Verslag vogeltour op 15 februari in het Rembrandtpark

 

Vogelrondwandeling 15 februari 2009

Helaas had de zonnige zaterdag plaatsgemaakt voor een grauwe zondag. Toen zich om 10.00 uur een groep van een twaalftal personen verzameld had bij de kinderboerderij spetterde het dan ook lichte sneeuwvlokken. De verwachtingen in de weersberichten waren ook al niet hoopgevend. Gelukkig hadden deze twaalf mensen zich hierdoor niet laten afschrikken.

Meteen naast de kinderboerderij werden we verrast door een buizerd, die goed zichtbaar laag in een boom zat. Vanuit die boom konden we hem diverse keren een aanval op een regenworm zien ondernemen. Zo’n imposante roofvogel is natuurlijk een indrukwekkende start van een vogelwandeling. De andere vogels die we op de wandeling tegenkwamen waren aanzienlijk kleiner van afmetingen. We liepen naar de voormalige heemtuin waar we een paar koperwieken ontdekten. Echte wintergasten, familie van onze merels, die het hoge noorden van Rusland en Scandinavië ontvluchten in de winterperiode omdat ze daar nauwelijks aan voedsel kunnen komen bij sneeuwval. Er liet zich ook een roodborst fraai bewonderen van dichtbij en een heggenmus liet ons genieten van zijn eerste lentezang. Ook bij de kinderboerderij werden we getrakteerd op de zang van een heggenmus, maar de aandacht werd toen teveel afgeleid door de buizerd.

Bij het bruggetje zat een flinke groep vogels in een wak, want het had vannacht weer gevroren en het meeste water lag onder een laag ijs. In het wak zwommen behalve wilde eenden ook drie tafeleenden, twee mannetjes en een vrouwtje. Deze doorgaans schuwe vogels lieten zich nu van heel dichtbij bekijken. Ook zwommen er nog meerkoeten met hun witte bles en een waterhoentje met een rode bles en een groene snavelpunt. We konden door de kleine afstand goed de diverse zwempoten van deze vogels vergelijken. Bij de volgende brug besteedden we vooral aandacht aan de meeuwen, kokmeeuwen en stormmeeuwen. Door het meegebrachte brood konden we deze heel mooi dichtbij lokken, waardoor de veranderende koptekening van de kokmeeuwen goed zichtbaar werd. Meeuwen hebben drie jaar een jeugdkleed, pas daarna krijgen ze hun volwassen verentekening. We konden de verschillende bruintinten van de tweede en derde jaars vogels nu goed zien en vergelijken met de volwassen vogels. Aan de andere kant van de brug zwom een paartje futen.

In het wak onder het viaduct van de Postjesweg zwom tussen de eenden ook een aalscholver. In het zuidelijk parkdeel zagen we naast pimpel- en koolmezen ook een groepje staartmezen. En was duidelijk te zien hoe die vogels aan hun naam waren gekomen. Via de zuidkant van de vijver liepen we richting flats Nachtwachtlaan. Onderweg zagen we een groepje houtduiven, die zich door hun witte netvlekken onderscheiden van de stadsduiven. Een winterkoninkje liet zich horen, maar helaas moesten we vaststellen dat er verder vrijwel geen winterkoning in het park te horen was. Waarschijnlijk heeft het grootste deel van de populatie tijdens de vorstperiodes het loodje gelegd, want deze vogeltjes zijn geheel afhankelijk van insecten en spinnen en zo’n vorstperiode vreet energie van die kleine vogeltjes. Als de brandstof dan niet voldoende kan worden aangevuld gaan ze er aan onderdoor. Bij de flats ontdekten we een boomkruiper die zich goed liet zien en als een minispecht langs de boomstammen omhoog klauterde. Even verderop zat een paartje holenduiven. De tweede wilde duivensoort die in het park voorkomt. Op de hoek bij de rotonde van de Postjesweg liet zich even een grote bonte specht horen en aan de andere kant van de weg ontdekten we een groepje vinken dat op de bodem naar zaden zocht.

Korte tijd later kwamen we weer terug bij de kinderboerderij. Zo leverde de rondwandeling een 26tal vogels op en liet zich bij de kinderboerderij de buizerd nog een keer vliegend bewonderen langs het Getronics gebouw en boven het schooltuincomplex, terwijl hij de nodige zwarte kraaien, kauwen en meeuwen van zich af probeerde te houden. Daarbij kwam zijn grootte in verhouding tot die vogels goed tot uitdrukking. Gelukkig hield het weer zich goed en stopte het al gauw met de neerslag. Dat er op een winterse dag in het park genoeg aan vogels valt te ontdekken ook als de zon niet schijnt, hebben we deze zondag goed kunnen ervaren

Teun van Dijk

Overzicht waargenomen vogelsoorten:

Fuut Wilde eend Tafeleend Buizerd Meerkoet

Waterhoen Holenduif Houtduif Grote bonte specht Halsbandparkiet

Kokmeeuw Stormmeeuw Roodborst Heggenmus Winterkoning

Merel Koperwiek Koolmees Pimpelmees Staartmees

Boomkruiper Zwarte kraai Kauw Ekster Vink

Aalscholver

Friday, February 20th, 2009 Natuur in het park

No comments yet.

Leave a comment

*

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

August 2019
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Archief