Vogel van de maand: de holenduif

Holenduif

Al eerder is in deze rubriek de houtduif besproken, die opvalt door zijn grote witte halsvlek. De holenduif is een duif van bescheidener afmetingen en heeft geen witte, maar een groene halsvlek die onder invloed van zonlicht metaalachtige weerschijn krijgt. Hij heeft hetzelfde formaat als de bekende stadsduiven, maar hij is heel schuw tegenover mensen. De stadsduiven hebben een heel bont verenkleed, bijna geen enkele is gelijk getekend. De holenduif is daarentegen minder opvallend. Hij heeft wel kenmerkende donker gekleurde slagpennen, die extra opvallen als de vogel zijn vleugels uitslaat. Over de kleinere vleugelveren lopen twee zwarte bandjes. Ze zijn wat bescheidener dan dezelfde bandering bij sommige stadsduiven. De borst is paars/roodachtig aangezet. De staart heeft een donkere eindband. Op de foto is dat goed te zien.

De vogel dankt zijn naam aan het broeden in holen. Naast het gebruik van konijnenholen op de grond broedt hij veelal in boomholtes, daardoor komt zijn bescheidener formaat t.o.v. de houtduif goed te pas. In het Rembrandtpark staan weinig bomen met voldoende grote boomholtes, maar net als de kauw, vindt de holenduif grotendeels met klimop begroeide bomen een goede boomholte-vervanger; achter die klimoplaag waan je je in een boomholte.

Voor een duif zijn ze weinig luidruchtig. Het is een vogel waar je in het park dus echt naar op zoek moet gaan. Ze zijn het beste zichtbaar als ze op de grond naar voedsel lopen te zoeken.

Foerageren doen ze graag in groepjes en na het broedseizoen zoeken ze soortgenoten op om dan soms met tientallen akkers af te zoeken naar oogstresten. Als het ze in het park te druk wordt, hebben ze er geen moeite mee om een flink eind te vliegen naar een plek waar ze voedsel weten te vinden. Soms wel 10 – 20 km van hun nestplaats. Het zijn echte zaadeters. In de herfst en winter zijn ze vaak in het park afwezig en verblijven ze meer aan de stadsranden. Onze vogels zijn standvogel, maar in de herfst en winter zoeken veel soortgenoten uit Finland, Zweden en Noord-Duitsland vaak hun heil bij ons, zeker als in het noorden de sneeuw begint te vallen.

De holenduif broedt van maart tot oktober en broedt dan meerdere broedsels uit, doorgaans 3 tot 4. Een broedsel telt steeds 2 eieren. Ze broeden ook vaak in kauwennesten. Die kauwtjes broeden maar 1x per jaar. De holenduif wacht dan met broeden tot het kauwennest is uitgevlogen en daarna neemt hij het verlaten nest in gebruik.

Teun van Dijk

Thursday, April 1st, 2021 Natuur in het park

No comments yet.

Leave a comment

*

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

September 2021
M T W T F S S
« Jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Archief