Bomen in het Rembrandtpark mogen alvast worden gekapt

Driehonderd bomen in het Rembrandtpark mogen alvast worden gekapt, in afwachting van het door de Vereniging Vrienden Rembrandtpark aangespannen hoger beroep. Vandaag heeft de Raad van State dit in kort geding beslist. De bomen moeten wijken voor een nieuwe afslag van de Lelylaan door het zuidelijk deel van het park. De behandeling van de bezwaren over de inspraak, die volgens de VVR is misgelopen, zal pas over een aantal maanden plaatsvinden. Het stadsdeel wil echter de bomen voor 15 maart kappen om klaar te zijn voor het broedseizoen begint. ‘Dit is een gat in het rechtssysteem’, aldus de VVR. ‘De bomen gaan nu om terwijl nog lang niet duidelijk is of dit wel nodig is.’

Op de valreep was de avond tevoren duidelijk geworden dat in Slotervaart bij meerdere partijen in de deelraad twijfel is gerezen over het plan, waartegen omwonenden al maanden heftig protesteren. De lokale partij Slotervaart Leefbare Tuinstad opperde afgelopen woensdag het idee om de kap over het broedseizoen heen te tillen, zodat een parksparend alternatief verkeersmodel van het Milieucentrum Amsterdam nog kan worden onderzocht. Dit idee werd ondersteund door CDA, Groen-Links, en D66. Of deze politieke ommekeer nog op tijd is, is echter de vraag. Het Dagelijks Bestuur wil maandag beginnen met het kappen van de bomen.

Volgens de VVR is het plan voor de verkeersweg niet tijdig bekend gemaakt in de omliggende stadsdelen Slotervaart, De Baarsjes en Oud Zuid. Daardoor hebben omwonenden hun bezwaren niet kunnen inbrengen. De rechter heeft deze inspraakperikelen in de bomenkapprocedure niet meegenomen, omdat ze officieel in een andere procedure thuishoren. De VVR is van plan om de kwestie tot op de bodem te laten uitzoeken. ‘Bewoners zijn gepasseerd, daarvoor hebben wij harde bewijzen. Bovendien is deze kapvergunning, zoals tegenwoordig vaak gebeurt, al afgegeven terwijl de plannen nog niet lang rond zijn. Als burger kom je dan met je bezwaren dus altijd te laat.’ De VVR zal de gebrekkige inspraak bij de eerstvolgende gelegenheid alsnog voor het voetlicht brengen. ‘Dit is een bittere pil voor omwonenden en gebruikers van het park, en dit besluit had nooit op deze manier mogen worden genomen.’

Friday, March 4th, 2005 Bomenkap

No comments yet.

Leave a comment

*

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

October 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Archief