Bomenkap Rembrandtpark weer uitgesteld

Stadsdeel Slotervaart heeft op 15 december 2004 bekendgemaakt dat de geplande kap van 900 bomen in het Rembrandtpark en op het Andreasterrein opnieuw wordt uitgesteld. Naar aanleiding van het advies van de hoorcommissie bomenkap, die een grote hoeveelheid bezwaarschriften behandelde, is besloten met de kap te wachten op toestemming van de provincie om met de bouwplannen te starten.

Voor de Vereniging Vrienden Rembrandtpark en de vele andere organisaties en bewoners die massaal protest aantekenden tegen de kap en de geplande verkeersweg door het park, is dit goed nieuws. "De hoorcommissie heeft hiermee in feite erkend dat de kap nu voorbarig is", aldus een woordvoerder van de VVR. "Dat was een van onze kernargumenten. Er is immers nog geen enkele zekerheid over de bouwplannen op het Andreasterrein."

De Vereniging wijst erop dat de geplande nieuwbouwwijk, waarvoor een groot groengebied zou moeten worden kaalgeslagen, nog lang niet in kannen en kruiken is. Er duiken volgens haar steeds meer onzekerheden op, zoals de ernstige luchtvervuiling in deze omgeving vlakbij de A10-west en de Lelylaan. "De Raad van State heeft het afgelopen jaar al vaker een streep gehaald door bouwplannen die niet voldoen aan de nieuwe Europese luchtkwaliteitsnormen. Er is een reële kans dat dit ook voor een deel van deze bouwplannen gebeurt. Dus moet je niet op voorhand al 900 bomen gaan kappen."

Heet hangijzer is ook het gevaar van een LPG-explosie op de A10 West, met mogelijk ernstige gevolgen voor het Andreasterrein. Dit voorjaar stelden de bewonersorganisaties van Samenwest op grond van risico-onderzoek door Bureau Parkstad al dat wonen op het Andreasterrein "onaanvaardbare risico’s oplevert". VVR: "De vraag is of je als stadsdeel bouwplannen mag en kunt doorzetten wanneer de veiligheid van de toekomstige bewoners niet kan worden gegarandeerd."

De VVR heeft. net als vele andere organisaties en een groot aantal buurtbewoners, ook principieel bezwaar omdat het huidige bouwplan volgens haar onnodige kaalslag betekent voor het groen op het Andreasterrein en in het Rembrandtpark. De Vereniging heeft samen met deskundigen verschillende boom- en parksparende alternatieven ontwikkeld. "Wij willen herziening van de plannen. Dat standpunt zullen wij zeker bij de provincie bekendmaken, in de vrijstellingsprocedure van het bestemmingsplan. Bovendien hebben we ernstige procedurefouten ontdekt. Die zullen we bij de rechter aanbrengen."

Stadsdeel Slotervaart heeft van de hoorcommissie ook als advies gekregen om een groencompensatieplan ter waarde van 450.000 euro uit te voeren
Slotervaart hoopt in februari feitelijk te kunnen starten met de bomenkap. Zij is al begonnen met voorbereidingen: het weghalen van struiken op het Andreasterrein. De bezwaarmakers hebben te horen gekregen dat hiervoor toestemming is gegeven "omdat de bezwaarprocedure is afgerond".
"Geen sprake van", vindt de VVR. "Eerlijk gezegd beginnen wij pas. Die plannen zijn niet goed. Die bomen gaan in ieder geval voorlopig niet om."

Met groene groet,
Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark

Monday, December 20th, 2004 Bomenkap

No comments yet.

Leave a comment

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archief