Rumoerige hoorzitting Slotervaart bezwaren bomenkap Rembrandtpark

Dinsdag 26 oktober is op het stadsdeelkantoor van Slotervaart de hoorzitting gehouden over de voorgenomen grootschalige bomenkap in het Rembrandtpark en op het Andreasterrein. De publieke tribune zat overvol. De zitting verliep rumoerig en zeer emotioneel.

Omwonenden van het park ontdekten afgelopen zomer via de protesthandtekeningenactie van de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark (VVR), dat stadsdeel Slotervaart van plan is door het mooiste deel van het park een autoweg aan te leggen. Hiervoor en voor de nieuwe bebouwing op het Andreasterrein wil het stadsdeel 900 bomen omhakken.

De 3000 handtekeningen die de VVR – inmiddels spontaan opgericht door buurtbewoners – op 6 juli samen met een bezwaarschrift aanbood aan stadsdeelvoorzitter Henk Goettsch, konden deze niet op andere gedachten brengen.
Ook weigerde het Dagelijks Bestuur van Slotervaart tot nu toe een door de VVR aangeboden presentatie van haar boomsparende Groen Alternatief, ontwikkeld door stedenbouwkundige Jos Hogenes.

Op de hoorzitting, geleid door een speciaal hiervoor aangetrokken juristen-team, werd duidelijk wat de bekendmaking van de plannen en de ontoegankelijke houding van het bestuur teweeg had gebracht.
De ca. 70 aanwezigen, waaronder ca. 30 indieners van bezwaarschriften, staken hun woede en verontwaardiging niet onder stoelen of banken. ‘Het kappen van een boom snijdt mij diep in mijn ziel’ aldus een spreekster.
Direct omwonenden uit de Baarsjes en Oud-Zuid – waaronder een 80-jarige zieke vrouw die met nauwelijks hoorbare stem haar verdriet over de plannen uitte – benadrukten geëmotioneerd het grote belang van het park. Hier kan men dicht bij huis genieten van een mooi, rustig stuk natuur. Met name De Baarsjes heeft zelf weinig groen. En ‘dat weggetje’ zoals stadsdeel-ambtenaren de geplande extra afslag van de Lelylaan door het park eufemistisch noemden, zal een diepe en lawaaiige verkeersbres in hun geliefde park slaan.
Bovendien maken bewoners zich zorgen over de ernstige luchtvervuiling hier bij de A10-west, en de gevolgen voor hun gezondheid. De situatie zal volgens hen verder verslechteren als de kapplannen zouden doorgaan

Ook groeperingen uit andere stadsdelen, zoals Vereniging Promotie Westelijke Tuinsteden, Stem Zuid- en Pijpbelangen, Art Andreas en Bewonersplatform Groen Bijlmermeer, roerden zich tijdens de twee uur durende hoorzitting. Zij vielen Slotervaart aan op de rücksichtsloze kaalslagplannen en de onzorgvuldige manier waarop de kapvergunning tot stand was gekomen.

De VVR stelde bij monde van milieujurist mr. B. Meruma de voorbarigheid van de kapvergunning aan de kaak: Deze loopt vooruit op alle benodigde procedures, zoals de bestemmingsplanwijziging, terwijl er ook nog geen zekerheid is over de concrete bouwplannen voor het Andreasterrein. Bovendien is het Rembrandtpark deel van de Hoofdgroenstructuur, waarin een autoweg als deze in principe niet mag worden aangelegd.
Stedenbouwkundige Jos Hogenes en ingenieur George Hotze van de TU Delft, die voor de VVR verkeerskundige rapportage uitvoerde, lieten van de onderbouwing van de stadsdeelplannen elk op hun vakgebied weinig heel.

De ambtenaren van Slotervaart voerden een wat zwak verweer, met termen die door de aanwezigen als ‘bagatelliserend’ werden ervaren. De opmerking van de projectleider bomenkap dat veel bomen in het gebied als gevolg van slecht onderhoud "niet de moeite waard" zouden zijn’, leidde op de publieke tribune tot grote commotie. Ook de uitspraak dat de bomenkap nodig was omdat een afsteek door het park handig was voor het bouwverkeer, deed veel stof opwaaien.

Het laatste woord was aan voorzitter E. Swierstra van Pro-West: ‘Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald!’

De Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark zal niet stoppen tot het stadsdeel keert.

We houden u op de hoogte.

Amsterdam, 1 november 2004
Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark

Monday, November 1st, 2004 Bomenkap

No comments yet.

Leave a comment

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archief