Archive for October, 2006
Persbericht Milieucentrum Amsterdam van 19 – 10 – 2006
PERSBERICHT MILIEUCENTRUM AMSTERDAM
PvdA Slotervaart schendt coalitieakkoord:
Omstreden weg door Rembrandtpark toch doorgedrukt
Amsterdam, 19 oktober 2006 – Het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Slotervaart heeft afgelopen maandag beslist de weg door het Rembrandtpark zo snel mogelijk aan te leggen. Dit is in strijd met het kers verse coalitieakkoord tussen GroenLinks en PvdA. Een heroverweging van het plan voor een weg door het Rembrandtpark was voor GroenLinks het enige verkiezingsspeerpunt.
In het coalitieakkoord is afgesproken dat er pas een besluit over de omstreden ontsluiting van het te ontwikkelen Andreasterrein zal worden genomen na overleg met de ontwikkelaar (Proper Stok), de centrale stad én de toekomstige bewoners. De eerste bewoners komen pas in 2010 in beeld.
Portefeuillehouder Ineke Ketelaar (PvdA) heeft overleg tussen de ontwikkelaar en de centrale stad afgewezen. Ze beroept zich op het contract met de projectontwikkelaar en de hoge kosten van contractbreuk. De inhoud van het contract wordt echter geheim gehouden. De mogelijkheden om tot een alternatieve oplossing te komen zijn – en worden – niet onderzocht. Terwijl de projectontwikkelaar open staat voor overleg over compensatie door middel van het vergroten van het bouwvolume.
Voor de verkeersweg in het Rembrandtpark bestaat overigens niet eens verkeerskundige noodzaak. Dit blijkt uit onderzoek van de gemeente zelf (dIVV). De Amsterdamse Raad voor de Stadsontwikkeling raadt de aanleg af wegens de beschermde status van het Rembrandtpark (Hoofdgroenstructuur). De Technische Adviescommissie voor de Hoofdgroenstructuur oordeelde in een eerdere planprocedure dat de weg niet inpasbaar is. Deze eerdere plannen zijn door MCA en VVR middels een gang naar de rechter tegengehouden.
Milieucentrum Amsterdam zal ook dit besluit samen met Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark bij de rechter aanvechten.
Open brief aan de PvdA Slotervaart
Open brief aan de PvdA Slotervaart
Rembrandtpark-requiem
Op maandag 16 oktober heeft het stadsdeelbestuur van Slotervaart beslist tot aanleg van de fel omstreden verkeersweg in het Rembrandtpark. Mét instemming van GroenLinks portefeuillehouder Tino Pattipilohy, dezelfde die dit voorjaar bij wijze van protestactie nog sneeuwklokjes en bomen plantte op de plek van de weg. Deze beslissing markeert ons inziens het vroegtijdig failliet van de bestuurlijke samenwerking van PvdA en GroenLinks in Slotervaart. De groen-rode coalitie is een doodgeboren kind.
Wat is er gebeurd?
PvdA-portefeuillehouder Ineke Ketelaar heeft tijdens de coalitieonderhandelingen in april het enige onoverbrugbare geschilpunt met GroenLinks, de omstreden verkeersweg in het Rembrandtpark, gelijmd met creatieve oplossingen. Het besluit ging in de ijskast en zou daar pas over jaren weer uitkomen. Eerst zouden de toekomstige Andreasbewoners hun mening nog mogen geven, en er zou opnieuw worden gesproken met de projectontwikkelaar en de Centrale Stad. Eigenlijk zat iedereen op één lijn, betoogde portefeuillehouder-in-spé Tino Pattipilohy tijdens de voorlegging van het programaccoord in april enthousiast aan zijn partij. ‘Het hele stadsdeelbestuur is tegen de weg. De vraag is niet óf we gaan proberen om die tegen te houden, maar hóe!’ Dat klonk zijn partijgenoten als muziek in de oren en GroenLinks ging vol vertrouwen ‘een goed huwelijk’ aan met de PvdA.
Foutje.
Na het aantreden van het nieuwe bestuur, met de PvdA in de absolute meerderheid, bleken de zoete broodjes uit de keuken van Ketelaar heel snel bedorven. Eerst schokte de PvdA-portefeuillehouder haar kersverse coalitiepartner door onverwachts op eigen houtje te besluiten tot aanleg van de ‘tijdelijke’ bouwweg in het park. GroenLinks – dat in februari nog een motie indiende tegen de bouwweg – moest het besluit in de krant lezen. Hun niet-assertieve portefeuillehouder, vol ontzag voor de sociaal-democratische partijtijgerin, had niet eens door dat dit besluit mede uit zijn naam was genomen, en het duurde een hele tijd voor hij dat begreep. Ineke Ketelaar bleek hem simpelweg te hebben omzeild door het besluit formeel af te schuiven op de afdeling Bouw- en Woningtoezicht.
Eind september was het opnieuw raak: als donderslag bij heldere hemel kondigde Ketelaar aan dat ze per direct het besluit tot aanleg van de permanente verkeersweg in het park zou nemen. De PvdA Slotervaart had, ondanks de toenemende hoeveelheid misstanden die in de besluitvorming aan het licht kwamen, altijd als een stoomwals afgekoerst op deze weg – die bewezen overbodig is en bovendien nog meer bomen zal kosten dan de 240 die nu al in het park zijn gekapt. Over de Andreasbewoners werd opeens niet meer gesproken, en van het beweerde overleg met de projectontwikkelaar getuigde alleen een dreigbriefje. Zelfs de uitgestoken hand van de Centrale Stad werd aanvankelijk door Ineke Ketelaar afgewezen. Zij bleek de procedure voor de verkeersweg al een maand eerder achter de rug van Groen-Links om in gang te hebben gezet. Coalitieaccoord of niet, die weg was nooit anders geweest dan een voldongen feit.
Dit werd GroenLinks te gortig. Ketelaar kreeg een motie van wantrouwen in het vooruitzicht. Dat had effect, er was heel stil een buiten de pers gehouden coalitiecrisis. Maar na twee weken uitstel, vele besprekingen en verwikkelingen, en bezielde pogingen tot oplossing vanuit de centrale stad, is er niets bereikt.
Nog steeds is nooit concreet onderzocht wat Proper Stok nu eigenlijk kan claimen als de weg niet doorgaat. De door henzelf geopperde mogelijkheid tot vergoeding in de vorm van extra huizenbouw, is nooit bekeken. En het belangrijkste: er ligt een contract met Proper Stok waarop Ketelaar zich beroept in haar haast om de weg aan te leggen maar niemand heeft dat ooit mogen zien. Ook haar coalitiepartner niet. Wat staat er in dat contract, dat Ketelaars belangen zo kan schaden?
Misschien moet je haar maar op haar blauwe ogen geloven. Dezelfde dame die in juni vorig jaar in de stadsdeelraad tierend en donderend als enige probeerde af te dekken wat voor alle raadsleden duidelijk was: dat de conclusies van het onderzoek naar de verkeersweg waren vervalst. De constatering van de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer dat de weg in het park onnodig was, mocht van Ineke Ketelaar het daglicht niet zien. De VVR heeft inmiddels stappen ondernomen om deze onderzoeksfraude te laten ophelderen.
Maar GroenLinks Slotervaart is nu gezwicht. Al is de verkeersweg nog zo overbodig, en blijven de vraagtekens levensgroot, ook de fractie ziet er geen gat meer in. Zij voelen zich klemgezet en machteloos tegenover hun grote coalitiegenoot, die hen zonder plichtplegingen blijkt te hebben bedonderd.
Zo wordt die weg vanzelf een voldongen feit. Aanstaand voorjaar gaat er als sausje nog een stadsdeelraadbesluit overheen, homemade in Ketelaars keuken. Dat is de macht van een absolute PvdA-meerderheid. Wát nou coalitieafspraken nakomen, wát nou samen oplossen, als je je wil ook gewoon kunt doordrukken. Tegen dergelijk politiek geweld en onwil kan geen fatsoenlijk deelraadslid of burger op. Die moeten dat ook niet willen.
Zo gaat ondanks alle goede bedoelingen en inzet, na twee jaar strijd GroenLinks Slotervaart nu op haar belangrijkste speerpunt plat, als gevolg van de almacht en de ongeverifieerde argumenten van Ineke Ketelaar. Die nooit portefeuillehouder had mogen worden. Simpelweg omdat dit stadsdeel al problemen genoeg heeft.
En een huwelijk als dit is dodelijk.
GroenLinks kan maar één ding doen: scheiden.
Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark
Rondleiding Rembrandtpark op 4 oktober groot succes!
Op 4 oktober organiseerde de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark (VVR) in samenwerking met de afdeling groenvoorzieningen van het stadsdeel Slotervaart een rondleiding door het park.
Ondanks het regenachtige weer was er een flinke opkomst van ong. 35 deelnemers, veelal bewapend met een paraplu die echter maar sporadisch behoefde te worden gebruikt. Onze rondleiders waren hoofd Groenbeheer Hans Schipaanboord en landschapsarchitect Joris Broekhuizen. Zij lichtten toe wat er het afgelopen jaar allemaal aan het park was gedaan ter verbetering. Hans Schipaanboord vertelde onderweg zeer veel wetenswaardigheden over bomen, hun groeiprocessen, verzorging en bedreigende ziekten zoals iepenziekte.
Na de start bij de kinderboerderij wandelden we naar de voormalige heemtuin. Hier werd uitgelegd waarom er afgelopen winter op tal van plaatsen dunningen in het boombestand waren uitgevoerd. In de loop van de tijd waren de bomen zo dicht op elkaar komen te staan, dat ze voor elkaar de lichttoetreding in de weg stonden, waardoor alleen in de toppen nog maar bladgroen dreigde te verschijnen. Daarna wandelden we naar de brug bij de Jan Evertsenstraat waar het voormalige basketbalveldje en de trap hadden plaatsgemaakt voor groen en een nieuw wandelpad. Dit hoekje van het park had hierdoor duidelijk aan gebruiksfunctie gewonnen.
Langs de Orteliuskade konden we zien hoe de vaste planten inmiddels waren aangeslagen, ze moeten straks een aaneengesloten lappendeken van afwisselend bloeiende planten gaan vormen. Daarbij heeft het park afgelopen zomer allemaal nieuwe banken gekregen, zodat bezoekers op hun gemak kunnen genieten van al het moois dat het park te bieden heeft. Ook zijn de afvalbakken vernieuwd.
In de hoek van de Postjesweg en de moskee konden we de daar nieuw aangeplante rododendrons bewonderen. Door verschillende variëteiten te gebruiken die niet gelijktijdig bloeien wordt ook hier een lange bloeitijd bewerkstelligd.
Ook de afwatering van het park heeft veel aandacht gekregen. De afgelopen jaren stonden herhaaldelijk gedeeltes van het park langdurig onder water. Door een aantal maatregelen heeft men dit probleem nu grotendeels weten op te lossen, zoals is gebleken na de heftige regenbuien van de afgelopen zomerperiode. Vanuit deze afwateringsverbetering was ook de grote weide tussen ’t Landje en de kinderboerderij aangepakt, hier was o.a. bagger opgebracht. Later bleek echter dat hierdoor ook een grote hoeveelheid glas in het gazon was terecht gekomen. Na de ontdekking hiervan is het gazon afgezet met hekken en vervolgens is de bovenste halve meter grond gezeefd, daarna is het terrein opnieuw ingezaaid.
Na een korte heftige regenbui en een bezoek aan de moerascypressen, die familie zijn van de enorme eeuwenoude reuzen sequoa’s in Noord-Amerika, tussen het grote speelterrein en de vijver werd de parkwandeling afgesloten.
Met toegenomen kennis van enkele parkbomen en hun kenmerken konden de deelnemers naar hun huis terugkeren. De rondleiders kregen applaus, iedereen vond dit gebeuren voor herhaling vatbaar. Er komt waarschijnlijk een nieuwe rondleiding in de zomer.
Teun van Dijk
Nieuws voor de leden
Rembrandtparkcrisis in Slotervaart
* A.s. maandag 9 oktober herhaling van de documentaire van Dialoog TV over de zaak-Rembrandtpark. Dit programma, gemaakt door Tamara Bosma en Erik Holthuis, werd op 2 oktober door een programmeringsfout niet uitgezonden. Deze keer moet het goed gaan! Salto Amsterdam 1, 23-23.30 uur.
Beste parkliefhebbers,
In Slotervaart is een coalitiecrisis uitgebroken over de verkeersweg. Portefeuillehouder Ineke Ketelaar heeft Groen-Links geschoffeerd door tegen de afspraken in, de weg per direct te willen doordrukken.
Volgens het coalitieakkoord dat in april werd afgesloten, zou over de noodzaak van de weg opnieuw worden overlegd met onder andere projectontwikkelaar Proper Stok, de centrale stad en de toekomstige Andreasbewoners. Het besluit over de verkeersweg (waarvoor al tweehonderd bomen in het park zijn gekapt) zou daarmee jaren worden opgeschoven. Eind september overviel Ketelaar echter haar coalitiepartner met de melding dat ze het besluit direct wilde nemen. Haar eerdere toezeggingen blijken zoete koekjes te zijn geweest om Groen-Links in de coalitie te kunnen halen. Deze partij plantte in februari nog sneeuwklokjes en bomen in het park als protest tegen de weg.
Groen-Links is verbijsterd over Ketelaars handelwijze. De fractie (die in mei ook al het besluit tot aanleg van de bouwweg uit de krant moest vernemen) heeft haar portefeuillehouder Tino Pattipilohy opgedragen de gang van zaken niet te accepteren. De coalitie staat nu onder grote druk. Inmiddels is het besluit over de weg uitgesteld tot dinsdag 17 oktober. Er wordt achter de schermen hard gezocht naar een oplossing. De stadsdeelraad is overigens nog steeds niet geïnformeerd over de crisis. Zij staat volledig buiten spel.
Wij als VVR vinden dat Ineke Ketelaar met deze handelwijze misbruik maakt van de machtspositie van de PvdA, die in Slotervaart sinds april een absolute meerderheid heeft. Zij toont geen greintje respect voor haar coalitiepartner, zoals zij dat ook niet doet voor bewoners en voor het park. De verkeersweg is bewezen onnodig en mag er dus niet komen. Wij hopen van harte dat Groen-Links de rug recht blijft houden. Als deze weg toch wordt doorgedrukt, is een coalitiebreuk de enige mogelijkheid.
We houden u op de hoogte. Reacties van harte welkom.
* Tot slot: dijk duikt gracht in
Ook het Andreasterrein had afgelopen weken een groot probleem: een deel van de dijk aan de zuidkant is in het water van de Westlandgracht gegleden. Aanvankelijk dreigde een dijkdoorbraak. De gevolgen zouden niet te overzien zijn geweest. Inmiddels is de situatie weer onder controle. Echter het fietspad blijft afgesloten tot de dijk is hersteld. Hoe lang dit duurt is nog onduidelijk.
Groet!
Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark
Abonneer U!
Search
Categorieën
- Algemeen (208)
- Bomenkap (32)
- Herinrichting (15)
- Natuur in het park (71)
- Nieuwsbrief (9)
- Verkeersweg (31)