Inspectie stopt kappend stadsdeel

Uit: Amsterdams Stadsblad, woensdag 29 december 2004

Slotervaart – De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft de werkzaamheden op het Andreasterrein stilgelegd en een proces verbaal uitgeschreven. Stadsdeel Slotervaart heeft zich niet gehouden aan de voorwaarden om tijdens de winterrust te werken.

Het stadsdeel wil in februari de bomen op het Andreasterrein kappen en was vast begonnen met het weghalen van ander groen.

De Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark (VVR), waarin bewoners uit Slotervaart, De Baarsjes en Oud-Zuid zich hebben verenigd, protesteerde tegen de werkzaamheden. Volgens de VVR heeft het stadsdeel niet de juiste ontheffingen en hadden de werkzaamheden voor 15 oktober moeten plaatsvinden om dieren in winterslaap niet te storen.

Stadsdeelvoorzitter Henk Goettsch liet de vereniging weten dat het mogelijk is om in overleg met deskundigen af te wijken van de regels voor het broedseizoen en de winterrust. De AID constateerde echter dat het stadsdeel niet aan de voorwaarden heeft voldaan. Omdat het stadsdeel de winterrust van de dieren ‘ernstig verstoorde’ zijn de werkzaamheden met onmiddellijke ingang stilgelegd.

Het stadsdeel had een ecoloog en egelexpert ingehuurd. De experts zouden een inventarisatie hebben gedaan en zorgen voor beschermende maatregelen voor de dieren in winterslaap, maar volgens de VVR is dit niet gebeurd. De bekendmaking hiervan stond 15 december in de krant. ,,’s Ochtends vroeg, de volgende dag, is het werk begonnen. In de tussentijd kan een egel-expert nooit die inventarisatie hebben gedaan,” zegt een woordvoerder van de VVR. ,,We hebben ook egels zien rondlopen, terwijl die in winterslaap horen te zijn, dus van beschermende maatregelen is geen sprake.”

De VVR probeert te voorkomen dat voor de bouw van een nieuwe wijk en de aanleg van een weg door het Rembrandtpark ongeveer negenhonderd bomen moeten verdwijnen. Na tientallen bezwaarschriften en de behandeling daarvan door een onafhankelijke commissie, is de kap uitgesteld tot een besluit van de provincie Noord-Holland. De provincie moet toestemming geven voor de vrijstelling van het bestemmingsplan.

Sunday, January 2nd, 2005 Bomenkap

No comments yet.

Leave a comment

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archief