Nieuwsbrief renovatie Rembrandtpark

Recentelijk heeft het stadsdeelbestuur van Nieuw-West ingestemd met de nota Rembrandtpark, een levendig meesterwerk. Renovatie- en beheerplan. Dit plan is mede tot stand gekomen na participatie van bewoners, bedrijven en gemeentelijke diensten.

Het VVR-bestuur is blij met dit plan. Er bestaat nu een serieuze mogelijkheid om achterstallig onderhoud weg te werken, het bestendig maken voor klimaatverandering en voor een groeiende recreatieve behoefte, het beter en fraaier aansluiten op de omgeving door het verfraaien van ingangen en het verminderen van de invloed van de A10 en de Postjesweg.

De entree Jan Evertsenstraat hoek Orteliuskade is het eerste zichtbare resultaat in dit renovatietraject.

Inmiddels is ook een hele kapronde door het park afgesloten met als doel om de levenskansen voor resterende bomen te verhogen. Daarmee is tevens in het park de nieuwe insteek bij onderhoud zichtbaar geworden, om zoveel mogelijk gekapt hout in het park achter te laten om allerlei levensvormen in het park meer kansen te bieden. In bosschages zijn nieuwe takkenrillen toegevoegd, die schuilplaatsen bieden aan kleine zoogdieren en nestgelegenheid aan vogels.

Concrete verbeterpunten zijn bijvoorbeeld de verbetering van de waterkwaliteit, met de bedoeling om het dieren- en plantenleven een steun in de rug te geven. Zo wordt bijvoorbeeld ten behoeve van de doorstroming bij Het Landje een waterloop gegraven waardoor bij het toegangshek een brug zal worden geplaatst. Bij de Ruigtewei zal de doorstroming ook worden verbeterd.

In het noordelijk parkdeel zullen twee paddenpoelen worden toegevoegd, op plekken waar wateroverlast zo een nuttige wending kan krijgen. De meeste oevers van de waterlopen zullen worden verlaagd om zo een natuurlijker oplopende oever te creƫren, waar de natuur veel baat van zal hebben.

Een klacht voor de VVR was dat de scheiding tussen voet- en fietspaden in de praktijk is opgeheven door fietsers op alle paden toe te staan. Volgens de voorliggende nota zullen de deklagen van de paden dusdanig worden gewijzigd, dat er (opnieuw) een duidelijke scheiding tussen voet- en fietspaden zal ontstaan. Hiermee wordt aan een belangrijke wens van de VVR voldaan.

Ook bestond er een serieus voornemen om een voetpad in de buurt van de Montessorischool te verdubbelen tot een pad dat fietsers zou gaan aantrekken. Hiervoor hadden veel bomen moeten worden gekapt en zou een fraai bosperceel vrijwel geheel verdwijnen. De VVR is verheugd dat dit plan overeenkomstig onze ingebrachte wens is geschrapt.

In 2023 zal het Rembrandtpark 50 jaar bestaan. Wie dan het park bezoekt, zal een aantal van de in de nota genoemde aanpassingen en verbeteringen kunnen zien. De nieuwe gebouwen van de schooltuinen en de kinderboerderij zullen net als andere wijzigingen niet de aanblik van een onherkenbaar nieuw park opleveren. De vertrouwde aanblik van het park zal in hoofdzaak blijven bestaan. Men heeft er bewust voor gekozen om het renovatietraject stapsgewijs te realiseren, zodat het park zoveel mogelijk normaal bezocht en gebruikt kan worden. Het gaat dus een aantal jaren in beslag nemen.

Dit stemt tot tevredenheid. Er is diverse malen bij parkbezoekers gepolst wat zij van het park vinden. De antwoorden waren steeds weer bemoedigend: in hun beleving was en is het park in hoofdzaak fraai om te zien en geschikt voor recreatief gebruik.

Tags:

Monday, April 12th, 2021 Nieuwsbrief

No comments yet.

Leave a comment

Abonneer U!

Search

 

Categorieƫn

Kalender

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Archief