ook de tongvaren groeit er. Door het sparen van de zomen van bosschages bij maaiwerkzaamheden, kunnen kruiden hier een betere kans krijgen, waarvan ook allerlei insectensoorten kunnen profiteren, alsmede kleine zoogdieren voor hun voedselvoorziening.
No comments yet.
Leave a comment
Abonneer U!
Search
Categorieën
- Algemeen (206)
- Bomenkap (32)
- Herinrichting (15)
- Natuur in het park (71)
- Nieuwsbrief (8)
- Verkeersweg (31)
Kalender
M | T | W | T | F | S | S |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |