Start veiligheidskap en snoei op 3 december

In juni hebben we u geïnformeerd over de noodzakelijke veiligheidskap en snoei in het Rembrandtpark en is er een schouw georganiseerd. Nu de kapvergunning definitief is, gaat de aannemer beginnen met de uitvoering. In deze nieuwsbrief kunt u lezen wat er gaat gebeuren.

Wat gaat er gebeuren?

Verspreid over het park, vlak langs paden en grasvelden, staan 206 dode, zieke of vergroeide bomen. Om ongelukken te voorkomen haalt het stadsdeel Nieuw-West deze bomen weg. Ook verkleinen ze van 23 bomen de kroon met meer dan een kwart. Deze bomen vangen door hun omvang veel wind. De kans op het afbreken van takken of omvallen is daardoor groot. Tegelijk met deze zogeheten veiligheidskap krijgt het park ook een snoeibeurt. In totaal worden 1000 bomen gesnoeid. Het snoeien is nodig om het park mooi te houden.

Blessen

Eind november heeft een onafhankelijke bomenexpert de bomen gemerkt (het zogeheten ‘blessen’). De aannemer weet nu precies welke bomen moeten worden gekapt. Op 3 december start de aannemer met het werk. Als de weersomstandigheden het toelaten is alles in februari 2019 klaar. Een uitloop naar maart is mogelijk.

Werkwijze

De aannemer begint aan de kant van de Cornelis Lelylaan (Saskia van Uijlenburgkade) en eindigt bij de Jan Evertsenstraat. Om goed en veilig te kunnen werken, wordt het park ingedeeld in werkvakken. Het snoeien en kappen gebeurt gelijktijdig in hetzelfde werkvak. Als een vak klaar is, starten de werkzaamheden in het volgende vak.

Houtwallen

De werkzaamheden worden zorgvuldig uitgevoerd om zo weinig mogelijk schade aan het park aan te richten. Het grootste deel van de gekapte stammen en takken blijft in het park liggen. Er worden lage houtwallen van gemaakt waar dieren in kunnen schuilen en nestelen. Voordat de werkzaamheden beginnen, wordt gekeken of er dieren in de boom zitten. De kans is klein in dit seizoen maar als er toch een nest in een boom wordt gevonden blijft de boom staan tot de vogels uitgevlogen zijn. Bomen die bijvoorbeeld als spechtenboom van waarde kunnen zijn voor de natuur  worden van gevaarlijke takken ontdaan en blijven ook staan.

Meer informatie over de noodzaak voor de veiligheidskap leest u op www.amsterdam.nl/rembrandtpark. Daar vindt u ook link naar de kaart met alle bomen die worden gekapt.

Voor meer informatie over de uitvoering van het werk kunt u contact opnemen met de heer Richard Stocking Korzen (directievoerder  Groen,  Flora en Fauna Centrum West). Hij is te bereiken via telefoonnummer 14020. U kunt ook meldingen doen op https://meldingen.amsterdam.nl

Sunday, December 2nd, 2018 Bomenkap

No comments yet.

Leave a comment

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archief