Archive for May 28th, 2024

Referendum Hoofdgroenstructuur

Beste parkvrienden,

Op 6 juni mag u naast het uitbrengen van uw stem voor het Europese Parlement, ook voor of tegen het voorgenomen besluit over de Hoofdgroenstructuur stemmen.

Dat besluit is een ingewikkeld document van 89 pagina’s. Niet iets om even snel te lezen.

Een handreiking vanuit het bestuur van de VVR is daarom wellicht zinvol. Het gaat hierom:

De gemeentelijke overheid heeft zichzelf de afgelopen jaren niet bepaald betrouwbaar getoond in het respecteren van afspraken over ruimtelijke ordening. Dat speelt op heel veel plekken in Amsterdam. Denk bijvoorbeeld aan de voorgenomen bouw van een nieuwe Meervaart in de Sloterplas en de perikelen m.b.t. de Lutkemeer, namelijk om daar een groot distributiecentrum te realiseren.

Meedoen aan het referendum is goed om het gemeentebestuur te laten beseffen dat de betekenis, de beleving van groengebieden, groenstroken, parken en biodiversiteit belangrijk is.

Maar welk vakje kleuren we dan in?

Het gemeentebestuur adviseert: vóór. Maar de rode lijn in het voorgenomen besluit is, dat het gemeentebestuur zichzelf de vraag lijkt te hebben gesteld: hoe kunnen we het ‘groen’ het beste gebruiken? Hoe halen we er het meeste rendement uit? Welke voorzieningen kunnen we in de Hoofdgroenstructuur (waar het Rembrandtpark een onderdeel van vormt) kwijt, zodat we in de stedelijke omgeving zoveel mogelijk woningen kunnen bouwen?

Dat is een makkelijk argument, want het is algemeen bekend dat er een groot tekort aan woningen is. De grond in de stedelijke omgeving levert de gemeente inkomsten op.

Uit het voorgenomen besluit blijkt ook dat het gemeentebestuur zich in het voorgenomen besluit vooral niet te veel wil vastleggen. Het wil het groen wel beschermen, maar zichzelf ook veel vrijheid geven om, bij gebrek aan een degelijke visie op de ruimtelijke ontwikkeling van de stad, ad-hoc functies toe te staan en in het groen te rommelen. Er zijn dan ook heel goede argumenten om tégen te stemmen.

De mensen die het initiatief hebben genomen om het referendum aan te vragen hebben het voorgenomen besluit over de Hoofdgroenstructuur grondig gelezen.

Op basis van degelijke argumenten concluderen zij: Ben je VOOR het groen? Stem dan TEGEN.

Voor wie nog beter geïnformeerd aan het referendum wil deelnemen, is een bezoek aan de website https://rhgs.nl/ (referendum hoofdgroenstructuur) zeker aan te raden.

Vriendelijke groet,

Bestuur Vrienden van het Rembrandtpark.

Tuesday, May 28th, 2024 Algemeen, Nieuwsbrief No Comments

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archief