Archive for March, 2019

oud brood in de broodkliko

Gooi oud brood a.u.b. niet in het water maar in de broodkliko

Ergert u zich ook aan de grote hoeveelheden brood die in het water worden gegooid?

Sinds november is er een pilot gestart door de gemeente, met zogenaamde broodkliko’s. Op een aantal plekken, o.a. bij moskeeën (zie lijst hieronder), kunt u uw oude brood kwijt. Het wordt dan vergist tot brandstof.

De pilot loopt nog tot 1 april. Dan wordt gekeken of het een succes is en of er mee wordt doorgegaan. Voorkom vervuiling en overlast door ratten, door ook mee te doen en meer bekendheid te geven aan deze pilot. Spreek mensen er vriendelijk op aan als u ze brood in het water ziet gooien en vertel ze dat de dichtstbijzijnde broodkliko staat voor de ingang van de El Ouma moskee, Postjesweg 179-A.

Graag horen wij wat uw ervaringen zijn met de broodkliko’s. Laat het ons weten, dan kunnen wij er weer mee naar het stadsdeel. Liefst voor 1 april!

Vriendelijk groeten, Eva / VVR

Alle locaties broodkliko’s in west:

Nieuw-West:

• Stadsboerderij Osdorp, Botteskerksingel 30b

• Verpleeghuis Leo Polak, Saaftingestraat/hoek Tolsendestraat

• Moskee El Hijra, Arthur van Schendelstraat 17

• Wijkkantoor De- Alliantie, Slotermeerlaan 150

• Moskee Al-Ihsane, Mendes da Costahof 32

• Moskee Al Ouma, Postjesweg 179

• Moskee AlMouahidine, Borrendammehof 32

West:

• Mevlana Moskee, Baas Gansendonckstraat 2

• Gibraltarbadje (aan de achterzijde), Overkant van de Kijkduinstraat 52/54

• Mansveltschool, Karel Doormanstraat 125

• Creatieve Broedplaatst: WOW, Wiltzanghlaan 60

• Schaapherderstraat/hoek Piet Paaltjenspad

• Moskee Badr, Willem Leevendstraat 7

Sunday, March 17th, 2019 Algemeen No Comments

Rembrandtpark Schoon

Hallo vrienden van het Rembrandtpark!

Tijdens de Landelijke Opschoondag, op zaterdag 23 maart, gaan we van 10 tot 12 uur zwerfafval opruimen.

Want er slingert veel vuilnis rond, en voordat het voorjaar echt inzet willen we zoveel mogelijk troep wegwerken. Doe je mee?

Om 10 uur verzamelen we bij de ingang van Kinderboerderij de Uylenburg. Daar word je hartelijk welkom geheten en daar is ook het materiaal waarmee het stadsdeel ons werk ondersteunt. We hopen op een grote opkomst, want ons mooie park verdient zorg en aandacht!

Meld je aan via rembrandtparkschoon@gmail.com

Tot ziens op 23 maart!

Jorien en Eva.

Rembo de parkschoonmaker
Rembo de parkschoonmaker
Friday, March 8th, 2019 Algemeen No Comments

Vogel van de maand: Grote bonte specht

grote bonte specht
Grote bonte specht

In deze lentemaand een vogel die nu nog goed zichtbaar is in het park. Op de foto kunnen we het achterhoofd van deze specht net niet zien, maar daaraan is wel het verschil te zien tussen het mannetje en het vrouwtje. Alleen het mannetje heeft een rood achterhoofd. Ze hebben beide wel rood bij het begin van de staart.

Deze specht is een echte boombewoner en zelfs voor zijn ‘zang’ gebruikt hij een boom(tak). Om een vrouwtje te lokken en zijn territorium af te bakenen, roffelt het mannetje vanaf begin februari op een dode tak of dode dunne boom, die een mooi resonerend geluid geeft. Nou zou u kunnen denken dat deze specht dan geen eigen geluid voortbrengt, maar dat is niet zo. Spechten zingen niet, maar ze maken wel geluiden, o.a. om soortgenoten te waarschuwen. Veelal doen ze dat als ze van de ene naar de andere boom vliegen. Het vliegen van deze specht gaat niet in een rechte lijn, maar doordat hij tijdens het vliegen telkens zijn vleugels even tegen zijn lijf drukt, krijgt zijn vlucht een golvende beweging.

Doordat spechten holenbroeders zijn, kunnen ze al vroeg beginnen met nestelen. Van slecht weer hebben ze in hun boomholte weinig last en de eieren blijven er warmer. Het nest hakken ze doorgaans in bomen/boomdelen uit, die in een slechte conditie verkeren. Vandaar dat de aanwezigheid ervan in het park van wezenlijk belang is. Doorgaans hakt het mannetje elk jaar een nieuw nest. De oude spechtennesten worden dankbaar gebruikt door halsbandparkieten en mezen.

Ik word wel eens bevraagd door mensen of die halsbandparkieten onze spechten niet verdringen, maar dat is in het park zeker niet het geval. Ondanks de toename van broedparen halsbandparkieten gaat de spechtenstand in het park niet achteruit. Grote bonte spechten zijn standvogels, dat wil zeggen dat ze niet wegtrekken in de herfst. Wel komen in de winterperiode soortgenoten uit noordelijker en noordoostelijker gebieden naar ons land.

Het hoofdvoedsel van de grote bonte specht bestaat uit insecten. Doordat rottend hout insecten aantrekt, zijn daar vaak spechten op te zien, op zoek naar voedsel. In de winterperiode zijn insecten schaars en in winterslaap, daar heeft deze specht iets op gevonden. Hij schakelt dan over op zaden. Om zaden zoals eikels in eetbare brokken te verdelen gebruikt hij een ‘smidse’ d.w.z. een takconstructie waar hij de eikel in klem kan zetten, om er vervolgens met zijn snavel op in te kunnen hakken. Zo’n plek is op de grond dan herkenbaar aan het aantal stukgehakte omhulsels van die eikels.

Monday, March 4th, 2019 Natuur in het park No Comments

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

March 2019
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Archief