Vogel van de maand: de kleine mantelmeeuw

In de winterperiode werden al twee meeuwensoorten besproken. Nu het voorjaar is aangebroken zijn er in het Rembrandtpark ook vaak kleine mantelmeeuwen te zien; op de grasvelden of vliegend boven de waterlopen. In de winterperiode verblijven de kleine mantelmeeuwen langs de kust van Spanje, Portugal en Afrika. Het is een echte trekvogel, die begin maart weer terugkeert.

De vogel dankt zijn naam aan de kleur van zijn vleugels, die zijn bij sommige antracietkleurig en van andere echt zwart. De rest van het lijf is wit en de snavel en poten zijn opvallend geel.

Net als de eerder besproken zilvermeeuw, hebben kleine mantelmeeuwen de eerste drie jaren van hun leven een bruinachtig verenkleed en een donkere snavel. In het vierde jaar krijgen ze hun volwassen uiterlijk. De jongen hebben hetzelfde formaat als de zilvermeeuw en zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden.

Het waren echte kustvogels, maar voedselgebrek deed vogels steeds meer de steden nabij de kust opzoeken. Door het sluiten van vuilnisbelten, overbevissing en het verbod bijvangst overboord te zetten, konden de kleine mantelmeeuwen in de periode dat de jongen in de kolonie wat groter werden en zodoende ook om meer voedsel gingen vragen, niet meer voldoende voedsel aanvoeren en trad massale sterfte op. Aanvankelijk pendelden veel van deze meeuwen tussen Texel en Amsterdam op en neer, maar de laatste jaren zijn ze steeds meer op platte daken in het havengebied gaan nestelen.

Daar zijn de wilde eenden en meerkoeten niet blij mee, want die grote meeuwen zien hun pullen als een gemakkelijk snackje. Zeker als die meeuwen samen op strooptocht gaan, kan moedereend of -koet daar weinig tegen beginnen en zien we zo’n pul zijn laatste luchtreis maken. De afname van wilde eenden is deels ook debet aan deze grote meeuwensoorten.

De kleine mantelmeeuw is pas sinds 1926 broedvogel in Nederland, tot 1977 in klein aantal, daarna nam de populatie enorm toe. Ze broeden in kolonies vanaf begin mei. Ze leggen drie eieren, die 26 dagen moeten worden bebroed. Ze hebben één broedsel per jaar.

Teun van Dijk

Sunday, May 1st, 2022 Algemeen

No comments yet.

Leave a comment

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archief