Rembrandtparknieuws  januari 2009

Op de valreep: wij wensen alle Rembrandtparkliefhebbers een groeiend en bloeiend 2009!
 
Dit wordt een spannend jaar. Talrijke onzekerheden: over nieuwe stadsdeelgrenzen (waardoor het Rembrandtpark mogelijk onder breed Oud West gaat vallen), komende politieke beslissingen over het park vanuit zowel Slotervaart als De Baarsjes, steeds nieuwe kansen en bedreigingen en onverwachte wendingen. Er zijn goede ontwikkelingen, zoals de toegenomen zorg voor het groen, maar ook ligt altijd gevaar op de loer omdat bouwgrage stadsdelen nu eenmaal graag hun stempel willen drukken op onze leefomgeving.
Als VVR zijn wij er met uw hulp tot nu toe in geslaagd om een aantal voor het park schadelijke ingrepen tegen te houden of voor onbepaalde tijd uit te stellen.
Blijft u ons vooral steunen! Door uw lidmaatschap en giften, maar vooral door uw vele krachtige en uit het hart gegrepen protestbrieven waarmee u duidelijk maakt wat het Rembrandtpark voor bewoners betekent. Stadsdeel Slotervaart kreeg afgelopen maanden zo’n 280 raak geformuleerde bezwaren te verstouwen, tegen de geplande verkeersweg en het Rembrandtparkviaduct. Al zal waarschijnlijk het viaduct niet tegen te houden zijn (zie
punt 6), het is van groot belang dat stadsdeelbestuurders en ambtenaren zich bewust worden van de waarde van deze groene oase. Juist binnen deze steeds verder verstenende stad moeten het Rembrandtpark en al het andere waardevolle groen intact blijven!.

Dit doel willen we als VVR niet alleen bereiken door protestacties maar ook door te laten zien wat de waarde en pracht van ons park is, bijvoorbeeld via natuurrondleidingen en fotolezingen (zoals ‘De 100 gezichten van het Rembrandtpark’ van Michel Koper). Ook laten we steeds vaker onze stem horen bij de vorming van nieuwe plannen, nemen deel aan overleggen en trachten we bij te dragen aan een natuurlijk, zorgvuldig beheer in het park.
 
Hieronder vindt u de onderwerpen van deze nieuwsbrief:
 
Plan-Augustinuspoort: gevolgen voor het Rembrandtpark (let op: uw inbreng is onmisbaar!!)
Takkenwandeling op 4 februari
3. Vogelrondleiding op 15 februari (klik hier)
4 Strijd tegen verkeersweg leidt tot massaal protest
5 Community Playground: wilde plannen voor wilde kinderen (en beleidsmakers)
6 Viaduct Rembrandtpark: ‘Brug van 6 miljoen’ lijkt niet tegen te houden
Groenoverleg: over bladeren, water, zwerfvuil en leukere dingen
8 Toekomst: Beheerplan Rembrandtpark
Contributie- en donatie oproep VVR

1. Plan Augustinuspoort: hoe groot wordt de schade aan het Rembrandtpark?

U kunt helpen deze minimaal te houden! Laat De Baarsjes uw keuze weten!
Stadsdeel De Baarsjes wil een strook van het Rembrandtpark afgraven ten behoeve van het sloop-/ nieuwbouwplan Augustinuspoort . In dit plan worden het Broederhuis, de Augustinusschool en Nieuw Vredenburgh gesloopt, om plaats te maken voor een ‘woonservicewijk’. Het Augustinusbouwplan is echter groter dan de beschikbare ruimte: daarom wordt een deel in het water van de Postjeswetering gebouwd. Om de benodigde waterberging te compenseren wordt volgens het huidige plan een strook Rembrandtpark tussen het water en de Postjesweg afgegraven.
Het oorspronkelijke idee is om bijna dit hele parkstuk af te graven en de resterende bomen te kappen. Dat betekent vanaf de zuidkant volop uitzicht op het verkeer van de Postjesweg en doorzicht naar de noordkant van het park. (Bovendien wordt waarschijnlijk het gasreduceerstation naar het park verplaatst) De VVR heeft na anderhalf jaar vooroverleg met Stadsdeel De Baarsjes bereikt dat naast deze parkschadelijke variant ook een gelijkwaardig ‘groen’scenario’ is ontwikkeld. In dit model hoeven veel minder bomen te sneuvelen en zal de oorspronkelijke, opzettelijk aangelegde bomenafscherming van de Postjesweg grotendeels in stand blijven.
In februari zal in Nieuw Vredenburgh een informatieavond plaatsvinden, waar u uw vragen en mening kwijt kunt.

Let op: welke van de twee scenario’s het stadsdeelbestuur aan de deelraad van De Baarsjes ter beslissing zal voorleggen, ligt ook aan u! Dit wordt pas besloten nadat de bewoners hun mening duidelijk hebben gemaakt. De inspraakperiode gaat binnenkort van start. Het is dus belangrijk dat u uw keuze laat horen, op de informatieavond in februari, en/of via een schriftelijke reactie tijdens de komende inspraakperiode
Meer nieuws en exacte data vindt u binnenkort onder andere ook in de lokale kranten en op de websites van de Baarsjes en de VVR.

2. Frisse gezonde takkenwandeling door het Rembrandtpark op 4 februari

In het vroege voorjaar, als er nog geen groen blaadje te zien is maar de rest van de bomen des te meer, zal om 15 uur een frisse gezonde takkenwandeling plaatsvinden in het park.
U krijgt een rondleiding van hoofd van de afdeling Groenbeheer van het stadsdeel Slotervaart Hans Schipaanboord. Hans zal ons weer laten delen in zijn kennis van het park en de vele bijzondere soorten bomen – inheems maar ook exoten – die hier te vinden zijn., Aan de hand van o.a. takaanzet, structuur en boomschors leert hij ons hoe de verschillende boomsoorten te herkennen. Antwoord op al uw vragen! (althans hierover…. )
Aangezien de groep niet groter dan zo’n 15 man/vrouw mag zijn, is het zaak u snel aan te melden. Dit kan via info@rembrandtpark.org of door te bellen naar 06 -24.680.850.
We verzamelen om 15.00 uur bij de ingang van kinderboerderij Uylenburg aan de noordwestkant van het Rembrandtpark

3. Vogelrondleiding op 15 februari.

Een boeiende vogelrondleiding in het park – waar de veelheid aan vogelsoorten ‘s winters des te zichtbaarder is – wordt op 15 februari gegeven door vogelkenner en VVR-voorzitter Teun van Dijk.
Klik hier voor de volledige uitnodiging.

4. Actie tegen verkeersweg: massaal protest!

De actie tegen aanleg van de omstreden verkeersweg in het Rembrandtpark blijkt een massaal protest te hebben opgeleverd. Ruim 240 bezwaarschriften zijn ingediend. Een prachtig resultaat!
Er is gereageerd door bewoners uit o.a. Slotervaart, De Baarsjes en Oud Zuid, maar ook door huurders – en kopersverenigingen, grote bedrijven, de medezeggenschapsraad van de 7e Montessorischool, vereniging BAAT (Bewoners Alliantie Westelijke Tuinsteden), de OAR, ex-raadsleden, en vele anderen. Samen vertegenwoordigen zij duizenden mensen die het Rembrandtpark willen beschermen tegen deze onnodige inbreuk.
Aan publiciteit was ook geen tekort: berichten verschenen in de Echo, Amsterdams Stadsblad, het Parool, Amsterdam Weekly, plus diverse radiointerviews. De VVR heeft zelf uiteraard ook een gedegen zienswijze ingeleverd, en heeft in de Westerpost een bloemlezing gepubliceerd van rake uitspraken van bezwaarmakers (zie www.rembrandtpark.org, 9 november.)
Het vervolg: ergens in maart houdt Slotervaart een hoorzitting waarvoor alle bezwaarmakers zullen worden uitgenodigd. Daarna zal de stadsdeelraad een besluit nemen over de verkeersweg.
Ondertussen heeft VVR ook aan de Centrale Stad gevraagd haar verantwoordelijkheid op zich te nemen voor het Rembrandtpark, dat als deel van de Hoofdgroenstructuur Amsterdam beschermde status heeft. Wij hebben het College van B&W verzocht aan Slotervaart een hernieuwd advies over de weg uit te brengen, aangezien alle argumenten voor deze inbreuk op dit gemeentelijk beschermde natuurgebied achterhaald en/of ontkracht zijn. Ook de gemeenteraad zal zich mogelijk weer over de zaak buigen .
Zeker met GroenLinks in zowel het gemeentebestuur als het bestuur van Slotervaart, kan het mooiste deel van het park toch niet op een dergelijk zinloze wijze worden vernield!
 

5. Community Playground: plannen voor wilde kinderen

De term Community Playground klinkt voor velen wat afschrikwekkend. Maar of dit plan dat ook is? Stadsdeelvoorzitter Marcouch van Slotervaart heeft samen met portefeuillehouder Paulus de Wilt het idee opgevat om kinderen uit omliggende stadsdelen zich op natuurlijke wijzen te laten uitleven in het noordelijk deel van het Rembrandtpark. Concrete plannen liggen er nog niet, maar een scala aan ideeën doet de ronde, waaronder een ‘wildernisspeeltuin’ met klimrotsen, klimbomen en een waterkabelbaan. Ook ’t Landje en de Kinderboerderij zullen in de ontwikkeling worden betrokken.
Een deel van de financiering (via Vogelaargelden) is inmiddels rond. De komende maanden worden de plannen concreter uitgewerkt in breed overleg met een groot aantal partijen, waaronder ook stadsdeel de Baarsjes, de VVR en de natuurlijk de kinderen zelf.
De VVR, die eerder deelnam aan het vooroverleg, is vooralsnog enthousiast. Tenminste als het parkgroen niet geschaad wordt en ’t Landje zijn huidige avontuurlijke karakter behoudt!

6. Viaduct ´Brug van 6 miljoen´ lijkt niet tegen te houden

Parkliefhebbers hebben de afgelopen tijd fel geprotesteerd tegen het nieuwe viaduct bij de Lelylaan, dat door de onnodig brede vormgeving opnieuw een hap uit het Rembrandtpark zal nemen. Ruim veertig zienswijzen zijn ingediend waarin bewoners en o.a. de huurdersverenigingen Nachtwachtlaan en Staalmeesterslaan laten weten hoezeer de kap van 16 bomen en de verandering van de deze strook levend parkgroen in Lelylaanbeton, hen aan het hart gaat. Ook de VVR diende een krachtig protest in.
Echter inspraak door bewoners en door de stadsdeelraad is door het stadsdeelbestuur niet toegestaan. Inmiddels is, na de kapvergunningsaanvraag, op 7 januari ook het aanlegbesluit voor het viaduct gepubliceerd. Een bescheidener brugontwerp van een ervaren stedenbouwkundige – waarmee ook de beschermingsmotie-Molewijk zou zijn gerespecteerd – is door het stadsdeel niet op zijn meerwaarde bekeken.
Helaas is juridisch verzet ondanks de beschermde status van het park, zoals wij eerder al meldden, kansloos. Portefeuillehouder Ketelaar is haar toezegging om het zuidelijk parkdeel de ontbrekende praktisch-formele bescherming alsnog te bieden, een jaar lang niet nagekomen. Daardoor was dit prachtige natuurgebied afgelopen jaar opnieuw vogelvrij.
De VVR heeft deze gang van zaken, die moet worden aangemerkt als ‘onbehoorlijk bestuur’, aangezwengeld bij de gemeentelijke Ombudsman. Deze heeft stadsdeel Slotervaart in een brief eind december om opheldering gevraagd. Echter de Ombudsman kan geen actie ondernemen om bomenkap of andere praktische ingrepen te voorkomen.

Dit alles betekent dat de aantasting van het park door aanleg van het verbrede viaduct niet zal kunnen worden tegengehouden. Nu alle protesten van bewoners door het stadsdeelbestuur terzijde zijn geschoven, is het enige wat nog rest, vertraging. Het indienen van bezwaar tegen de kapvergunning zal de bomenkap waarschijnlijk enige maanden uitstellen.
Het VVR-bestuur heeft na een moeilijke afweging besloten dat zij niet kiest voor een vertragingstactiek, en dus geen bezwaar maakt tegen de kap- en bouwvergunning voor het viaduct. Een rol hierbij speelt dat ambtenaren van het stadsdeel zich hebben ingezet om de schade voor het park nog te beperken, zo is er van het 50 m lange viaduct 3,5 m afgehaald. Samen met deze ambtenaren is bovendien goed samengewerkt om het aantal te kappen bomen voor de nieuwe waterloop tot een minimum beperkt te houden (29 bomen, in dezelfde kapvergunning.)

Wij willen ons als VVR richten op constructief verzet ter bescherming van het park.
Daarvoor zullen wij de komende maanden ook uw steun hard nodig hebben: vooral ook tegen de aanleg van de omstreden verkeersweg, die nog veel meer bomen zal kosten en het karakter van het prachtig uitgegroeide zuidelijk parkdeel volledig teniet zal doen.
Voor de verkeersweg hebben wij wél een mogelijkheid tot rechtsbescherming kunnen afdwingen. We zullen dan ook indien nodig doorprocederen tot de Raad van State om deze tegen te houden.

Mocht u als bewoner ook officieel bezwaar willen maken tegen het viaduct en/of de kapvergunning daarvoor, dan kunt u dit richten aan het Stadsdeelbestuur van Slotervaart, Postbus 2010, 1000 CA, Amsterdam, of sturen via info@slotervaart.amsterdam.nl (graag cc aan info@rembrandtpark.org).
Tijdig inleveren is belangrijk! Bezwaar tegen het viaduct moet uiterlijk 2 februari binnen zijn. Bezwaar tegen de kapvergunning moet ingediend tussen 11 februari en 11maart 2009.

7 Groenoverleg: dat eeuwige zwerfvuil en andere kwesties

In het periodieke Groenoverleg bespreken VVR en de afdeling Groenbeheer van Slotervaart praktische zaken wat betreft onderhoud en beheer van het park. Een greep uit de afgelopen periode:

  • Het maaibeleid wordt fijnmaziger. Per plek wordt bepaald hoe (vaak) gemaaid moet worden. Dit komt dieren- en plantenleven ten goede, zo worden nesten niet meer vernield.
  • Er komen meer ‘takkenrillen’ als schuilplaats voor vogels en kleine zoogdieren.
  • Er zal meer aandacht worden besteed aan bladeroverlast, die o.a. zorgt voor gladheid op fietspaden, en aan overhangende takken op paden.
  • Verstopte waterafvoergreppels zullen weer doorstroombaar worden gemaakt
  • De VVR zal samen met stadsdeelambtenaren de toegankelijkheid van de paden voor rolstoel – en scootmobiel gebruikers aan een kritische inspectie gaan onderwerpen. Eventuele hobbels zullen vervolgens zoveel mogelijk uit de weg worden gehaald
  • Zwerfafval blijkt steeds weer een bijzonder hardnekkig probleem, waaraan velen zich ergeren. Het probleem heeft meerdere oorzaken. In ieder geval komt er nu alvast een extra afvalbak bij de intensief gebruikte banken aan de Schildpaddenvijver.
  • Voor meer onderwerpen kunt u ons bellen of mailen .

8. Toekomstbeheerplan Rembrandtpark

Op dit moment wordt voor het Rembrandtpark, net als voor het Sloterpark, een nieuw langetermijn beheerplan opgesteld. Hierin wordt vastgelegd gelegd hoe het beheer van het park er de komende 10-20 jaar gaat uitzien en hoe problemen zoals bv de wateroverlast structureel zullen worden aangepakt. De VVR heeft het afgelopen half jaar deelgenomen aan een klankbordgroep, waarin ambtenaren uit verschillende sectoren van Slotervaart zijn vertegenwoordigd, samen met de bureaus Ecoconsult en B&D Natuuradvies, die zijn ingeschakeld. voor de uitwerking .
Kernpunten uit het beheerplan worden zoals het er nu uitziet een natuurlijk, ecologisch getint beheer waarbij de oorspronkelijke parkopzet wordt gerespecteerd: een besloten ‘groene stadsoase’ in romantische Engelse landschapsstijl, met mooie, natuurlijk vormgegeven waterpartijen. Het onderscheid blijft bestaan tussen het zuidelijke, ‘ruige’ deel met haar rijk uitgegroeide natuur en en het noordelijk parkdeel, waar de sociale activiteiten plaatsvinden.
Als het Beheerplan klaar is komt het in de inspraak, de datum is nog niet bekend.

9 Contributies en donaties: gedaan?

Aan alle VVR-leden de vraag: hebt u uw contributie voor 2008 en 2009 al overgemaakt?
Voor 5 euro per jaar zorgt u dat wij al ons werk voor het park kunnen blijven doen. Ook donaties zijn uiteraard van harte welkom!
Bent u nog geen lid, dan kunt u dat eenvoudig worden door uw bijdrage te storten en te vermelden ‘nieuw lid’.
Het rekeningnummer is 48.42.992, t.n.v. Vereniging Vrienden Rembrandtpark, Jan Tooropstraat 6, 1062 BM Amsterdam.

Tenslotte

Komend jaar zullen er uiteraard ook weer veelsoortige andere parkactiviteiten plaatsvinden.
Hou in ieder geval vast 20 juni 2009 vrij in uw agenda voor het Rembrandtparkfestival (datum onder voorbehoud). Het thema van dit kleurige festival, dat jaarlijks wordt georganiseerd door Eigenwijks en o.a. de VVR, is deze keer ‘Midzomerkracht’.
Het festival dreigt even mooi te worden als deze titel!
Verder staat er in ieder geval weer een algemene ledenvergadering.op stapel.
Waarschijnlijk wordt ook de succesvolle fotolezing ‘De 100 gezichten van het Rembrandtpark’, die afgelopen jaar tweemaal werd gegeven door de bioloog Michel Koper in samenwerking met de VVR, herhaald. Data worden nog bekend gemaakt.
Hebt u nog vragen of opmerkingen, of wilt u iets doen voor het park?
Wij als VVR komen altijd handen tekort!
Aarzel niet om te bellen of mailen!

Met vriendelijke en vooral groene groet, tot ziens in 2009!

het bestuur van de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark
 

Saturday, January 31st, 2009 Algemeen

No comments yet.

Leave a comment

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

January 2025
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archief