Nieuwtjes over de parkieten en andere vogels in het Rembrandtpark

Hierbij misschien nog wat interessante nieuwtjes. Het kunstwerk in het Rembrandtpark dat onlangs een plek heeft gekregen is afkomstig van het voormalige Andreasziekenhuis. Het heet ‘schelpvorm’ en is gemaakt door Rob Schreefel. Volgens de informatie van het stadsdeel Slotervaart aan de klankbordgroep is het tijdelijk in het Rembrandtpark geplaatst.

Dan kreeg ik een informatietijdschrift van SOVON waarvoor ik vogels inventariseer. Afgelopen najaar is er een landelijke halsbandparkietentelling uitgevoerd. Helaas onder barre regenomstandigheden, maar het bleek dat er tussen de op dat moment in het Rembrandtpark slapende halsbandparkieten maar liefst 36 Alexanderparkieten zaten. Dit zijn een slag grotere parkieten, die er verder nagenoeg hetzelfde uitzien als de halsbandparkiet. Ze maken een harder en lager geluid.

Zoals misschien bekend slapen alle Amsterdamse parkieten dagelijks op een vaste plaats, dit wisselt echter gedurende het jaar. Zo slapen ze op de kop van het haventje van de Sloterplas bij de Noordzijde, langs de tennisbaan aan de Burg. Cramergracht, bij de schooltuin in het Rembrandtpark en tegenwoordig ook in Amsterdam-Noord. Op het moment van de landelijke telling, zat een groot deel van de Amsterdamse halsbandjes in het Rembrandtpark. De totale Amsterdamse populatie kwam maar liefst op 1800 halsbandparkieten! Het blijven natuurlijk wel exoten die hier eigenlijk niet thuishoren, maar zich kennelijk wel heel goed aan de omstandigheden kunnen aanpassen.

[Aanvulling:]

Tja, dankzij die parkietentelling staat het Rembrandtpark nu ook bij SOVON in the picture. In het hele land is van die Alexanderparkieten-concentratie melding gemaakt in hun kwartaalblad.

Vanmorgen kwam ik trouwens op mijn weg naar school bij de vijver nabij ‘Het Landje’ een vrouwtje bergeend tegen. Nog nooit eerder heb ik een bergeend in het Rembrandtpark gesignaleerd. Nou weet ik niet of ze op de kinderboerderij in het park bergeenden houden. Want deze vogels worden soms in waterwildcollecties gehouden. In dat geval zou het om een ontsnapt exemplaar gaan. Het zijn flinke, voornamelijk witte, eenden met een groene kop en wat donkere strepen over de rest van hun lijf. Ze hebben een oranje snavel en het mannetje heeft een knobbel bovenaan de snavel. In tegenstelling tot alle andere eenden zien de vrouwtjes en mannetjes er dus vrijwel identiek uit. Bergeenden nestelen in holen. In natuurgebieden gebruiken ze voornamelijk oude, verlaten konijnenholen, maar soms gebruiken ze ook in onbruik geraakte buisconstructies, zoals in het westelijk havengebied achtergebleven buizen van opspuitwerkzaamheden.

Op het eilandje in dezelfde vijver zit momenteel voortdurend een aalscholver die daar zijn veren na de visjacht laat drogen. Aalscholvers zijn een soort zwemmende reigers die echter geen waterafstotende veren hebben. Ze moeten daarom na elke zwempartij hun verenpak drogen. Ze zitten dan als potloodventers op de oever of op een paal met hun vleugels wijd uitgespreid.

Groetjes, Teun van Dijk

Tuesday, April 19th, 2005 Natuur in het park

No comments yet.

Leave a comment

*

Abonneer U!

Search

 

Categorie├źn

Kalender

August 2019
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Archief