Vogel van de maand: de (Vlaamse) gaai

gaai
gaai

Officieel heet deze vogel nu gaai, vandaar de haakjes om Vlaamse, maar veel mensen noemen hem nog steeds Vlaamse gaai. Deze vogel behoort tot de familie van de kraaien. Die is doorgaans weinig kleurrijk, maar de Vlaamse gaai vormt daar een uitzondering op. Vooral de blauw-zwarte vleugeldekveertjes springen direct in het oog. Daarnaast is op zijn vleugels veel wit te zien en ook aan de basis van zijn staart. Bij zijn kop springt meteen de zwarte baardstreep in het oog. De gespikkelde kopveertjes kan de gaai ook nog opzetten, dat doet hij als hij erg opgewonden raakt.

Dat deze vogel verkozen is tot vogel van de maand, komt omdat er in oktober altijd een invasie van gaaien uit noordoost Europa in Nederland terecht komt. Onze eigen gaaien zijn doorgaans standvogel, die blijven dus het jaarrond in Nederland. Die noordoostelijke gaaien moeten wel wegtrekken om de winter daar te overleven, niet zozeer de kou, als wel het sneeuwdek dat genoeg voedsel vinden dan heel moeilijk maakt. Gaaien zijn geen echte grote afstandsvliegers, maar door over een langere periode steeds een flink aantal kilometers te vliegen, kom je tenslotte ook in Nederland aan.

Hun voedsel bestaat voor het grootste deel uit insecten (90% buiten de winterperiode), vooral rupsen, maar met het invallen van de herfst schakelen ze over op allerlei vruchten. Ze verzamelen dan ook flinke hoeveelheden eikels en beukennootjes, die ze begraven. Als je in deze tijd een gaai met een eikel in de snavel ziet langs vliegen, weet je dat hij op weg is om die ergens onder de grond te verstoppen als wintervoorraad. Niet al die begraven noten worden echter opgegeten, zodat er dankzij de gaaien hier en daar nieuwe bomen ontspruiten in het voorjaar. De gaai wordt hierdoor ook wel de bosbouwer onder de vogels genoemd. In de herfst zijn de vogels in flinke aantallen aanwezig en zijn ze ook erg luidruchtig. Krijsend zitten ze elkaar dan vaak achterna. In het broedseizoen zijn er maar sporadisch gaaien in het park te zien. Als broedvogel zijn ze minder voorkomend dan zwarte kraaien of eksters, maar ze zijn in de lente ook veel stiller en schuwer. Wie geluk heeft kan soms horen dat gaaien in het voorjaar ook kunnen zingen. Een heel bescheiden liedje voor zo’n flinke vogel, en het geproduceerde geluid draagt dan ook niet ver. Zodoende valt de gaai ook onder de zangvogels.

Gaaien krijgen vaak de schuld van het leeghalen van andere vogelnesten, maar vogels die hun nest goed verstoppen blijken maar weinig last van gaaien te hebben. De meeste eieren of jongen eten de gaaien uit houtduifnesten. Die liggen vaak open en bloot tussen de boomtakken en als er even geen oudervogel aanwezig is, dan is een gaai er snel bij. Gezien de houtduifpopulatie heeft dat geen enkel effect op de aantallen houtduiven. Nu o.a. eikenprocessierupsen steeds meer opdringen, mogen we blij zijn met zulke rupsenliefhebbers.

Sunday, October 6th, 2019 Algemeen

No comments yet.

Leave a comment

*

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

October 2019
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Archief