Paulus de Wilt trekt omstreden herinrichtingsplan in

Paulus de Wilt trekt omstreden herinrichtingsplan in

Rembrandtparkbomen gered!!

De massale bomenkap in het zuidelijk deel van het Rembrandtpark is van de baan! Wethouder Paulus de Wilt van GroenLinks heeft  afgelopen dinsdag 18 september het omstreden  herinrichtingsplan ingetrokken. Hiermee zijn 200-300 bomen van kap gered. Het ontwerpplan, dat op 26 september zou worden behandeld door de raadscommissie van Slotervaart, is van de agenda geschrapt en gaat de prullebak in.

Volgens het plan zouden alle bomen langs de Lelylaan en bij de entree aan de Nachtwachtlaan worden gekapt. Een beperkt aantal  jonge boompjes (66) zou worden teruggeplant. Deze ingrepen, bedoeld ‘om hier een park van te maken’,  zouden het authentieke en natuurlijke karakter van het gewaardeerde zuidelijk parkdeel ernstig aantasten en schadelijke gevolgen hebben voor dieren- en plantenleven, luchtkwaliteit en waterhuishouding.
Bovendien werd met het plan de motie-Molewijk genegeerd, die de bomen langs de Lelylaan tegen kap beschermt. Ook zijn afspraken met de VVR geschonden  (hetgeen overigens losstaat van het in juni afgesloten Convenant met stadsdeel Slotervaart).

Een groot aantal bewoners heeft geprotesteerd tegen dit onzinnige herinrichtingsplan. De gevolgen ervan zijn de afgelopen maanden door de VVR openbaar gemaakt via onder meer een bomenlintactie, een fotoactie en publiciteit. Aan jullie allemaal is het mede te danken dat ons park behouden blijft.

De VVR heeft in augustus contraexpertise laten verrichten door beëdigd boomtaxateur Veronica van Amerongen. Uit dit onderzoek bleek dat de bomen in het zuidelijk parkdeel helemaal niet ziek of oud zijn, zoals de ontwerpers beweerden. De meeste bomen kunnen nog tientallen jaren mee. Ook bleek dat de veertien wilgen langs de Ringparkvijver, waar een voetpad  doorheen was gepland,  geen teken vertoonden van de beweerde watermerkziekte.
Deze laatste ontdekking plus alles wat er fout is gegaan in de inspraak en de participatiefase, heeft wethouder Paulus de Wilt van GroenLinks doen besluiten dat dit zo niet kan.

Stadsdeel Slotervaart gaat voorzichtig aan de gang met een nieuw en hopelijk beter plan. Dat wordt lange-termijnwerk. Eerst moet duidelijk worden of de omstreden verkeersweg doorgaat. De VVR gaat onverminderd door met haar strijd hiertegen. Op korte termijn zal alleen een beperkt aantal bomen worden gekapt voor noodzakelijke verbreding van de nieuwe waterloop.

Gezond verstand heeft deze keer gewonnen!
We feliciteren Paulus de Wilt, Stadsdeel Slotervaart, en GroenLinks.
We gaan voor een betere, groene toekomst.

Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark

Op  www.rembrandtpark.org vindt u binnenkort de visie van de VVR op de  herinrichting van het zuidelijk parkdeel. Deze visie, tot stand gekomen in samenwerking met de bioloog Michel Koper van Bureau Stadsnatuur, hebben we inmiddels  aangeboden aan de stadsdeelraad van Slotervaart.

Thursday, September 20th, 2007 Bomenkap

No comments yet.

Leave a comment

*

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

October 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Archief