Archive for March, 2023
Schoonmaakactie Rembrandtpark 18 maart van 11 tot 13 uur
Rembrandtpark Schoon
Schoonmaakactie 18 maart van 11 tot 13 uur
Start: Bouwspeelplaats Het Landje met koffie en koek.
Initiatiefnemer: Jorien Röling
Doen jullie mee met de voorjaarsschoonmaak in het Rembrandtpark op zaterdag 18 maart?
We verzamelen bij Bouwspeelplaats Het Landje om 11 uur en versterkt met koffie, thee en koek gaan we aan de slag. De gemeente verzorgt prikstokken, ringen en zakken. Ze steunen ook door volle zakken onderweg op te halen. Ook organisaties rond het Rembrandtpark doen mee met de actie. Het wordt een cadeau voor ons jarige park dat dit jaar 50 jaar bestaat.
Omdat er nog niet veel groen is, is dit het ideale moment om al die troep uit de bermen te halen. Er liggen veel blikjes. Het statiegeld op blik gaat per 1 april 2023 in. Hopelijk wordt dat nog een cadeau voor het park en gaat dat veel afval schelen in de toekomst.
Doe mee. Mocht je iets extra’s willen doen of een leuk idee hebben, mail me dan: rembrandtparkschoon@gmail.com.
Vogelexcursie zondag 12-3-2023
Op zondag 12 maart willen we weer een vogelrondleiding door het park houden.
We vertrekken om 10.00 uur vanaf de ingang van de kinderboerderij. Omdat het aantal deelnemers wel begrensd is, is aanmelding voor deze excursie noodzakelijk.
Dit kan via e-mail: tr.vandijk@planet.nl of telefonisch via 020-6141492 Als het weer langdurige regen te zien geeft, zal de excursie geen doorgang vinden. Het meenemen van een verrekijker verdient wel aanbeveling. (misschien van een bekende lenen?)
Kans dat we deze vogel op onze rondwandeling treffen. Wat zou het voor vogel zijn?
Vogel van de maand: de stormmeeuw
Al eerder kwamen de zilvermeeuw en de kokmeeuw als vogel van de maand voor het voetlicht. De stormmeeuw is een tussenmaatje van deze meeuwen. Hij lijkt nog het meest op een kleinere maat zilvermeeuw. Van die vogel verschilt hij door groene poten i.p.v. vleeskleurige. Ook zijn snavel is groenig i.p.v. geel zoals bij de zilvermeeuw. In dat opzicht verschilt hij ook van de kokmeeuw, die een rode snavel heeft en ook rode poten. Als deze meeuwen in een verzamelgroep staan, worden de verschillen in kleuren en groottes wel duidelijk. In de lucht is het onderscheid een stuk moeilijker. Een zilvermeeuw is 56 cm, een stormmeeuw 41 cm en een kokmeeuw 38 cm.
In de winter heeft de stormmeeuw een grijsbruin gespikkelde kop en hals, een zilvermeeuw heeft die spikkeling in veel mindere mate. Een kokmeeuw heeft een duidelijke slanke hals, terwijl een stormmeeuw meer het beeld geeft van een ‘goeiige stierennek’.
Het lijf en de staart zijn wit, de vleugels zijn blauwgrijs met duidelijke zwarte vleugelpunten.
Net als bij de andere meeuwensoorten, hebben ook de jonge stormmeeuwen de eerste twee jaren van hun leven nog veel bruine veren. Pas in het derde jaar krijgen ze het volwassen verenkleed.
De vogel dankt zijn naam aan het feit dat hij bij stormachtig weer meer in het binnenland te zien was. De stormmeeuw is meer dan de kokmeeuw een zee- en kustvogel. Juist in deze periode van het jaar verschijnen ze vaak bij andere meeuwen, op de grasvelden in het Rembrandtpark. Dat ze in de winter parken bezoeken, is iets van de laatste halve eeuw. Daarvóór bleven deze vogels veel meer bij de kust.
Het is een standvogel; slechts een klein deel van de populatie trekt weg naar Engeland, Frankrijk, Spanje en Portugal. Onze vogels worden in de winterperiode aangevuld met soortgenoten uit Scandinavië, de Baltische staten en Rusland.
Stormmeeuwen broeden in kolonies, vooral in het Waddengebied en de Zeeuwse Delta. Ze brengen jaarlijks één broedsel met drie eieren groot.
Ze eten vooral vis en daarnaast wormen, insecten en allerlei afval.
Teun van Dijk
Abonneer U!
Search
Categorieën
- Algemeen (205)
- Bomenkap (32)
- Herinrichting (15)
- Natuur in het park (71)
- Nieuwsbrief (8)
- Verkeersweg (31)