Wie een kuil graaft…

In wat voor een wereld leven wij? Brandhaarden her en der, agressie overal, zinloos geweld en doden om een meningsverschil. Niet alleen meer in het buitenland, niet alleen ergens in Amsterdam, maar nu zelfs naast uw en onze voordeur. En dat zo kort voor de kerst.

In de Westerpost stond op 15 december 2004 een aankondiging van stadsdeel Slotervaart dat diezelfde week al begonnen zou worden met het verwijderen van de struiken en onderbegroeiing op het Andreasterrein. En inderdaad, woensdagavond nog geen onraad of faunapassage in de fietstunnels onder de Lelylaan te zien, en donderdag dezelfde tijd een kale vlakte en enkele boomstammen die de verstoorde dieren een veilige aftocht via de fietstunnels moeten geven naar het Rembrandtpark.

Dit kan niet waar zijn! Zo slecht kan het bestuur van dit stadsdeel niet zijn, dat ze moedwillig de winterslaap verstoren van de egels die onder de vele braamstruiken in de grond overwinteren. Gaat dit bestuur inderdaad over lijken? Egel-lijken? Is dit bestuur zo arrogant dat zij meent boven de wet te staan? De Flora- en faunawet, waarin staat dat een ieder, dus ook een stadsdeelbestuur, altijd en overal zorgplicht heeft voor alle aanwezige natuur.

De Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark heeft vrijdag 17 december terstond een mail gestuurd naar de stadsdeelvoorzitter en de betrokken ambtenaren, om ze te wijzen op deze overtreding van de wet. En de maandag daarop heeft de VVR de Algemene Inspectiedienst (AID) gebeld om van deze overtreding melding te maken. De AID achtte de overtreding zo ernstig, dat dinsdagmiddag een van de inspecteurs de zaak ter plaatse heeft onderzocht en twee verklaringen heeft opgenomen van Vrienden. Dat de zogenaamde faunapassages in de fietstunnels er pas vanaf donderdag 16 december zijn neergelegd, en dat vrijdagavond een egel is waargenomen.

Woensdag 22 december heeft deze inspecteur ook het bedrijf gehoord, dat de werkzaamheden uitvoert. Tijdens dat verhoor bleek dat ook tijdens het zagen en maaien een egel is gezien. Bovendien was en is dit bedrijf zich heel goed bewust dat ze een overtreding begaat op de Flora- en faunawet.

Donderdagmiddag 23 december zal de AID inspecteur op het stadsdeelkantoor van Slotervaart de volgende personen horen: stadsdeelvoorzitter Goetssch, en de betrokken ambtenaren. Daarna gaan al deze verklaringen naar de officier van justitie die zal bepalen of er een boete wordt gegeven aan stadsdeel Slotervaart en hoe hoog deze boete zal zijn.

Egels gaan in winterslaap omdat zij temperaturen onder 5 graden Celsius niet verdragen kunnen. Daarom graven zij zich in, bij voorkeur tussen en onder het wortelgestel van braamstruiken. Als zoín egel verstoord wordt en uit zijn veilige ondergrondse holletje kruipt, kan hij zich niet meer op een andere plek ingraven. Simpelweg omdat hij daar de energie niet voor heeft. Als de nachttemperaturen dan ook nog onder nul zijn, zoals het geval was de afgelopen 7 nachten, dan sterft dat beestje een gewisse dood.

Kerst is een tijd van vrede op aarde, maar er is in ons hart geen vredig gevoel. Wij kunnen nu alleen maar hopen dat dit stadsdeelbestuur een gigantisch hoge boete krijgt voor het moedwillig en bewust overtreden van de Flora- en faunawet. Wij kunnen alleen maar hopen dat dit stadsdeelbestuur in de kuil valt die zij voor een ander hebben gegraven.

23 december 2004

Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark

Thursday, December 23rd, 2004 Bomenkap

No comments yet.

Leave a comment

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archief