Potje bluf

Reactie op artikel in Amsterdams Stadsblad van 15 december 2004

In het stadsblad van 15 december 2004 heeft Henk Goetssch (voorzitter stadsdeel Slotervaart) een PR stunt uitgehaald. Op de vraag van de interviewer welk advies de Hoorcommissie aan het Dagelijks bestuur heeft gegeven, weet Goetssch alleen te vertellen dat de bezwaren van de VVR en alle anderen, ongegrond zijn verklaard.

Dat de Hoorcommissie strakke eisen heeft gesteld voordat er mag worden gekapt, en dat de raad die heeft overgenomen, vertelt de stadsdeelvoorzitter er niet bij.

En deze voorwaarden zijn niet mis!

Ten eerste mag het stadsdeel pas gaan kappen als de provincie een verklaring van geen bezwaar heeft gegeven.

Zo’n verklaring aanvragen bij de provincie kan het stadsdeel pas nadat ze verweer heeft geleverd op de bezwaren tegen de Artikel 19 procedure (vrijstelling op bestemmingsplan). En tegen de aanvraag van die vrijstelling hebben niet alleen de VVR, maar ook anderen, een schriftelijke reactie en een zienswijze ingediend. De VVR stelt daarin onder meer aan de kaak dat het hele Andreasbouwplan nog niet zeker is vanwege problemen met de luchtvervuiling en de veel te grote kans op een ramp door een LPG-explosie op de A10. Ook hebben wij ernstige procedurefouten ontdekt, waardoor er in feite nooit inspraak is geweest in het plan voor de weg door het Rembrandtpark.

Ook in de komende bezwaarfase van de Artikel 19 procedure zal zeker de VVR een goed onderbouwd bezwaarschrift indienen.

De tweede voorwaarde van de Hoorcommissie betreft het uitvoeren van het Groencompensatieplan (d.d. 26 juli 2004). Daarbij moet het stadsdeel het volledige bedrag (Euro 450.000) gebruiken voor die groencompensatie.

Enkele dagen voor de Hoorzitting van 26 october 2004, deelde het stadsdeel ons desgevraagd mee dat er nog geen Groencompensatieplan was.

Nu blijkt dus dat er flink is gejokt door het stadsdeel, en misschien hebben zij daarmee wel de Wet Openbaarheid Bestuur overtreden. Want het compensatieplan bestaat al sinds 26 juli 2004.

Het derde punt betreft de verplantingsmogelijkheid van de bomen. Het stadsdeel moet, in overeenstemming met de eigen gedane toezeggingen tijdens de hoorzitting Ën het rapport ‘Groenonderzoek Lelylaan’, d.d. 6 april 2000, zo snel mogelijk laten beoordelen welke bomen verplant kunnen worden en de noodzakelijke voorbereidingen, voor dat verplanten, uitvoeren.

Dit alles betekent dat de kap is uitgesteld. En niet tot februari, zoals Goetssch bluft, maar tot later, want toestemming van de provincie, als die komt, is er waarschijnlijk pas in april.

Ook zo’n verplantingsonderzoek is niet in een weekje gebeurd. Elke, daarvoor in aanmerking komende, boom moet worden onderzocht. En daarna voorbereid. Bij een boom met een leeftijd van zo’n slordige 40 jaar, duurt die voorbereiding minstens een jaar. En dan zal er toch ook een adequate plek moeten zijn waar de boom weer wordt geplant om daar nog zo’n 40 jaar verder te kunnen leven.

Zoals zo vaak gebeurt in het echte leven, van uitstel kan afstel komen. En de VVR zal zeker in beroep gaan bij de rechter om afstel van de kap te bewerkstelligen.

17 december 2004

Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark

Thursday, December 23rd, 2004 Bomenkap

No comments yet.

Leave a comment

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archief