Archive for May, 2022
Uitnodiging Algemene Ledenvergadering: woensdag 15 juni om 20.00 uur
Beste leden,
Hierbij nodigt het bestuur van de VVR u uit voor de jaarlijkse ledenvergadering.
Datum: woensdag 15 juni 2022
Aanvang: 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur (lezen notulen en jaarverslag)
Plaats: Ru Paré community, Chris Lebeaustraat 4, in Amsterdam.
Let op, dit is direct naast het August Allebéplein. Dit voormalige Ru Paré-schoolgebouw kunt u het beste betreden via het schoolplein, waar u een grote buitentrap ziet. Die loopt u op om binnen te komen.
Op de vergadering bespreken we graag de gebruikelijke zaken die de vereniging betreffen, zoals bijvoorbeeld het jaarverslag en het financiële overzicht van 2021 en voorts de actuele onderwerpen, zoals de ontwikkelingen rondom de Stadsboerderij, het Ringparkgebouw en de broedvogels. Graag horen we op de ALV uw mening.
Erik Swierstra zal een presentatie verzorgen rond de ontwikkeling van het parkgebied van tuinderijen naar het Rembrandtpark, zoals het vanaf 1971 werd ontwikkeld.
U kunt zich aanmelden voor de Algemene Ledenvergadering, of vragen stellen, via info@rembrandtpark.org of telefonisch op nummer 020-6141492.
We stellen uw aanmelding via bovenstaande gegevens erg op prijs.
Overigens is de ledenvergadering alleen toegankelijk voor leden.
Agenda
1. Opening, vaststelling van de agenda en mededelingen.
2. Goedkeuring notulen ALV 2021 en bespreking jaarverslag 2021.
3. Financieel jaarverslag 2021, de begroting 2022, het verslag van de kascontrolecommissie en de samenstelling van de nieuwe kascontrolecommissie.
4. Herverkiezing Eva de Rijk, Ineke Dijk en Gerard Molewijk
5. Actuele ontwikkelingen, zoals Stadsboerderij en Ringparkgebouw.
6. Beeldpresentatie van het parkgebied vóór de aanleg van het Rembrandtpark.
7. Rondvraag en sluiting.
NB: Gezien de kosten sturen we geen acceptgiro’s meer voor de contributie. Als u nog niet betaald heeft voor dit jaar wordt u vriendelijk verzocht zelf een overschrijving te maken naar bankrekening NL24INGB0004842992. t.n.v. Ver. Vrienden Rembrandtpark.
U kunt ook zelf uw bank een machtiging geven om jaarlijks de contributie van € 5,- of meer over te maken naar onze bankrekening, dan heeft u er geen omkijken naar.
Wilt u op de hoogte blijven van actuele zaken m.b.t. het Rembrandtpark en de VVR, meld ons dan uw e-mailadres via info@rembrandtpark.org U krijgt dan in de toekomst automatisch bericht als er een nieuwsbrief is geplaatst.
Graag tot ziens op woensdag 15 juni!
Met vriendelijke groeten,
het bestuur van Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark.
P/a Tutein Noltheniusstr. 3 hs, 1065EZ
Amsterdam
Telefoon: 020-6 14 14 92
E-mail: info@rembrandtpark.org
Vogel van de maand: de kleine mantelmeeuw
In de winterperiode werden al twee meeuwensoorten besproken. Nu het voorjaar is aangebroken zijn er in het Rembrandtpark ook vaak kleine mantelmeeuwen te zien; op de grasvelden of vliegend boven de waterlopen. In de winterperiode verblijven de kleine mantelmeeuwen langs de kust van Spanje, Portugal en Afrika. Het is een echte trekvogel, die begin maart weer terugkeert.
De vogel dankt zijn naam aan de kleur van zijn vleugels, die zijn bij sommige antracietkleurig en van andere echt zwart. De rest van het lijf is wit en de snavel en poten zijn opvallend geel.
Net als de eerder besproken zilvermeeuw, hebben kleine mantelmeeuwen de eerste drie jaren van hun leven een bruinachtig verenkleed en een donkere snavel. In het vierde jaar krijgen ze hun volwassen uiterlijk. De jongen hebben hetzelfde formaat als de zilvermeeuw en zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden.
Het waren echte kustvogels, maar voedselgebrek deed vogels steeds meer de steden nabij de kust opzoeken. Door het sluiten van vuilnisbelten, overbevissing en het verbod bijvangst overboord te zetten, konden de kleine mantelmeeuwen in de periode dat de jongen in de kolonie wat groter werden en zodoende ook om meer voedsel gingen vragen, niet meer voldoende voedsel aanvoeren en trad massale sterfte op. Aanvankelijk pendelden veel van deze meeuwen tussen Texel en Amsterdam op en neer, maar de laatste jaren zijn ze steeds meer op platte daken in het havengebied gaan nestelen.
Daar zijn de wilde eenden en meerkoeten niet blij mee, want die grote meeuwen zien hun pullen als een gemakkelijk snackje. Zeker als die meeuwen samen op strooptocht gaan, kan moedereend of -koet daar weinig tegen beginnen en zien we zo’n pul zijn laatste luchtreis maken. De afname van wilde eenden is deels ook debet aan deze grote meeuwensoorten.
De kleine mantelmeeuw is pas sinds 1926 broedvogel in Nederland, tot 1977 in klein aantal, daarna nam de populatie enorm toe. Ze broeden in kolonies vanaf begin mei. Ze leggen drie eieren, die 26 dagen moeten worden bebroed. Ze hebben één broedsel per jaar.
Teun van Dijk
Abonneer U!
Search
Categorieën
- Algemeen (205)
- Bomenkap (32)
- Herinrichting (15)
- Natuur in het park (71)
- Nieuwsbrief (8)
- Verkeersweg (31)