Concept Agenda Groen, festivals en bodemverdichting

plaatje

De concept Agenda Groen beschrijft hoe het groen in heel Amsterdam er volgens het stadsbestuur op korte en lange termijn uit moet gaan zien. Het stuk heeft helaas nauwelijks oog voor de grote waarde van groen op zichzelf. Sterke nadruk ligt op de economische waarde van groen, en dat het vooral moet worden aangepast aan reuring en festivals. Te beginnen in het Rembrandtpark, de Noordoever van de Sloterplas en het M. L. Kingpark.

Concrete maatregelen om flora en fauna te beschermen tegen schadelijke festivals zijn in de Agenda Groen niet te vinden. Ze worden doorgeschoven naar de toekomstige stedelijke Evenementennota, die openbare orde en veiligheid als criterium gaat nemen voor het toestaan en faciliteren van nog veel meer festivals. Van groenbescherming lijkt in die context niets terecht te komen.

Verdichting van de bodem in relatie tot grote commerciële festivals is een ander essentieel element dat ontbreekt in de Agenda Groen. Door het zware materieel en de springende massa mensen bij zulke festivals wordt de bodem steeds sterker verdicht. Uiteindelijk houd je een kale moddervlakte over waar ook gras niet meer kan groeien en waar al het water op blijft staan. Deze situatie is dan onomkeerbaar. De bomen in het gebied leggen uiteraard het loodje.

Het boekje ‘Help! Onze parken verzuipen’ van het Parkenoverleg Amsterdam laat kort en duidelijk zien hoe het proces van bodemverdichting in zijn werk gaat. U kunt het hier bekijken.

De schadelijke festivals van de commerciële festivalindustrie horen dus alleen al vanwege bescherming van de bodem niet thuis in het groen, maar op verharde industrieterreinen e.d.

Bij festivals die desondanks in groengebieden plaatsvinden zouden dan in ieder geval vooraf en achteraf bodemmetingen uitgevoerd moeten worden om de waarden van zuurstof en doordringbaarheid voor wortels te meten. Dat is betrekkelijk simpel en betaalbaar, en meten is weten. Verantwoordelijk Wethouder Choho voelt er tot nu toe echter niets voor om bodemmetingen in de Agenda Groen op te nemen.

Het college van B&W zal waarschijnlijk in juni as. een besluit nemen over de Agenda Groen, gevolgd door de officiële inspraak en behandeling door de Gemeenteraad.

Nu zullen we om te beginnen op woensdag 13 mei aanstaande over het stuk inspreken bij de bestuurscommissie van stadsdeel Nieuw-West, die door de centrale stad gevraagd is om er over te adviseren. Ook het Parkenoverleg Amsterdam, waar wij evenals de meeste groengroepen in de stad deel van uitmaken, zal als zgn. stakeholder in dit voorstadium reageren op de Agenda Groen.

Wordt vervolgd…

Tenslotte twee opmerkingen
De concept Agenda Groen behandelt meer onderwerpen dan wij hier hebben weergegeven. De hele Agenda kunt u hier lezen.
Dit jaar blijft het Rembrandtpark verschoond van grote commerciële festivals vanwege de werkzaamheden in het kader van Terras en Balkon aan het grasveld.

Sunday, May 10th, 2015 Natuur in het park

1 Comment to Concept Agenda Groen, festivals en bodemverdichting

  1. very sad 🙁 can we really not sign a petition for preventing this? similar to this but for Rembrandtpark or even better, whole Amsterdam? http://www.petities24.com/geen_festivalisering_van_het_flevopark_nu_niet_nooit_niet also there is a facebook group from Partij voor de Dieren here that I joined, I will publish your article there https://www.facebook.com/stopfestivalisering

  2. Raluca Vescan on May 16th, 2015

Leave a comment

Abonneer U!

Search

 

Categorieën

Kalender

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archief