Goed nieuws: de zandstort in het park gaat voorlopig niet door!

In de commissievergadering van 13 april, waar velen van jullie opnieuw de tribune vulden, kwam Henk Goettsch met deze verrassende mededeling. Er wordt geen baanlichaam in het park aangelegd voordat er een beslissing is genomen over het alternatieve verkeersmodel van het Milieucentrum. Dus voordat zeker is of er wel of niet een verkeersweg in de zuidzoom van het park komt. Die beslissing neemt de stadsdeelraad op 8 juni.

We hadden ons voorbereid op een stevige strijd, want als het baanlichaam er eenmaal ligt, is er natuurlijk geen eerlijke kans meer voor het verkeersmodel. Dit wordt de komende tijd verkeerskundig onderzocht. Maar het zand, dat men kwijt moet vanaf het Andreasterrein, zou zeker nooit meer weggaan. Het park zou nog veel zwaarder worden beschadigd dan nu al is gebeurd, en nog meer bomen zouden het loodje leggen.

Maar gisteren bleek dat Henk Goettsch, vanwege de juridische stappen die wij hadden aangekondigd, zelf al zijn conclusies had getrokkken: ‘De Vrienden van het Rembrandtpark hebben gemeld dat als wij dat zand gaan storten, zij dit in de vrijstellingsprocedure gaan aanvechten. Ik heb de zaak aan onze juristen voorgelegd en die hebben geoordeeld dat de Vrienden bij de rechter waarschijnlijk gelijk krijgen. Dus het zou geen verstandige beslissing voor het stadsdeel zijn als ik met de zandstort doorga.’

De initiatiefpartijen SLT, CDA, Groen-Links en D66 stemden opgelucht in met de beslissing. Die zou volgens Goettsch wel allerlei financiĆ«le gevolgen kunnen hebben. Zo schermt ontwikkelaar Proper Stok met verminderde economische waarde van de nieuwe Andreasbouw als er geen directe verkeersaansluiting op de A10 is. Maar dat is precies het punt! Ons mooie park mag niet worden opgeofferd aan de geldbelangen van een projectontwikkelaar!! En ook niet aan het autoverkeer, waar al veel te veel aan ondergeschikt wordt gemaakt! Het alternatieve verkeersmodel is per definitie beter omdat de auto’s hier niet door een park worden geleid, maar door de nieuwe woon-en kantorenwijk. Daar komen ze per slot van rekening ook vandaan.

Geen zinloze groenvernieling!

De zaal kreeg van een projectleider van het Ingenieursbureau Amsterdam ook een uiteenzetting over de plannen op het Andreasterrein en in het Rembrandtpark. Behalve de verkeersweg, die nu hopelijk niet doorgaat, wordt er aan de oostzijde van de Ruigtewei ook een waterloop gegraven. Dit is in feite het Nachtwachtwater naast het Andreasterrein: dat wordt gedempt en omgeleid. Het wordt aangesloten op de Schildpaddenvijver. De VVR heeft vorig najaar een alternatief stedenbouwkundig plan aan het stadsdeel gepresenteerd waarin alleen een bescheiden ‘sierwatertje’ door de Ruigtewei hoefde. Dit plan is echter door het stadsdeel afgekeurd.

Het is nog steeds onduidelijk hoe breed het water wordt (”t Is maar een sloot’, werd ons verzekerd)en waar het precies gaat lopen. In de toekomst is een grote waterplas in de Ruigtewei gepland, als waterberging voor alle extra bebouwing. Dit zou nog eens 400 a 500 bomen kosten. De VVR is vastbesloten dit plan tegen te houden. Net als de kap van de resterende bomen langs de Lelylaan. Volgens het oorspronkelijke plan zouden die gekapt zouden moeten worden ‘wegens de sociale veiligheid en om automobilisten een mooier uitzicht in het park te geven’. Maar als parkbezoeker krijg je dan een afzichtelijk uitzicht op de autoweg, zoals sinds de bomenkap duidelijk is! Deze groenvernieling is natuurlijk onaanvaardbaar. Als iemand ooit bedenkt dat dit onzinnige plan uitvoering verdient, zullen wij ook hiertegen hard ten strijde trekken.

En nu door!

We zijn nog niet klaar. Maar we zijn wel weer een stap verder. Nu gaan we ervoor om het auto- en bouwverkeer definitief buiten het park te houden.

We willen jullie allemaal nog eens bedanken voor jullie steun, inzet en betrokkenheid. Jullie kwamen de afgelopen tijd vier keer achter elkaar in grote getale naar de tribune van het stadsdeel om de politiek te laten zien waar jullie voor stonden. Jullie mailden steunbetuigingen, gaven donaties, verspreidden spontaan aankondigingen en oproepen, stuurden foto’s door, bleven protesthandtekeningen ophalen en steunden op allerlei manieren. Dat bleven jullie doen, ook nadat op stijlloze wijze driehonderd bomen in het park voorbarig werden gekapt, zodra bleek dat de politiek een parkvriendelijker koers insloeg. Ondanks alle schade en vernieling lieten jullie je niet kisten. Dat doen wij ook niet.

Dit maakt onze strijd sterk. Samen zullen we ons park blijven beschermen.

Hartelijke groet,

de Vrienden van het Rembrandtpark

Thursday, April 14th, 2005 Verkeersweg

No comments yet.

Leave a comment

Abonneer U!

Search

 

Categorieƫn

Kalender

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Archief