Vogel van de maand: de koperwiek

Koperwiek

De koperwiek is geen broedvogel in Nederland, maar een wintergast uit Noord- en Noordoost-Europa. Het is net als de merel en de zanglijster een lid van de lijsterfamilie.

Vanaf eind september beginnen de koperwieken ons land binnen te vliegen. Een aantal blijft hier de winterperiode hangen, maar het merendeel trekt door naar zuidelijker Europa of zelfs naar Noord-Afrika.

Van die trek is niet veel te zien, want het zijn echte nachttrekkers. Hun schrille hoge roep kun je gedurende de maand november heel vaak ’s nachts horen als ze met duizenden overtrekken. Door die nachtelijke trek ontlopen ze roofvogels en jagers, maar helaas worden er in Zuid-Europa veel koperwieken tijdens hun dagverblijf geschoten om geconsumeerd te worden.

De koperwiek dankt zijn naam aan het feit dat de onderkant van zijn vleugels een roodachtige kleur in de oksels te zien geeft. De foto geeft dat goed weer.

Koperwiek

Van de zanglijster onderscheidt deze vogel zich door de doorlopende witte lijn boven zijn ogen. Net onder de vleugel komt in zithouding soms ook nog iets van dat roodachtige in beeld.

In de periode dat koperwieken in Nederland verblijven, zijn ze altijd in een groep bijeen. Ze zoeken vooral bessen, maar voeden zich onder de bomen en struiken ook met allerlei beestjes, zoals we dat ook van merels kennen. Net als de merels slapen ze in de herfst- en winterperiode in groepjes bijeen, vaak in groenblijvende struiken.

Als het in de winter gaat sneeuwen, vertrekken de koperwieken die in Nederland gebleven zijn, meestal meteen naar zuidelijker gebieden. In het voorjaar komen de zuidelijker doorgetrokken koperwieken ook weer door Nederland, op weg naar hun broedgebieden. De groepen zijn dan veel groter dan nu in de winter en soms gaan ze dan al met de hele groep hun zangkunsten ten gehore brengen. In Zweden en Noorwegen zie je ze ook in tuinen, zoals dat in Nederland met zanglijsters het geval is.

Monday, January 6th, 2020 Natuur in het park

No comments yet.

Leave a comment

*

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archief